Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Barrique Art: expoziţia butoaielor de artă la Budapesta

Arte vizuale

butoi1Institutul Cultural Român din Budapesta, în parteneriat cu Muzeul Comerţului şi al Industriei Turistice şi Enoteca de Savoya prin Fundaţia Herczeg din Timişoara deschide, la Budapesta, expoziţia itinerantă Barrique Art: De Gustibus, în perioada 7 - 8 august 2012. Vedeţi ce pot deveni butoaiele de vin într-o dimensiune artistică.

Evenimentul oferă, aşa cum ne asigură organizatorii, o dublă surpriză publicului: 14 dintre fabuloasele butoaie sunt transformate de artiştii români în obiecte de artă, dar invitaţii au ocazia şi să (de)guste vinuri din zona Banatului, de la Petrovaselo.

Astăzi, începând cu ora 18.00, expoziţia cu alte opt butoaie-obiect şi numeroase lucrări de artă va fi vernisată la sediul Muzeului Comerţului şi al Industriei Turisticedin Budapesta, evenimentul fiind asociat cu degustare de vinuri, de această dată ungureşti.

Barrique Art: De Gustibus este inclus în programul ICR Budapesta pe anul 2012 - Spiritul unui Oraş. Timişoara şi cuprinde 22 instalaţii de butoaie, folosite cândva pentru stocarea vinurilor şi refolosite astăzi de artişti care acum le conferă un rol artistic într-o nouă viaţă.

 

24 de moduri “corecte” de a te relaxa

Viaţa ca o artă

 

SDC14504Insist pe cuvantul “corecte” dintr-un motiv foarte simplu!

Sunt mult prea multe moduri “incorecte” de a te relaxa! Aici intra activitati din categoria mancat la TV, fumat, luat calmante, etc. Si daca te intrebi de ce as aborda acest topic pe un blog care vorbeste despre productivitate, motivul este urmatorul:

Relaxarea nu este un moft sau un capriciu, este o necesitate pentru productivitate! Doar masinile automate pot fi productive 24h din 24h fara pauza! Tot ce e viu, inclusiv tu, necesita pauze de reincarcare! Nu poti fi productiv 24h de ore pe zi si apoi sa traiesti si sa mai si povestesti despre asta  “Sa tragi de tine” zile la rand poate da “bine” in ochii sefului sau ai colegiilor… asta pana cand devii epuizat, deshidratat, coplesit si cu un nivel de irascibilitate atat de mare, incat esti gata sa bati pe cineva daca te supara… Cu totii am avut astfel de momente… Dar stii care este partea cea mai trista?… In acest proces de “renuntare la sine” devii alt om… si nu in sensul bun! Si atunci care e solutia? Solutia este sa te asiguri ca iti iei doza de relaxare intr-un mod “corect”. Si cum poti face acest lucru?

   

Scriitorul Alexandru Petria se reîntoarce la poezie

Literatură

Alexandru-Petria-„Prozator modern, publicit vertical şi poet extraordinar”. Acestea sunt cuvintele criticilor atunci când vine vorba despre Alexandru Petria. După 20 de ani, scriitorul se întoarce la poezie, prin volumul „Călăul harnic”, care va vedea lumina tiparului în septembrie, la editura „Herg Benet”.

Referitor la noul volum, scriitorul mărturisea, recent: „Toamna asta mi se arată rodnică din punct de vedere literar. O să-mi apară, la Herg Benet, volumul de poezii «Călăul harnic». Unele poeme au fost traduse deja de Jeanette Carp în neerlandeză, de Raoul Weiss în franceză şi maghiară, tot în maghiară de Balázs F. Attila, şi de Pere Bessó în catalană şi castiliană. Mai am încă două proiecte editoriale pentru lunile următoare, însă nu dau amănunte din superstiţie”.

„Acest volum reprezintă reîntoarcerea la poezie după 20 de ani şi, în acelaşi timp, o promisiune!”, ne-a mai declarat artistul. „Călăul harnic” cuprinde aproximativ 100 de poeme.

Cine este Alexandru Petria?

   

vârf de cretă

O poezie pe zi

renegat în ultimul ceas al trecerii mele,
regăsit de un ultim zâmbet,
purtat spre aceeaşi cauza fără final,
simţind o ploaie de lacrimi rebele,
mă sprijin în cumpăna
dintre senzaţii şi puternic,
aştept să vină,

iarna senilă.

 

autor, Ioan Mateiciuc

   

Să nu îi uităm!

Nu Rata!

iorgaSă ne amintim, astăzi, 6 decembrie, de marii români care poartă numele Sfântului Nicolae, nume care îşi are originea în sintagma „Niko-Laos"- în greaca veche însemnând „popor victorios".

   

Page 220 of 277