Friday, March 29, 2024
   
Text Size

Nu rata!

CALENDARUL ZILEI / 20 martie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1476 - Scrisoarea Papei Sixt al IV-lea către Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504), în care îi lăuda vitejia care "a adus atîta strălucire numelui tău, că eşti în gura tuturor şi lăudat cu deosebire de toţi în unire de simţiri".
1879 - Intră în vigoare, în România, Convenţia poştală universală, încheiată la Paris, la 01.06.1878, de către Congresul poştal.

 

CALENDARUL ZILEI / 19 martie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1851 - Domnitorul Barbu Ştirbei a aprobat înfiinţarea "Pensionatului Domnesc de fete" (ulterior Şcoala Centrală). Piatra de temelie a edificiului a fost pusă abia la 20.11.1852.
1913 - A avut loc premiera versiunii integrale a operei „Boris Godunov" de Modest Musorgski, la Metropolitan Opera din New York.
1950 - A fost adoptat Apelul de la Stockholm privind interzicerea armei atomice, la sesiunea Comitetului Permanent al Congresului Mondial al Partizanilor Păcii.

   

Mai avem o sărbătoare: Ziua Limbii Române a fost stabilită pe 31 august

Nu Rata!

Ziua-Limbii-Romane-31-augustLegea nr. 53/2013 privind instituirea limbii române mai introduce o zi în calendarul sărbătorilor naţionale. Începând din acest an, pe 31 august, autorităţile vor fi nevoite să marcheze Ziua Limbii Române.

   

Calendarul zilei/ 18 martie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1788 - Apare, la Londra, primul număr al ziarului "The Times".
1805 - Transformarea Republicii Italiene în Regatul Italian. Napoleon I se proclamă rege al Italiei.
1833 - S-a constituit, la Iaşi, Societatea de Medici şi Naturalişti.
1856 - S-a semnat, la Paris, Tratatul de pace, care a încheiat Războiul Crimeei. Principatele Române rămîneau sub suzeranitate otomană, dar ieşeau de sub protectoratul Rusiei, intrînd sub garanţia colectivă a marilor puteri.
1866 - Este adoptată Legea învoielilor agricole ("legea pentru tocmeli de lucrări agricole şi pentru executarea lor"). Legea a fost înăsprită în vremea guvernării conservatoare a lui Lascăr Catargiu, cînd s-a instituit execuţia silită a tocmelilor agricole.

   

Calendarul zilei / 17 martie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1866 - Decret pentru înfiinţarea "guardiei orăşeneşti", instituită în toate oraşele, "pentru a priveghea la paza ordinei".
1866 - Începe funcţionarea Băncii României. A fost creată prin transformarea filialei bucureştene a Băncii Imperiului Otoman (capital majoritar englez), ceea ce a supărat Poarta otomană. După retragerea privilegiului de emisiune, banca a continuat operaţiile bancare sub numele de "Bank of Roumania". Primul preşedinte al Consiliului de administraţie a fost Ion Ghica.
1944 - Încep, la Cairo, tratativele dintre Barbu Ştirbei, reprezentantul opoziţiei, şi Aliaţi, pentru încheierea unui armistiţiu, în numele Opoziţiei Unite şi al lui Iuliu Maniu. Pentru a organiza "o lovitură de stat", opoziţia cerea să se asigure: menţinerea independenţei ţării, respectarea drepturilor ei teritoriale, primirea statutului de cobeligerant.

   

Page 4 of 67