Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Aurora Simionescu - fata care a descoperit universul lipsă

Oameni printre noi

aurora simionescuAurora Simionescu s-a născut în 1983 la Brăila. A absolvit Colegiul "Murgoci" din localitatea natală în 2002 şi apoi a studiat la Jacobs University Bremen, unde a obţinut diploma de licenţă în ştiinţe planetare şi astrofizică în anul 2005. După absolvirea studiilor doctorale în astrofizică în cadrul Institutului Max Planck pentru fizică extraterestră din Garching, în apropiere de München (rezumatul tezei de doctorat în limba română poate fi consultat aici), Aurora Simionescu activează în cadrul KIPAC (Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology) de la Universitatea Stanford, unde a primit o bursă în cadrul programului de studii postdoctorale "Einstein Fellowship" sponsorizat de NASA şi adresat proaspeţilor doctori în astronomie, fizică şi discipline înrudite.

Echipa de cercetători de la Institutul Max Planck pentru fizică extraterestră de lângă München, condusă de Norbert Werner şi din care a făcut parte şi Aurora Simionescu a trimis rezultatele cercetărilor respective în februarie 2008 către publicaţia Astronomy & Astrophysics Letters,materialul fiind acceptat pentru publicare o lună mai târziu. Un comunicat de presă era publicat pe site-ul prestigioasei reviste la 7 mai 2008. Conform paginii româncei de pe site-ul Universităţii Stanford, un titlu de la acea vreme de pe blogul Bad Astronomy sintetizează perfect descoperirea lor: "s-a găsit o jumătate din a 25-a parte din materia lipsă în Univers”.

Se ştie că materia cunoscută nouă în prezent nu reprezintă decât 4% (a 25-a parte) din conţinutul Universului, restul fiind energia şi materia neagră. Dacă se adună masa materiei obişnuite observate în toate stelele, galaxiile şi roiurile de galaxii nu se obţine decât o jumătate din masa care reiese pe baza unor observaţii cu privire la Universul timpuriu. Cealaltă jumătate ar trebui să se afle, conform teoriei, în filamente sau “poduri” de gaz foarte fierbinte care conectează roiurile de galaxii. Respectivul gaz emite, din cauza temperaturii foarte ridicate, în principal în domeniul razelor X. Un astfel de filament (care poate fi văzut în imaginea de mai jos) a fost observat în premieră de echipa de cercetători din care a făcut parte şi Aurora Simionescu. Este vorba de un "pod" de gaz care leagă două roiuri de galaxii, Abell 222 şi Abell 223, aflate la o distanţă de aproximativ 2,3 miliarde de ani-lumină de Terra.

 

aursa: http://www.scientia.ro

 

Add comment


Security code
Refresh