Saturday, April 27, 2024
   
Text Size

Teatru Film

Cum adică, nici o fiţă???

Teatru Film

Într-un interviu, Tom Cruise se descrie aşa: 

tom-cruise-w Acum că împlinesc 50 de ani şi fac tot asta (nn - actorie), e bine. Pe 3 iulie voi fi în Islanda, adică voi filma de ziua mea. Familia mea, soţia mea, toată lumea mă înţelege. Ăsta sunt eu. Mi-am petrecut multe zile de naştere pe platoul de filmare şi toate au fost momente de neuitat. 

Am avut întotdeauna un sistem de valori. Familia a fost tot timpul importantă pentru mine. Când eu filmez, toată lumea vine să mă vadă. Când Katie filmează, sunt acolo împreună cu ea şi cu copiii. Suntem întotdeauna împreună. Mă aflu tot timpul în preajma mamei şi surorilor mele. Mi-am dorit de când mă ştiu să fiu tată şi soţ. Şi am avut întotdeauna o etică profesională. Am avut slujbe plătite încă de la vârsta de 8 ani – tuns iarba, adunat frunze cu grebla, distribuire de ziare, am vândut felicitări de Paşte şi de Crăciun. 

Cum adică, nici o fiţă???

 

 

In memoriam Octavian Cotescu!

Teatru Film

OctavianCotescu1În noaptea de 22 spre 23 august 1985, teatrul românesc rămânea mai sărac. Un mare actor trăgea cortina peste viaţă şi carieră. Un artist care a adus alinare şi, totodată, curaj multor generaţii de spectatori, dar şi de studenţi: Octavian Cotescu.

Octavian Cotescu (n. 14 februarie 1931, Huşi - d. 22 august 1985, Bucureşti) a fost un actor român de succes, din generaţia de aur. Activitatea sa artistică cuprinde numeroase roluri interpretate în film, dar şi în teatru, mai ales la Teatrul Bulandra din Bucureşti, unde a fost coleg cu Toma Caragiu, Ştefan Bănică, Marin Moraru, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Florian Pittiş, Rodica Tăpălagă, Ileana Predescu, Petrică Gheorghiu, Irina Petrescu, Ion Besoiu, Dan Nuţu. A fost, totodată, unul dintre interpreţii preferaţi ai teatrului de televiziune şi ai teatrului radiofonic. Activitatea de scenă a fost dublată şi de o carieră didactică: profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde a ocupat şi funcţia de rector în perioada 1981-1985. Printre cei mai buni studenţi ai lui se numără Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Dan Condurache, Rosina Cambos, Maria Ploae.

   

Britanicii, cuceriţi de Gulliver-ul lui Purcărete

Teatru Film

GulliverSilviuPurcaretePresa britanică, impresionată de spectacolul românesc prezent anul acesta la festivalul de şa Edinburgh, descrie spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete - care are reprezentaţii la Festivalul Internaţional de la Edinburgh (9 august - 2 septembrie) - ca fiind „o operă viscerală şi curajoasă, ce nu va ieşi, pentru mult timp, din mintea spectatorilor”.

Criticii reţin în mod special câteva scene remarcabile: o femeie îmbrăcată în cal boţeşte pagini din opera lui Jonathan Swift; din imaginile spectacolului montat la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, este clar că opera regizorului Silviu Purcărete „Călătoriile lui Gullive”' este departe de a fi o adaptare mot a mot a „Călătoriilor lui Gulliver”, consemnează edinburghspotlight.com. Aceeaşi publicaţie scrie că, de fapt, spectacolul este o colecţie de tablouri care „au de-a face mai mult cu teatrul corporal decât cu arta dramatică tradiţională”, subliniind că „Starea este, mai degrabă mizantropică. Nebunia existenţei umane este, în acest spectacol, la paradă, fie că este vorba de bătrâneţe, cu suflul ei bolnăvicios, sau de ultimul lot de copii nou născuţi, ce va perpetua o specie nedemnă”.

   

CELEBRARE/ Să ne amintim de Toma Caragiu

Teatru Film

ceremonie evocare Toma CaragiuAstăzi, 21 august, s-au împlinit 87 de ani de la naşterea maestrului Toma Caragiu. Deşi a condus, pentru o bună perioadă de timp, teatrul ploieştean, puţini dintre concitadinii săi şi-au adus aminte de geniul actorului, de emoţiile pe care acesta le-a adus în inimi şi de nivelul la care a ridicat teatrul românesc.

O cermonie restrânsă, modestă, încercând din răsputeri să marcheze evocarea personalităţii maestrului Toma Caragiu, dincolo de tumultul cotidian, în care alarmele urlau, camioanele duduiau şi trecătorii se interesau cu voce tare cine a murit. Prezenţi la ceremonie: reprezentanţii autorităţilor locale, câţiva ziarişti şi vreo doi-trei gură-cască, prea grăbiţi pentru a asculta câteva cuvinte despre maestrul teatrului românesc.

„Am avut mari actori, cum avem mari scriitori, cum avem mari dramaturgi. Dar, spun cu încredinţare şi cu sfială bine temperată, că uneori avem mari dramaturgi şi pentru că avem mari actori, pentru că sunt scriitori care scriu pentru marii actori. Şi Toma Caragiu era un astfel de scriitor care făcea un autor. Evident că nu-l făcea pe Caragiale, evident că nu-l făcea pe Mazilu, evident că nu-l făcea pe Eugen Ionescu, dar, în acelaşi timp, mulţi dintre autorii contemporani, dar nu foarte mulţi, atât cât am avut, au scris pentru Toma Caragiu.

   

Purcărete ajunge din nou la Edinburgh şi… la Olimpiada Culturală de la Londra

Teatru Film

gulliver2După triumful din 2009, cu mega-producţia „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, prestigiosul Teatru Naţional „Radu Stanca” din Sibiu este, din nou, prezent în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Edinburgh, unde participarea românească devine, treptat, o tradiţie. De această dată, spectacolul este inspirat din „Călătoriile lui Gulliver”.

La Edinburgh, vor avea loc 5 reprezentaţii, în perioada 17 - 20 august, la King's Theatre. Astfel, va fi marcată premiera mondială a spectacolului, care va fi inclus de la sine în maratonul Olimpiadei Culturale de la Londra împreună cu alte şase spectacole.

Olimpiada Culturală de la Londra aduce o selecţie a celor mai reprezentativi artişti ai momentului, Festivalul Londra 2012 fiind perceput ca o sărbătoare naţională a Thaliei, cu o desfăşurare impresionantă de 12 săptămâni, până 12 septembrie 2012.

Spectacolul sibian este nominalizat ca alegerea numărul unu în teatru, din acest an, de la Edinburgh, ceea ce, fireşte, „contribuie strălucit la consolidarea prestigiului României”, cum a recunoscut Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu.

   

Page 18 of 21