Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Teatru Film

FESTIVALUL DE FILM ISTORIC, de astăzi la Râşnov

Teatru Film

afis FFIR 2012Cetatea Râşnov găzduieşte, începând de astăzi şi până pe data de 19 august, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului de Film Istoric, „un maraton cinematografic având peste 40 de producţii”, ne asigură iniţiatorii evenimentului.

Festivalul cuprinde cele mai noi filme documentare şi de ficţiune, concerte, dezbateri şi conferinţe pe teme istorice. Potrivit unui comunicat remis Mediafax, pentru actuala ediţie, organizatorii au ales să oglindească teme istorice importante în selecţia filmelor din festival şi în evenimentele speciale. Astfel, vor fi abordate subiecte ca: atentatul terorist de la Jocurile Olimpice (JO) de la Munchen din 1972, jubileul reginei Elizabeth a II-a, insula Ada Kaleh, sfârşitul lumii şi Transilvania.

La manifestare, sunt aşteptate personalităţi precum Ivan Patzaichin, medaliat la JO din 1972, Henry Hershkowitz, sportiv din delegaţia Israelului la JO de la Munchen din 1972, Cristian Ţopescu, precum şi actorul Marius Manole.

Mai multe pe www.ffir.ro

 

ANIVERSARE/ La mulţi ani, Tamara Buciuceanu!

Teatru Film

Tamara-BuciuceanuAstăzi, cunoscuta actriţă Tamara Buciuceanu împlineşte 83 de ani. Cu o bogată activitate în teatrul dramatic („O dimineaţă pierdută”, „Aşteptând la Arlechin”) şi de operetă, maestra Tamara Buciuceanu este o prezenţă frecventă în emisiunile de teatru şi TV. La 5 aprilie 2004, a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar la 14 aprilie 2004 a fost distinsă cu titlul onorific de „Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti” (filme: „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Punct şi de la capăt”, „Liceenii”). La mulţi ani, Tamara Buciuceanu!

www.actualitateaprahoveana.ro

   

„Cetăţeanul Kane” nu mai este „cel mai bun film al tuturor timpurilor”

Teatru Film

vertigoRenumita publicaţie Sight & Sound a lansat, recent, numărul special care apare o data la un deceniu, în care critici de film de top, de pe toate meridianele, stabilesc care este cel mai bun film al tuturor timpurilor.

De 50 de ani, „Cetăţeanul Kane” al celebrului star Orson Wells s-a păstrat pe podium, în ciuda atâtor noi apariţii care au cucerit zeci de Oscaruri şi alte premii. Până când, de curând, „Vertigo” l-a detronat, rămânând pentru următorii 10 ani „Cel mai bun film din toate timpurile”, scrie huffingtonpost.com.

Publicaţia apare sub auspiciile British Film Institute, iar pentru realizarea topului sunt consultate părerile a aproximativ 900 de critici de film extrem de exigenţi, din toată lumea. Iată lista peliculelor consacrate drept cele mai bune 10 filme făcute în istoria cinematografiei mondiale:

   

DOLIU/ Actorul Florin Mircea a plecat dintre noi

Teatru Film

FlorinMirceaTeatrul ieşean este în doliu, după trecerea în nefiinţă, în data de 5 august, a cunoscutului actor Florin Mircea, laureat al Premiului UNITER şi al altor numeroase premii de interpretare, dar şi deţinător al „Ordinului pentru merit” în grad de cavaler.

Născut la Focşani,la 28 ianuarie 1942, Florin Mircea a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, promoţia 1973, la clasa Moni Ghelerter, Zoe Anghel Stanca, Geta Angheluţă. Florin Mircea a scris istorie pentru Naţionalul ieșean, al cărui actor a fost de la debut. S-a remarcat, imediat după terminarea institutului, în anul 1974, cu rolul „Timpul” din „Poveste de iarnă” de W. Shakespeare - un rol care l-a marcat pe tot parcursul evoluţiei sale.A interpretat peste 100 de roluri, iar plecarea lui a lăsat scena românească mai tristă, mai săracă. Dumnezeu să-l odihnească!

   

DOLIU/ S-a stins din viaţă regizorul şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat, Harry Eliad

Teatru Film

HarryEliadRegizorul Harry Eliad, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, a decedat în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 84 de ani, şi va fi înmormântat miercuri, de la ora 11.00, la cimitirul Filantropia din Bucureşti. A îndurat cu mult curaj o suferinţă ascunsă cu discreţie şi a rămas în sufletele spectatorilor una din figurile cele mai de seamă ale teatrului idiş mondial, precizează Mediafax.

Harry Eliad s-a născut pe 8 octombrie 1927, a fost, mai întâi, director al Teatrului de Stat din Ploieşti, după plecarea de-acolo a bunului său prieten Toma Caragiu. Din decembrie 1989, Harry Eliad a fost numit director al Teatrului Evreiesc de Stat (TES), pe care l-a condus până la sfârşit cu ştiinţă şi clarviziune şi, nu în ultimul rând, cu înţelegere pentru toţi actorii teatrului (Mediafax).

Colegii lui de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti i-au adus un ultim omagiu şi au adresat următorul comunicat:

 

„Teatrul Toma Caragiu Ploieşti îşi exprimă profundul regret pentru dispariţia apreciatului om de teatru Harry Eliad, un nume consacrat pentru teatrul ploieştean, al cărui regizor artistic a fost timp de peste 35 de ani, în perioada 1953-1988 realizând numeroase montări de succes atât la teatrul dramatic, cât mai ales la teatrul de revistă Majestic. În calitate de director, a condus şi a reuşit să menţină ridicat statutul teatrului ploieştean într-o perioadă de grele încercări (1984-1988).

Harry Eliad va rămâne, pentru totdeauna, în sufletul nostru, ca un profesionist de excepţie şi un minunat om. Condoleanţe familiei îndurerate.

Colectivul Teatrului Toma Caragiu Ploieşti”.

   

Page 19 of 21