Tuesday, April 16, 2024
   
Text Size

Nu rata!

EXPOZIŢII/ Artropode şi bijuterii ale Pământului

Nu Rata!

expozitieMuzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova aduce în atenţia publicului larg, începând cu această săptămână, două expoziţii cu o tematică extrem de interesantă: „Bijuterii din adâncul Pământului” şi „Artropodele - cei mai vechi locuitori ai planetei Pământ”.

          Prin intermediul celei dintâi expoziţii, publicul poate realiza o incursiune în adâncul Pământului, unde natura a zămislit de-a lungul timpului bijuterii unice - cristalele.

          Artropodele, primii locuitori ai planetei Pământ, prezente în cea de-a doua expoziţie, au însemnat întotdeauna o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru poeţi, pictori, bijutieri şi un infinit material de studiu pentru oamenii de ştiinţă, iar acum pot fi admirate în forma şi coloritul lor deosebit la Muzeul de Şinţele Naturii, în Sala Coloanelor.

          Cele două expoziţii reunesc peste 200 de piese de patrimoniu muzeal şi oferă publicului posibilitatea de a descoperi recorduri din lumea crustaceelor, arahnidelor şi insectelor.

          Expoziţiile „Bijuterii din adâncul Pământului” şi „Artropodele - cei mai vechi locuitori ai planetei Pământ” rămân deschise spre vizitare până la începutul lunii septembrie.

 

Pregătiţi-vă! Se apropie Turnirul Cetăţilor!

Nu Rata!

turnirAtmosferă din secole trecute: cavaleri, cruciaţi, curteni, domniţe, muzică medievală, săbii sau delicatese medievale, coborâte parcă din cărţile cu cei trei muşchetari sunt doar câteva din ceea ce oferă, cu generozitate, Festivalul Medieval „Turnirul Cetăţilor”, eveniment ce va debuta pe 20 iulie, la Râşnov.

Demn e remarcat, ediţia din acest an a impresionantei manifestări, va cuprinde, deopotrivă, Cetatea Braşovului, Platoul Inima Reginei din Bran, precum şi Cetatea Făgăraşului şi Biserica Fortificată din Feldioara. În fiecare localitaţie, cavalerii, domniţele, meşterii şi artiştii vor poposi câte un week-end şi vor recrea atmosfera cetăţilor medievale ce încununează inima Ardealului.
În cadrul acestui festivalul itinerant, devenit tradiţional la nivelul judeţului Braşov, organizatorii propun vizitatorilor numeroase concerte de muzică medievală, turniruri şi dueluri cavalereşti precum odinioară, şi chiar o „grădiniţă medievală“ destinată preşcolarilor care vor păşi, astfel într-o lume de basm demult apusă şi păstrată doar în cărţi. Fiecare festival va debuta cu parada personajelor pe muzica Cimpoierilor din Transilvania. Vizitatorii vor avea la dispoziţie şi o piaţă în care vor veni meşteşugarii să lucreze „la botul calului”, promovând şi perpetuând bunele tradiţii ale Ţării Bârsei, aşa cum sunt păstrate din tată-n fiu. Totodată, însă, vor fi prezente şi alte activităţi medievale cum ar fi: trasul cu arcul, plimbări cu poneii, aruncarea suliţei, jocuri medievale pentru copii şi adulţi.
„Conceptul este unul îmbunătăţit, iar în funcţie de locaţie vor crea programul artistic între 30 şi 80 de cavaleri şi domniţe care vor anima piaţa medievală şi vor prezenta viaţa cotidiană din Evul Mediu, vor dansa se vor lupta şi vor interacţiona cu publicul. Un punct de atracţie îl constituie turnirul cu cai şi show-urile cu foc de la finalul fiecărui festival prezentate de trupa Hypnosiss“, a precizat în avanpremiera festivalului, directorul de evenimente Anemona Hermeneanu.

Aşadar, poftiţi în lumea cetăţilor transilvane, în lumea fantastică a turnirurilor şi curajului, ce, iată, iese acum din paginile îngălbenite şi vă aşteaptă la întâlniri de zile mari!

