Tuesday, July 01, 2025
   
Text Size

Bagă-ţi minţile-n cap!

Doar ca să trăieşti doi ani în plus

Bagă-ţi minţile în cap!

18295 521161234560989 752476130 n„Oamenii tind să nu se gândească la efectele ce urmează să fie resimţite în viitorul îndepărtat. Ca să-l citez pe scriitorul Kingsley Amis, «Nu merită să renunţi la nicio plăcere doar ca să trăieşti doi ani în plus într-o instituţie geriatrică». Cu toate acestea, pierderea unui an din viaţă de-a lungul a 45 de ani, adică 1/45, este echivalentul unei săptămâni dintr-un an, sau a 30 de minute dintr-o zi”, a explicat Spiegelhalter.

Iată câteva dintre cele mai populare obiceiuri, explicate în echivalentul „microvieţilor” (calculele sunt efectuate pentru activităţile care sunt efectuate o viaţă întreagă):

  • fumatul a 15-24 de ţigări pe zi = minus 5 ore din viaţă pe zi (-10 microvieţi)
  • consumul unei băuturi alcoolice = plus 30 de minute (+1 microviaţă)
  • consumul unei băuturi alcoolice în plus = fiecare băutură suplimentară elimină 15 minute din viaţă (-0,5 microvieţi fiecare)
  • a avea 5 kg peste greutatea ideală = minus 30 de minute din viaţă pe zi (-1 microviaţă)
  • 2 ore de privit la televizor = minus 30 de minute pe zi (-1 microviaţă)
  • 85 de grame de carne roşie = minus 30 de minute din viaţă (-1 microviaţă)
  • 5 porţii de fructe şi legume = plus 2 ore de viaţă (+4 microvieţi)
  • 2-3 ceşti de cafea = plus 30 de minute de viaţă (+1 microviaţă)
  • 20 de minute de activitate fizică zilnică = plus o oră de viaţă (+2 microvieţi)
  • alte 40 de minute de activitate fizică = plus 30 de minute (+1 microviaţă)
  • consumarea unui medicament anti-colesterol (statine) = plus 30 de minute de viaţă pe zi (+1 microviaţă)
  • a fi bărbat = minus două ore de viaţă (-4 microvieţi)

Sursa: Business InsiderBMJ

 

Muzeul copacilor din Zurich, Elveţia

Cu traista-n băţ

muzeulcopacilor1Dacă ajungeţi, vreodată, în Zurich, nu rataţi să vă delectaţi privirea şi paşii în celebrul muzeu dedicat în exclusivitate copacilor, unic în lume. Tăcut, stoic, amintind de Stonehenge (datorită pietrelor aşezate în apropierea copacilor), parcul situat în apropierea lacului Zurich, adăposteşte o adevărată comoară verde: peste 2000 de specii diferite.muzeulcopacilor

   

Muzică uşoară din anii '60 / Mircea Tiberian şi Nadia Trohin

Muzică

Afis TiberianCasa Avramide din Tulcea așteaptă nostalgicii anilor '60, fanii jazzului și iubitorii de muzică bună, la Concertul Aleea Cosmonauților, noul proiect cu semnătura Mircea Tiberian.

Biletele se pot procura de la Casa Avramide, str. Progresului, nr. 32. Rezervari la tel. 0240 513231, e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .
Prețul unui bilet, care include vizitarea colecțiilor de la Muzeul Casa Avramide: 25 lei.

Pianist şi compozitor român de jazz, Mircea Tiberian a absolvit, în 1980, Conservatorul din Bucureşti. Debutează în 1974 la Festivalul Internaţional de jazz de la Sibiu, fiind ulterior membru al Teatrului Muzical 'Ion Vasilescu' din Bucureşti.

   

Aurora Simionescu - fata care a descoperit universul lipsă

Oameni printre noi

aurora simionescuAurora Simionescu s-a născut în 1983 la Brăila. A absolvit Colegiul "Murgoci" din localitatea natală în 2002 şi apoi a studiat la Jacobs University Bremen, unde a obţinut diploma de licenţă în ştiinţe planetare şi astrofizică în anul 2005. După absolvirea studiilor doctorale în astrofizică în cadrul Institutului Max Planck pentru fizică extraterestră din Garching, în apropiere de München (rezumatul tezei de doctorat în limba română poate fi consultat aici), Aurora Simionescu activează în cadrul KIPAC (Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology) de la Universitatea Stanford, unde a primit o bursă în cadrul programului de studii postdoctorale "Einstein Fellowship" sponsorizat de NASA şi adresat proaspeţilor doctori în astronomie, fizică şi discipline înrudite.

   

ANIVERSARE: 93 de ani de la naşterea lui Radu Stanca

Teatru Film

radu-stanca„Sunt cel mai frumos din oraşul acesta/ Pe străzile pline când ies n–am pereche,/ Atât de graţios port inelu–n ureche/ Şi–atât de–nflorite cravata şi vesta". Puţini ştiu că aceste versuri îi aparţin poetului, dramaturgului şi regizorului Radu Stanca.

   

Page 32 of 277