Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

Teatru Film

Premiul Herald Angel pentru spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”

Teatru Film

 

purcarete premiul Herald AngelRegizorul român Silviu Purcărete a fost distins cu premiul „Herald Angel” pentru montarea spectacolului „Călătoriile lui Gulliver”. Gala de decernare a premiilor a avut loc sâmbătă, 25 august, în Edinburgh.

Ceremonia l-a avut ca amfitrion pe Keit Bruce, editorul secţiunii arte de la cotidianul The Herald. Acesta a anunţat premiul spunând că „Regizorul român Silviu Purcărete este un oaspete obişnuit al Scoţiei, atât în Glasgow, cât şi în Edinburgh, unde a mai prezentat producţia Faust la Ingliston, în cadrul Festivalul Internaţional de la Edinburgh, impresionând de fiecare dată. Regizorul a revenit în acest an cu o adaptare după Călătoriile lui Gulliver ale lui Jonathan Swift, în colaborare cu compozitorul irlandez Shaun Davey, în care vorbeşte atât despre autor, cât şi despre carte, într-un mod amuzant şi în care aduce un cal adevărat pe scenă”. „E o onoare şi o plăcere să primesc acest premiu. Mulţumesc!”, a declarat Silviu Purcărete printr-un mesaj transmis de Cristopher Wynn, directorul de dezvoltare şi sponsorizare al celebrului festival. Regizorul român nu a putut fi prezent la ceremonia de la Edinburgh, fiind angajat în alte proiecte personale.

 

 

Gala Tânărului Actor HOP

Teatru Film

GALA-TANARULUI-ACTOR-LA-MANGALIAÎntre 29 august şi 1 septembrie, se desfăşoară, la Mangalia, o nouă ediţie a Galei Tânărului Actor HOP.

În perioada de desfăşurare a Galei - Concurs (aflată acum la cea de a XV-a ediţie), au loc ateliere de perfecţionare şi colocvii pe teme de actualitate din domeniul artei scenice, la care participă toţi candidaţii, în compania specialiştilor invitaţi.

 

În cadrul Galei Tânărului Actor se oferă următoarele premii:

   

SĂ NE AMINTIM: Lucia Sturdza-Bulandra

Teatru Film

lucia-sturdza-bulandraLucia Sturdza-Bulandra (n. 25 august 1873, Iaşi - d. 19 septembrie 1961, Bucureşti)a fost una dintre marile figuri ale scenei româneşti, de neuitat în roluri de compoziţie din dramaturgia universală şi naţională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generaţii întregi de actori: Nicolae Baltăţeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc.

În 1898, a debutat la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar în 1914, împreună cu soţul ei, a întemeiat o companie particulară. Din 1941, a fost actriţă a Teatrului Municipal din Bucureşti, iar din 1947 până la sfârşitul vieţii a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.

Frumoasă, delicată, dar puternică în acelaşi timp, Lucia Sturdza-Bulandra a reuşit să schimbe percepţia oamenilor despre actori şi mai ales despre actriţe. Astfel, dacă până la ea, actriţele erau privite ca nişte dame desuete, interpretările şi sensibilitatea Luciei au modificat totul. Iniţial, urmaşa domnitorilor Sturdza se pregătise pentru o carieră pedagogică, urmând în acest sens cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Deoarece nu a găsit un post în învăţământ şi nici nu îşi dorea să trăiască din veniturile, destul de îndestulate, ale familiei, Lucia a găsit o soluţie. A dat probă şi s-a angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti, ca actriţă.

   

Ar fi împlinit 100 de ani: Gene Kelly

Teatru Film

Gene-Kelly-100th-BirthdayElegant şi sportiv, spontan şi comic, uluitor. Veşnic tânăr. Un american la Paris, veşnic îndrăgostit, al doilea mare dansator de step alături de inegalabilul Fred Astaire, căruia i-a fost, cu măiestrie, discipol, partener şi rival deopotrivă. Gene Kelly ar fi împlinit, ieri, 100 de ani.

Eugene Curran „Gene” Kelly (n. 23 august 1912, d. 2 februarie 1996) a fost un actor, cântăreţ, coreograf, dansator, producător de film şi regizor american.

Una dintre cele mai importante figuri ale dansului în film, Kelly a fost cunoscut mai ales pentru stilul său energetic și atletic, prezența sa fizică agreabilă şi personajele de tipul „eroi pozitivi” pe care le-a interpretat pe marele ecran.

   

Noaptea filmelor de scurt metraj animă Timişoara

Teatru Film

facultatea de arteTimisoaraVineri 24 august, începând cu ora 21.00, în Mansarda Facultăţii de Arte, ShortsUP Timişoara, cinefilii se pot delecta cu un program de scurtmetraje intitulat „Maşinăria de vise”. Fantezii, filme S.F. sau comedii negre, filmele cuprinse în acest minifestival se doresc o invitaţie pentru toate gusturile.

Nu vor lipsi pelicule precum „Alice in Wonderland”, prima variantă făcută vreodată (1903), „Franz Kafka's It's a Wonderful Life”, scurtmetrajul câştigător la Oscar în 1995, ficţiuni recente şi o serie de animaţii tulburătoare.

Cei care se vor încumeta să îşi piardă noaptea în faţa ecranului vor fi vizitaţi de câteva dintre personajele din filme şi vor avea parte de numeroase surprize. „Timp de aproximativ două ore, Rapid Eye Movement va deveni Rapid Eye Movies, căci noaptea orice e posibil: o scurtă vizită pe altă planetă, o incursiune în lumea de dincolo, o discuţie cu Alice chiar în Ţara Minunilor sau... o şedinţă de visare în oraş, at the movies”, anunţă organizatorii. Biletele sunt disponibile direct la intrare, la Mansarda Facultăţii de Arte, Strada Oituz nr. 4, în seara evenimentului.

ShortsUP aduce, lunar, cele mai titrate scurtmetraje din întreaga lume, în cadrul unor experienţe cinematografice interactive, în care publicul pare el însuşi unul dintre personajele principale.

   

Page 17 of 21