   

Vinul şi via, dezbătute şi degustate la Sinaia

Nu Rata!

vinMâine după-amiază, 14 iulie, începând cu orele 16.00, Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi - situat în Parcul „Dimitrie Ghica” din Sinaia - va fi gazda unei interesante şi generoase manifestări dedicate vinului.

Intitulată „Ştiinţa viei, arta vinului” şi organizată de către Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, în colaborare cu Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia - Clubul seniorilor şi S.C. Domeniile Anastasia, manifestarea aduce în prim-plan tradiţii şi tehnici, o cultură, în fapt, destinată licorii zeilor, cu atât de puternice vibraţii în spaţiul prahovean.

Programul cuprinde o expoziţie, prezentări, o dezbatere, o incursiune în istorie, dar şi o degustare de vin. La manifestare, sunt aşteptaţi toţi cei interesati de cultura viei şi de tehnicile vinificaţiei - tehnologii tradiţionale şi moderne de cultivare a viţei-de-vie şi de preparare a vinului, aspecte privind motivul vinului presărate în folclorul autohton, dar şi în literatura şi arta românească, prezenţa vinului în momente cruciale ale vieţii, în tradiţiile creştine, vinul ca aliment şi ca medicament sau… sursă de inspiraţie, având în vedere că „o sticlă de vin conţine mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume”, după cum spunea Louis Pasteur.

 

   

Cea mai mare expoziţie de dinozauri în mărime naturală din Europa.

Nu Rata!

dinozauriÎn perioada 11-15 iulie 2012, se desfăşoară cea mai mare expoziţie de dinozauri în mărime naturală din Europa. Evenimentul are loc în Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4.
Bucureştenii vor avea ocazia să vadă dinozauri robotizaţi, care reproduc extrem de fidel înfăţişarea acestor reptile, prădători înfricoşători sau creaturi gigantice vegetariene, ce au trăit cu sute de milioane de ani în urmă, informează Primăria Sectorului 4. 
32 dintre exponate sunt statice şi reproduc în mărime naturală specii de animale preistorice, în timp ce alte 6 - robotizate şi realizate în mărime naturală, vor scoate sunete specifice şi se vor „mişca".
Pentru a oferi cât mai multor vizitatori şansa de a admira exponatele, sâmbătă, 14 iulie a.c., cât şi duminică, 15 iulie, accesul va fi permis în intervalul orar 11.00 – 21.30, în restul zilelor intrarea fiind făcută începând cu ora 16.00.

Preţul unui bilet este de 25 de lei pentru adulţi, respectiv 20 de lei pentru copii.

   

MARATONUL VINULUI 2012, pe 15 iulie, la Urlaţi!

Nu Rata!

maratonul-vinuluiCea de-a doua ediţie a Maratonului Vinului va avea loc pe 15 iulie, la Urlaţi. 500 de participanţi şi-au anunţat, deja, intenţia de concura la competiţia organizată pentru a încuraja mişcarea şi sănătatea.

Maratonul Vinului, competiţie ciclistă pentru toate gusturile, organizată de Primăria Oraşului Urlaţi în parteneriat cu P&G Urlaţi, a ajuns, anul acesta, la cea de-a doua ediţie. Evenimentul a atras încă de la prima desfăşurare peste 400 de concurenţi care s-au bucurat atât de mişcare şi atmosferă, cât şi de premiile care au fost puse în joc pentru toate categoriile de participanţi.

Ideea evenimentului a venit de la patru pasionaţi de ciclism turistic din Olanda, Belgia şi Marea Britanie (Richard, Jan, Marco şi Sam), care locuiesc şi lucrează în Bucureşti. „Ne dorim să ajutăm la promovarea ciclismului montan, un sport în plină dezvoltare în România. Acum nişte ani, am descoperit oraşul Urlaţi şi dealurile şi viile din împrejurimi, o zonă deseori neglijată în goana nebună spre Valea Prahovei. O zonă care s-a dovedit excelentă pentru ciclismul montan şi locul cel mai apropriat de Bucureşti unde poţi face nişte căţărări adevărate. Profiturile de pe urma Maratonului Vinului vor fi donate în scop caritabil”, declară ei pe site-ul evenimentului care, încă de la prima desfăşurare, a lăsat impresii deosebit de plăcute participanţilor şi a atras zeci de vizitatori din ţările europene.

   

Page 67 of 67