Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

ION CARAMITRU: Teatrul poartă în fiinţa lui mesajul veşniciei

Teatru Film

Ziua-Mondiala-a-teatrului-27-martie-2013Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena, şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris.

De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Institutul Internaţional de Teatru, înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, este cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului.

În fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea teatrului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un mesaj internaţional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi.

Mesajul naţional al actorului Ion Caramitru cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului

Teatrul poartă în fiinţa lui mesajul veşniciei.

Urmând ciclul existenţei, dând viaţă personajelor lui etalon, Teatrul îşi asumă drept de viaţă şi de moarte asupra fiinţelor de fum pe care le însufleţeşte. Ele trăiesc încremenite între coperţi de carte şi aşteaptă răbdătoare mâinile dibace care să le pună în mişcare, să le facă să respire, să se lupte şi să moară pentru a învia din nou, de fiecare dată când cineva deschide Cartea.

Mă uit cu nostalgie în urmă şi revăd ca într-un caleidoscop miile de personaje ale Teatrului Universal şi regret nespus că am întruchipat pe scenă doar câţiva regi şi prinţi sau câţiva oameni simpli care au vrut să schimbe lumea aşa cum mi-aş fi dorit. Am mers cu ei până la capăt şi i-am adus, întregi la minte, să-şi susţină cauza în arenă.

Este loc în Teatru pentru toţi cei care au talent. Cred, însă, că pentru a face Teatru adevărat şi viu e nevoie de mai mult. Pasiune?, spun unii. Sacrificiu?, alţii. Şi una şi alta, dar, mai ales, implicarea adâncă a lui în realitatea zilei, în analiza vremurilor pe care le trăim, în politica de zi cu zi. Vocaţia Teatrului este construcţia unei lumi mai bune, cu drept de preempţiune asupra bunurilor omenirii pe care trebuie să le întoarcă spre folosinţă generaţiilor care se succed.

„În vremuri de restrişte cultura se opreşte", spunea un ministru de finanţe al României, de tristă amintire.

- Nu, domnule Ministru, cultura nu se opreşte niciodată. Dacă aţi fi fost Polonius, ministrul responsabil de viaţa Danemarcei, v-aş fi spus ca Hamlet:

„Aveţi grijă de actori, cinstiţi-i aşa cum se cuvine, căci ei sunt cronica vie şi prescurtată a vremurilor. Mai bine să ai parte de un epitaf prost după moarte decât să intri în gura lor cât timp eşti în viaţă".

Aviz amatorilor!

Ziua Porţilor Deschise la Teatrul Maghiar din Cluj

Miercuri, 27 martie, cu ocazia acestei sărbători culturale, va avea loc Ziua Porţilor Deschise la Teatrul Maghiar din Cluj. Membrii companiei teatrului, Andrea Kali, Melinda Kántor şi Csilla Varga, vor organiza un program pentru copii, în cadrul căruia se va juca spectacolul realizat de Enikő Györgyjakab, „Mindenke şi cutia miraculoasă".

Totodată, actorii vor deveni ghizi pentru o zi, călăuzindu-i pe spectatori prin clădirea teatrului. În aceeaşi zi, echipa actorilor şi cea a jurnaliştilor se vor întrece chiar şi într-un meci de baschet organizat în parcul sportiv Iuliu Haţieganu (Babeş). Ultimul moment al sărbătorii îl va constitui concertul trupei actorilor, Loose Neckties Society.

De asemenea, în cursul acestei săptămâni vor avea loc la Teatrul Maghiar de Stat Cluj spectacolele „Buzunarul cu pâine" (pe 26 martie de la ora 20) şi „Aniversarea" (pe 30 martie de la ora 20), ca parte a campaniei iniţiate de UNITER, „Artiştii pentru artişti."

Add comment


Security code
Refresh