Written by admins Wednesday, 11 July 2012 06:34
Recent, au fost afişate rezultatele de la Bac. Încă o lovitură sub centură societăţii româneşti. Învăţământul, schimonosit de lipsuri, îndoieli, nesiguranţă, tupeu, indiferenţă, scandaluri şi forme fără fond, îmbrăcat în ţoale de fiţe, cu fustiţe-guleraş şi maşini 4x4, ori abia târându-se prin grupuri şcolare unde vin tineri nu ca să înveţe o meserie, ci ca să bea o cafea sau să încerce o gură de etnobotanice în grup, pentru că acasă nu se pot lauda, a mai luat, el însuşi, un pumn în faţă. Cu rezultate „de doi bani”. Dincolo de care, în afară de uimire, tristeţe sau indiferenţă, rămâne atâta vină şi (re)formă fără fond.
Am văzut copii de 8 la română (deci nu proşti grămadă!) luând, surprinzător, 1,25 sau 3,90; am văzut copii care abia au scris câteva rânduri la Eminescu şi care au luat peste 5 sau chiar 6! Am văzut, însă, şi copii care au învăţat conştiincios, fără a apela la sistemul… clasic al meditaţiilor, şi care au obţinut note şi medii peste 9. Şi nu i-am văzut urlând sălbatic de bucurie ca pe aceia fericiţi că măcar au trecut cu amărâtul de 6…
Rezultatele, la toate nivelurile, sunt dezastruoase. Aproape imposibil de acceptat dar, din multe puncte de vedere, normale pentru situaţia anormală în care ne-am scufundat de atâta timp, ca într-o mlaştină urât mirositoare.
Ei bine, procentele celor picaţi la Bac, de data asta sunt zdrobitoare: Timiş: 78%, Ilfov: 85%, Harghita: 66,5%, Gorj: 75%, Bucureşti: 61%, Dâmboviţa: 62,3%, Sibiu: 53,7%, Prahova: 54%, Alba: 52%, Iaşi: 48% etc.
Demn de remarcat este că, de exemplu, în judeţul Timiş, patru instituţii şcolare au obţinut promovabilitate 0%, la această sesiune a Bacalaureatului (Grupul Şcolar Agricol „Iulian Drăcea” Timişoara, Grupul Şcolar Agricol Biled, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Timişoara, Liceul Particular „Henri Coandă” Timişoara). De asemenea, în judeţul Dolj, trei unităţi şcolare au obţinut aceeaşi nefericită performanţă (Grupul Şcolar Agricol din comuna Cârcea, Centrul Şcolar „Beethoven” din Craiova, Grupul Şcolar Agricol din Malu Mare). În Prahova, la Grupul Şcolar Filipeştii de Pădure, dintre cei 14 absolvenţi care s-au prezentat la examenul de maturitate, toţi au fost respinşi.
Cert este că, până să arătăm cu degetul aiurea, trebuie să conştientizăm şi ce vină avem fiecare din noi, modul în care ne raportăm la aceşti copii şi la aşteptările pe care ne repezim să le avem de la o generaţie în derivă, din care nu puţini sunt cei care sunt convinşi că...
„Eminescu a decedat la 30 de ani din cauza inteligenţei sale”, cum a scris un candidat din Prahova.
< Prev | Next > |
---|