Wednesday, January 22, 2025
   
Text Size

Teatru Film

BASARABIA NOASTRĂ

Rădăcini

529027 573748859310894 841234325 nUnirea Basarabiei cu România a avut loc la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Declarația de unire a Basarabiei cu România (27 martie 1918)

„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară:

 

Ceai cu Adala în Oman

Literatură

  Copy of 2cc213f42391ca9b5660f10530ba2681 lansare de cartePoeta Cristina Ştefan a lansat la Bacău volumul de versuri Ceai cu Adala, scris în duet cu poetul israelian Adrian Grauenfels. Volumul, inedit, modrn, a atras atenţia prin poemele cu tentă existenţialistă, de un intimism delicat, intelectual. Cei doi poeţi, deşi nu se cunosc personal, sunt bunio colegi de cenaclu pe Lira21, cenaclu virtual infiinţat de Cristina Ştefan, cu ceva ani în urmă. Cu acest prilej, poeta Cristina Ştefan a invitat şi pe Camelia Iuliana Radu, poetă din Ploieşti, pentru a face la Bacău lansarea volumului de versuri Oman. Critica de specialitate din Bacău a primit cele două volume cu interes şi apreciere. 

   

Oglindă, oglinjoară/ Cine-i mai deştept în ţară?

Editorial

nicolae boaru biblioteca

de Nicu Boaru

Nu e comod pentru vreun comentator sau (b)analist politic ori autor de (cr)editoriale cum mă doresc să-ţi iasă niscaiva impresii provocate de neliniştita şi totuşi apatica societate românească. Dificultatea amară a amărâtului de glosator de situaţii vine şi din aceea că orice ar zice se vede contrazis prompt nu de-o afirmaţie a părţii celeilalte, ci de situaţii obiective, compacte şi irefutabile. De exemplu: Nu poţi să mai spui acum (fiindcă nu ţi se publică ... la nivel central) că lucrurile merg prost în ţară.

Anumite trusturi de presă au stabilit că există un singur „om negru”, care uite!, a venit fără să fie ora 12.00 (şi a venit pentru a treia oară!); restul, sunt parcele smălţate cu azalee, peste care plutesc norişori albicioşi şi din care coboară pe scripeţi minunaţi, silenţioşi, îngeri bucălaţi. Nimeni nu vorbeşte că euro a explodat (ba chiar a implozat); că benzina a trecut de 6 lei!!; că din măririle promise, jumătatea primită e demult teşită prin scumpirea vieţii de zi cu zi.

   

Cum şi de ce era miruită şcoala odinioară

Bagă-ţi minţile în cap!

scolari descultiscoala 1930Cu ani în urmă, pe vremea străbunicilor noştri, mai cu seamă la sate, exista un obicei care, cu timpul, a fost păstrat cu sfinţenie atât în Bucovina, cât şi în părţile Ardealului, până în perioada interbelică.

   

Grădina zmeilor: Legenda fetei cătanei într-o lume de basm

Cu traista-n băţ

Gradina Zmeilor Galgau AlmasuluiUn loc unic atât ca peisaj şi frumuseţe cât şi ca origine, Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală geologică şi peisagistică, considerată unică în Europa. Te aşteaptă o lume desprinsă, parcă, din basme, cu forme bizare, un adevărat hăţiş de coloane, ciuperci, poduri, figuri zoomorfe şi antropomorfe, printre care te poţi plimba şi în care te poţi pierde ore în şir: „Capitanul şi soldatii", „Dorobanţul", „Călugării", „Horia, Cloşca şi Crişan", „Acul Cleopatrei", „Moşul", „Zmeul şi Zmeoaica" „Eva", „Dorobanţul", „Degeţelul", „Sfinxul".

   

Page 16 of 277