Friday, July 04, 2025
   
Text Size

Rădăcini

Naşterea Maicii Domnului - Sfânta Maria Mică

Rădăcini

nasterea Maicii DomnuluiNaşterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc care a început la 1 septembrie. Ea  este prăznuită pe 8 septembrie. Sfânta Scriptură nu ne relatează acest eveniment, dar scrierile apocrife oferă amănunte despre originea şi copilăria Fecioarei Maria.

Părinţii Fecioarei Maria

Tatăl Fecioarei Maria se numea Ioachim şi era din seminţia lui Iuda. Soţia sa Ioachim se numea Ana şi era fiica preotului Matthan. Tatăl Fecioarei Maria era urmaş al regelui David, iar mama, o descendentă a familiei preoţeşti a lui Aaron.

Arhanghelul Gavriil aduce vestea cea bună

Pentru ca nu aveau copii, Ioachim şi Ana au început sa fie ironizaţi de oameni.

 

ARHEOLOGIE: Cercetările Castrului de la Mălăieşti au fost reluate

Rădăcini

sit arheologic MalaiestiComuna Dumbrăveşti revine în atenţia pasionaţilor de istorie. În cursul săptămânii trecute, au reînceput cercetările arheologice ale castrului şi băilor romane din cadrul Sitului Arheologic „Castrul de la Mălăieşti”, aflat în satul Sfârleanca. Situl este de importanţă naţională şi a fost clasat în Lista Monumentelor Istorice 2010, respectiv inclus în Repertoriul Arheologic Naţional.

La săpături participă, pe lângă membrii colectivului de cercetare, masteranzi şi studenţi de la Facultăţile de Istorie din Cluj şi Bucureşti. Au fost realizate numeroase investigaţii pluridisciplinare care vor conduce la o mai bună cunoaştere a vieţii cotidiene a soldaţilor care au staţionat aici. În cadrul acestor săpături, au fost descoperite primele elemente ale băilor romane.

Castrul şi băile romane sunt situate la vest de Dumbrăveşti, pe o terasă din versantul drept al Văii Teleajenului, în apropiere de confluenţa cu Valea Vărbilăului.

   

SĂRBĂTOARE: La mulţi ani celor care poartă numele de Alexandru şi Alexandra!

Rădăcini

sfantul-alexandruSfântul Alexandru a fost un personaj de seamă al primului sinod ecumenic de la Niceea (325). Accede la scaunul episcopal al Alexandriei în 313. În timpul episcopatului, se confruntă cu schisma lui Meletie, iar începând cu anul 319, cu unul dintre cei mai mari adversari ai ortodoxiei, Arie, unul din preoţii săi slujitori, care a început să predice o învăţătură neconformă cu tradiţia şi credinţa Bisericii. La început, Alexandru a încercat să rezolve noua tensiune în mod paşnic. Ereziarhul şi adepţii săi refuză orice conciliere. Criza s-a accentuat, determinându-l pe împăratul Constantin cel Mare să convoace primul sinod ecumenic de la Niceea (325), care îi excomunică pe Arie şi pe Meletie.

În mitologia greacă, Alexandru era un alt nume dat eroului Paris. Numele Alexandru şi Alexandra reprezintă forme latinizate ale numelui grec Alexandros (λεξανδρος), care se traduce prin „apărător/protector al oamenilor”.

Personalităţi ale lumii care poartă numele serbat astăzi:

   

Sărbătoare ortodoxă: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Rădăcini

Taierea-Capului-Sf-IoanÎn fiecare an, pe data 29 august, prăznuim Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul s-a născut în cetatea Orini. Fiu al Elisabetei şi al preotului Zaharia, este cunoscut drept „Înaintemergătorul”, pentru că a vestit venirea lui Hristos.

Zaharia, tatăl său, era preot al Legii Vechi, din neamul lui Abia, iar mama lui era din neamul lui Aaron, fiind rude cu Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu din Ierusalim, Arhanghelul Gavriil i-a vestit că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de aceasta veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.

Prorocul Maleahi îl vesteşte ca fiind „Îngerul Domnului”, care avea să-I pregătească venirea. Este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătura cu Noul Testament. Şi-a început activitatea în anul 26 d.Hr., primul an al guvernării lui Pilat din Pont. Îl descoperă lumii pe Hristos ca fiind Mesia - Fiul lui Dumnezeu.    

Primele cuvinte de învăţătură ale Sfântului Ioan Botezătorul, pe care le-a rostit la Capernaum, când a ieşit să propovăduiască, au fost: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor” (Matei 3, 2).

Evanghelia spune

   

Descoperire din Epoca Bronzului la Medieşu Aurit

Rădăcini

vase-mediesu-auritPatru vase decorate, cu o datare estimată din anii 1200. î.C., , în stare de conservare destul de bună, au fost scoase al iveală în urma unor recente săpături efectuate la situl arheologic de la Medieşu Aurit. Vasele, care datează din Epoca Bronzului, au fost găsite într-o „groapă de cult”, arheologii apreciind că acestea erau de fapt obiecte ritualice străvechi, care sunt, însă, imposibil de descris şi identificat în natura lor, din pricina lipsei izvoarelor scrise.

Descoperire magnifică
Robert Gindele, şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Judeţean Satu Mare, a decalrat ziariştilor că descoperirea este „extrem de importantă şi rarisimă în această zonă a ţării”. Este vorba despre patru ceşti cu dimensiuni de aproximativ 25 - 30 de centimetri fiecare, foarte frumos decorate. „Descoperirea este importantă, fiind vorba despre anul 1200 î.C. şi de cultura Suciu de Sus, foarte probabil tracică, din Epoca Bronzului”, a mai precizat Gindele.
Gropi de cult similare celei scoase la iveală de arheologii sătmăreni, unicat în zona de nord a ţării, au fost descoperite în mai multe situri arheologice examinate de arheologii din Europa. „În zona noastră este însă singura asemenea manifestare cunoscută. (..) Ritualurile care au însoţit gropile de cult din această perioadă istorică nu au fost identificate, pentru moment, nicăieri pe continent”, a mai afirmat arheologul.

   

Page 26 of 32