Written by admins Wednesday, 12 September 2012 10:55
Jocul de table este printre cele mai vechi jocuri din lume, are diverse variante şi este practicat în toată lumea. Pe scurt: noroc şi strategie, două zaruri şi 30 de puluri, câte 15 pentru fiecare jucător, practicat pe o tablă specială de joc, alcătuită din două rânduri de câte 12 săgeţi încrustate sau pictate.
Primele indicii ale unui joc asemănător vin din Egiptul antic, unde se practica „Senet” pe o tablă specială, mutările pieselor fiind decise prin mişcarea zarului. În Mesopotamia, un strămoş al tablelor se numea „Jocul Regal al lui Ur”, iar în Iran, în oraşul Shahri Sokhta, au fost descoperite semne ale unui joc asemănător, datând în jurul anului 3.000 î.H. În urma unor săpături, au fost găsite zaruri şi 60 de piese. Cel mai apropiat strămoş de actualul joc de table a fost descoperit în oraşul iranian Jiroft, unde a fost scoasă la iveală o masă de joc cu trei rânduri a câte 12 puncte, identică cu jocul roman „duodecim scripta”.
În Roma antică se juca „Ludus duodecim scriptorum” („Jocul celor 12 linii” sau „Jocul celor 12 semne”), care avea loc tot pe o tablă cu trei rânduri a câte 12 puncte, iar piesele erau mutate pe toate cele trei rânduri, în funcţie de numărul dat prin rostogolirea zarului. O variantă ulterioară a redus masa de joc la doar două rânduri şi a purtat numele „Tabula” (care înseamnă „tablă” sau „masă”), un joc similar celui modern, în care obiectivul era eliminarea tuturor pulurilor proprii înaintea adversarului. Erau folosite trei zaruri, iar pulurile adverse erau mutate în sens opus.