Tuesday, May 21, 2024
   
Text Size

BASARABIA NOASTRĂ

Rădăcini

529027 573748859310894 841234325 nUnirea Basarabiei cu România a avut loc la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Declarația de unire a Basarabiei cu România (27 martie 1918)

„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară:

 

Chemare

O poezie pe zi

Chemare

 

pe pragul naşterii

stelelor pe cer

gândul  zboară

la iubire

 

clipa când ne-am întâlnit

în miez de iarnă fină

valsez cu gândul

la al nostru prim

   

Povestea olarului leneş şi a înţeleptului mut

Viaţa ca o artă

olarA fost odată un olar care trăia într-un sat uitat de lume. Visul lui era să ajungă în marea Cetate, unde să poată avea propria prăvălie de vase, oale şi obiecte ceramice. Dar şansele lui erau mici, pentru că olarul era foarte leneş şi muncea doar pentru a-şi asigura traiul zilnic.

   

Cezar the Voice susţine Opera Pop Opera la Ploieşti: Câştigătorul selecţiei naţionale Eurovision, pe scena Filarmonicii din oraşul natal

Muzică

cezar ouatuÎn premieră absolută în România, Cezar Ouatu, câştigătorului selecţiei naţionale Eurovision 2013, unul dintre cei mai mari contratenori contemporani ai lumii, aduce, în oraşul său natal, Spectacolul „Cezar the Voice - Opera Pop Opera", reprezentând o fascinantă împletire a operei clasice cu pop opera, stil deja cunoscut la nivel internaţional.

   

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului pregăteşte Întâlnirea de joi: Povestiri cu arc şi spadă. Despre arme şi armuri medievale

Rădăcini

sf artemieContinuând seria Întâlnirilor de joi, Muzeul Naţional de Artă al României invită din nou publicul în expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului", în data de 28 martie 2013, de la ora 17.30, la o conferinţă despre arme şi armuri medievale.

   

Page 15 of 277