Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Ce mister se ascunde în spatele datei de 12.12.2012?

Nu Rata!

12.12.12Numărul 12 este plin de mister în istorie, incluzând-sugerând existenţa celor 12 apostoli din cele 12 Evanghelii, a lunii a 12-a din 2012, semnificaţiile sfârşitului calendarului mayas, dar şi inventarea celor 12 luni, de către egipteni.

 

ArtFest, la Păltiniş

Arte vizuale

ARTFESTPrima ediţie ArtFest, festival de cultură şi artă, debutează în perioada 26 august - 9 septembrie, la Păltiniş. Vor fi două săptămâni de teatru, concerte folk, jazz sau cafe concert, dar şi ateliere de filosofie şi literatură într-un cadru natural „la înălţime”.

Manifestarea este structurată pe cinci secţiuni, ce cuprind teatru, concerte, expoziţii, ateliere şi seminarii de filosofie şi literatură. „ArtFest se adresează acelora care vor să trăiască 14 zile de cultură şi artă în cea mai înaltă staţiune montană din România (1400 m altitudine) şi este deopotrivă dedicat consumatorului şi creatorului de cultură. În acelaşi timp, cinci artişti profesionişti vor pune în operă lucrări de pictură, grafică şi sculptură, transformând locaţia într-un atelier viu în care invitaţii pot participa activ, ca modele sau parteneri ai artiştilor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de iniţiatorii evenimentului.

Biletele se pot achiziţiona de pe paginile www.artfest-paltinis.ro şi www.eventim.ro. Biletele pentru perioada 26 - 31 august costă 120 lei, cele pentru perioada 1 - 9 septembrie 100 lei, abonamentul pentru tot festivalul este 170 lei, iar biletul de o zi costă 35 lei.

 

   

Fii cel mai mare fan al tau!

Viaţa ca o artă

RRRmagesPovestea adevarata a lui Rocky

In 1974, Sylvester Stallone era un actor si un scenarist falit si descurajat. In timp ce asista la un meci de box a fost inspirat de un boxer “oarecare”, care a castigat in fata marelui Mohammed Ali.
 
S-a dus repede acasa si intr-o febra creatoare de trei zile a compus prima varianta a scenariului intitulat "Rocky".
 
Scazand pretul pana la 106 dolari, Stallone i-a vandut scenariul agentului sau. Un studio i-a oferit 20.000 de dolari, cu conditia ca Ryan O’Neal sau Burt Reynolds sa joace rolul principal. 

Stallone era incantat de oferta, insa isi dorea sa joace rolul el insusi. S-a oferit sa joace gratis. I s-a spus: “Nu asa se procedeaza la Hollywood.” Stallone a refuzat oferta desi avea nevoie disperata de bani. 
 
Apoi i s-au oferit 80.000 de dolari cu conditia sa nu joace rolul principal. I-a respins din nou.
 
Producatorii i-au spus apoi ca Robert Redford este interesat sa joace rolul, iar in acest caz i s-ar oferi 200.000 de dolari. Din nou au fost intampinati cu un refuz.
 
Au ridicat oferta la 300.000 de dolari pentru scenariu. Le-a marturisit ca nu doreste sa se intrebe toata viata “Ce s-ar fi intamplat daca?”.
 
I s-au oferit atunci 330.000 de dolari. De data aceasta a replicat ca prefera sa nu se realizeze niciodata filmul daca rolul principal nu e interpretat de el.
 
In cele din urma cerinta i-a fost aprobata. 

I s-au dat 20.000 de dolari pentru scenariu, plus 340 de dolari pe saptamana – ceea ce reprezenta remuneratia minima pentru un actor.

Dupa scaderea cheltuielilor, a onorariului agentului si a impozitelor, valoarea neta a venitului sau a fost de aproximativ 6.000 de dolari in loc de 330.000 de dolari.
 
In 1976, Stallone a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor

Filmul "Rocky" a castigat trei premii Oscar: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj. 

Seriile "Rocky" au adus atunci un profit brut de 1 miliard de dolari si l-au transformat pe Sylvester Stallone intr-un star international de cinema!... iar restul... e istorie! 

Morala: Urmeaza-ti instinctul. Nu renunta la planurile tale. 
Mergi pana la capat! Fii cel mai mare fan al tau! 

Mult succes! Pe maine! 

Dan Luca

   

SĂRBĂTOARE: La mulţi ani celor care poartă numele de Alexandru şi Alexandra!

Rădăcini

sfantul-alexandruSfântul Alexandru a fost un personaj de seamă al primului sinod ecumenic de la Niceea (325). Accede la scaunul episcopal al Alexandriei în 313. În timpul episcopatului, se confruntă cu schisma lui Meletie, iar începând cu anul 319, cu unul dintre cei mai mari adversari ai ortodoxiei, Arie, unul din preoţii săi slujitori, care a început să predice o învăţătură neconformă cu tradiţia şi credinţa Bisericii. La început, Alexandru a încercat să rezolve noua tensiune în mod paşnic. Ereziarhul şi adepţii săi refuză orice conciliere. Criza s-a accentuat, determinându-l pe împăratul Constantin cel Mare să convoace primul sinod ecumenic de la Niceea (325), care îi excomunică pe Arie şi pe Meletie.

În mitologia greacă, Alexandru era un alt nume dat eroului Paris. Numele Alexandru şi Alexandra reprezintă forme latinizate ale numelui grec Alexandros (λεξανδρος), care se traduce prin „apărător/protector al oamenilor”.

Personalităţi ale lumii care poartă numele serbat astăzi:

   

Haruki Murakami, favorit la Premiul Nobel pentru Literatură

Literatură

harukimurakamiAutorul volumelor „Pădurea norvegiană“, „În căutarea oii fantastice“ şi „1Q84“, scriitorul japonez Haruki Murakami are cele mai mari şanse să câştige, anul acesta, Premiul Nobel pentru Literatură pe o primă listă de pariuri, după cum comwentează publicaţia The Guardian.

Murakami are 64 de ani şi spune că scrie în fiecare zi, începând de la 4 dimineaţa. „A scrie echivalează cu a munci sistematic“, explica autorul într-un interviu acordat în 2011 ziarului britanic.

Alături de Haruki Murakami, cu şanse bune mai sunt cotaţi mai puţin cunoscuţii Mo Yan, autor chinez, şi germanul Cees Nooteboom.

Anul trecut, Premiul Nobel i-a fost acordat poetului suedez Tomas Tranströmer, al doilea favorit al pariurilor.

 

Cine este Haruki Murakami

Scriitorul s-a născut în Kyoto,

   

Page 214 of 277