Monday, June 17, 2024
   
Text Size

CINEFIDEL: Filmele de artă vin la Sibiu

Teatru Film

cinefidelÎncepând cu 29 martie 2013, iubitorii de filme de artă vor avea parte de un loc special, unde vor putea viziona cele mai noi producţii ale cinematografiei europene şi nu numai.

Cinefidel reprezintă un proiect al Institutului European pentru Itinerare Culturale în colaborare cu Lectoratul Francez din Sibiu şi Teatrul „Gong". Filmele vor fi proiectate vinerea (French Friday, ora 18:00, filme franceze) şi duminica (ora 16:00 şi ora 18:00), din 2 în 2 săptămâni, până la sfârşitul lunii mai. Accesul este gratuit, în limita capacităţii sălii Teatrului Gong.

Cinefidel va debuta cu "Le gamin au vélo" (Băiatul cu o bicicleta), peliculă ce a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes din 2011 şi nominalizarea pentru cel mai bun film străin la Globurile de Aur 2012. Filmul este realizat de celebrii fraţi Jean-Pierre şi Luc Dardenne şi spune povestea emoţionantă a unui copil de 12 ani ce încearcă cu disperare să îşi redescopere tatăl care îl abandonase într-un cămin de orfani. Filmul a câştigat, de asemenea, premiul pentru cel mai bun scenariu la ediţia 2011 a European Film Awards, iar Thomas Doret a primit, pentru rolul copilului, premiul Les Magritte du cinéma 2012 pentru cea mai bună speranţă masculină.

Fraţii Dardenne sunt unii dintre cei mai influenţi regizori ai cinematografiei mondiale, având, între altele, la activ două premii Palme d'or la Festivalul de Cannes (în 1999, pentru "Rosetta" şi în 2005 pentru "L'enfant"). De-a lungul timpului, cei doi belgieni au avut interferenţe şi cu nume importante din cinematografia română. În 2006, la Cannes, îi înmânau premiul Camera d'Or lui Corneliu Porumboiu pentru „A fost sau n-a fost?". În 2012, cei doi au co-produs, prin intermediul companiei lor Les Films Du Fleuve "După dealuri", cel mai recent şi apreciat lung-metraj al regizorului Cristian Mungiu.

Pentru duminică, 31 martie 2013, Cinefidel programează "Habemus papam" (în regia italianului Nanni Moretti), de la ora 16:00, şi "Un heureux événement / Un eveniment fericit" (în regia francezului Rémi Bezançon, de la ora 18:00.

Add comment


Security code
Refresh