Written by admins Wednesday, 22 August 2012 10:14
Presa britanică, impresionată de spectacolul românesc prezent anul acesta la festivalul de şa Edinburgh, descrie spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete - care are reprezentaţii la Festivalul Internaţional de la Edinburgh (9 august - 2 septembrie) - ca fiind „o operă viscerală şi curajoasă, ce nu va ieşi, pentru mult timp, din mintea spectatorilor”.
Criticii reţin în mod special câteva scene remarcabile: o femeie îmbrăcată în cal boţeşte pagini din opera lui Jonathan Swift; din imaginile spectacolului montat la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, este clar că opera regizorului Silviu Purcărete „Călătoriile lui Gullive”' este departe de a fi o adaptare mot a mot a „Călătoriilor lui Gulliver”, consemnează edinburghspotlight.com. Aceeaşi publicaţie scrie că, de fapt, spectacolul este o colecţie de tablouri care „au de-a face mai mult cu teatrul corporal decât cu arta dramatică tradiţională”, subliniind că „Starea este, mai degrabă mizantropică. Nebunia existenţei umane este, în acest spectacol, la paradă, fie că este vorba de bătrâneţe, cu suflul ei bolnăvicios, sau de ultimul lot de copii nou născuţi, ce va perpetua o specie nedemnă”.
Totodată, criticii britanici consideră că viziunea lui Purcărete este una a grotescului în varianta sa grandioasă, cu ajutorul unor actori experţi în mişcarea corporală expresivă şi în mânuirea de marionete. „Dialogul în limba română este minimal şi este ori supratitrat ori tradus cu ajutorul unui voiceover”.
În viziunea specialiştilor de la Edinburgh, această variantă a „Călătoriilor lui Gulliver” nu are ca miză respectarea firului narativ a textului original, fiind o producţie „foarte vizuală, o lume a visului”, remarcând întâmplările groteşti ce sunt ilustrate în spectacol se numără tortura unei prostituate sau maniera în care este gătit un bebeluş. „Imaginile sunt deseori şocante şi mereu memorabile”, mai scrie aceeaşi publicaţie, care notează că această lumea stranie nu este lipsită de umor.
„Deşi au rădăcini adânci în absurd, câteva scene, care prezintă diferenţa dintre uriaşul Gulliver şi liliputani sunt pline de umor şi excelent realizate, cu ajutorul jocului de umbre sau mimei”, mai notează autorul cronicii.
Concluzionând, britanicii apreciază că acest spectacol „nu este o producţie pentru cei care se aşteaptă la o ilustrare fidelă a textului lui Jonathan Swift, Cu interpretarea unică şi viscerală a câtorva teme morbide din carte, Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu a creat o operă curajoasă care rămâne în mintea spectatorilor. Şi, cu virajele de la scenele ce ilustrează nihilismul gol de sens şi sentiment la cele de nebunie ludică, spectacolul pare a fi genul de operă de care Swift însuşi s-ar fi bucurat”, scrie edinburghspotlight.com.
< Prev | Next > |
---|