Tuesday, May 21, 2024
   
Text Size

CALENDARUL ZILEI / 27 martie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1697 - Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, acceptă Unirea cu Roma pe baza celor patru puncte: recunoaşterea supremaţiei papale, a existenţei purgatoriului şi a purcederii Sfîntului Duh şi de la Fiul, precum şi împărtăşirea cu azimă, în schimbul păstrării ritului, a egalităţii în drepturi cetăţeneşti depline.
1821 - Boierii din Bucureşti trimit Porţii Otomane, Rusiei şi Austriei memorii prin care să justifice revoluţia pe care o conducea Tudor Vladimirescu.
1848 - Românii de la Pesta îl eliberează din închisoare pe revoluţionarul bănăţean Eftimie Murgu.
1848 - Adunarea de la Iaşi. Se adoptă programul revoluţiei "Petiţiunea - proclamaţiune a boierilor şi notabililor moldoveni

 

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „NICHITA STĂNESCU”: Cinci artişti de renume expun la Muzeul de Artă din Ploieşti

Arte vizuale

Muzeul de arta PloiestiSeara de sâmbătă, 30 martie, va fi una foarte animată, la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus", unde, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu", vor fi vernisate cinci expoziţii de artă plastică.

   

„Mă, Niculae, încotro ne îndreptăm noi, domnule?"

Editorial

nicolae boaru biblioteca

De Nicu Boaru

Ce să faci în reprizele astea burzuluite de iarnă târzie decât să mai deschizi câte-o carte, să mai asculţi „muzica şi muzichia", să-ţi permiţi un minuţel de singurătate cu care să-ţi dojeneşti blând dar ferm propria statuie. Bine, bine, dar astea sunt valabile pentru mine , "om vechiu", nărăvit la bucoavne, Pink Floyd şi oglinzi... ne narcisice. Poţi să deschizi si un calculator în afară de acela al... cheltuielilor zilnice.

   

INAUGURARE: Muzeul „Valeriu Literat” îşi deschide porţile vineri, la Făgăraş

Cu traista-n băţ

muzeu FagarasDemn să rivalizeze cu cele mai importante muzee din ţară, mai complet şi, cu siguranţă, mai ieftin decât multe din ele, muzeul ,,Valeriu Literat" din Făgăraş se pregăteşte pentru un important eveniment care va rămâne mult timp ecou în istoria Cetăţii Făgăraşului, văzută de 40.000 de turişti în 2012.

   

PIONIERAT / Sibiu: primul spital, prima farmacie şi prima grădină zoologică din România

Rădăcini

istorie SibiuPrima menţiune documentară referitoare la ţinuturile sibiene datează din 20 decembrie 1191. Este momentul când papa Celestin al III-lea confirmă existenţa prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură care şi-a avut sediul la Sibiu.

   

Page 13 of 277