Friday, April 19, 2024
   
Text Size

Literatură

Ioan MATEICIUC - folkul şi poezia de calitate la Biblioteca Județeană “N. Iorga”

Literatură

open de dorLa Biblioteca Judeţeană “N. Iorga” a avut loc în data de 9 - X- 2012 lansarea cărţii poetului Ioan Mateiciuc. Directorul Bibliotecii Judeţene “N. Iorga”, domnul Nicolae BOARU, a ţinut să remarce ţinuta impecabilă a versului cât şi a formei fizice a cărţii. La această lansare s-au aflat şi elevii C. N. “N. Stănescu” (prof. Iuliana BOCA) şi elevii C. T. “Toma N. Socolescu” (prof. Marian DRAGOMIR) care au descoperit lumea tainică a cuvintelor şi a metaforelor ce pot releva visele.

         Volumul de versuri "open de dor", apărută la editura "Alexandria Publishing House" (Suceava), cuprinde 50 de creaţii în versuri  şi reprezintă,  aşa cum afirma poetul, materializarea unor gânduri şi împlinirea unei munci, indiferent de obstacole, fiind o recompensă spirituală. Titlul, "open de dor" înseamnă "deschideţi-vă sufletul spre poezie!" Nicolae BOARU a remarcat ilustrarea volumului de Andreea Alexandra Stela Juduc, efectul scontat fiind acela de a surprinde cuvântul cu o grafică desăvârşită în care poezia este sugerată printr-o imagine.

           Lansarea a fost prilejul unui recital la chitară susţinut de Ioan MATEICIUC (un cunoscut folkist) şi Eugen TOBOŞ. Poetul mai pregăteşte un volum şi sperăm să revină în oraşul lui Nichita Stănescu.

 

Născut la data de 9 iunie 1986 în localitatea Siret din judeţul Suceava, Ioan MATEICIUC este absolvent al Universitaţii Al.I.Cuza din Iaşi, Facultatea de Filosofie, secţia de Ştiinţe Politice, promoţia 2008 şi masterand al Universităţii Ştefan Cel Mare din Suceava, Facultatea de Istoria, specializarea Managementul Relaţiilor Internaţionale şi Cooperarii Transfrontaliere.

 

“Carte pentru carte” îşi propune consolidarea fondului de carte aferent Bibliotecii Județene “N. Iorga”

Literatură

IMG656CULTURĂ a devenit cea mai dinamică componentă a civilizaţiei noastre. Acest dinamism, această căutare de noi forme şi modalităţi de exprimare, este în acelaşi timp şi rezultatul şi motorul „societăţii informaţionale”, a „societăţii bazate pe cunoaştere”.
În acest spirit, Colegiul Tehnic “Toma N. Socolescu” Ploiești și-a propus să dăruiască prin intermediul donaţiilor şi colectelor unele din cele mai de preţ lucruri pe care le poate avea un om: educaţia şi cultura. Cum? Prin „instrumentul” de bază - CARTEA.
Proiectul “Carte pentru carte” îşi propune consolidarea fondului de carte afferent Bibliotecii Județene “N. Iorga” și centrelor afiliate acestei instituții şi asigurarea unui grad ridicat de acces la cultura pentru copii din aceste medii.Proiectul este demarat în lună septembriue 2012 şi are ca beneficiar Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga” Ploiești, judeţul Prahova. Speram că prin intermediul acestui proiect să putem dărui unor copii unele dintre cele mai de preţ lucruri pe care le poate dobândi un om: educaţia şi cultura. Volumele vor fi donate filialelor Bibliotecii Județene “N. Iorga” din Republica Moldova. În cadrul proiectului s-a susține în data de 2 - X- 2012 o dezbatere cu elevii clasei a XII- a în cadrul Colegiului Tehnic “Toma N. Socolescu” alături de domnul Dir. N BOARU despre canonul literar și tehnici de studiu pentru disciplina limba și literatura română.

Marian Dragomir

   

Volumul „20 de ani în Siberia” ajunge la Ploieşti

Literatură

20 de ani in SiberiaAstăzi, 27 septembrie, la ora 11.00, Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploieşti găzduieşte ceremonia de lansare a volumului „20 de ani în Siberia", de Aniţa Nandriş-Cudla, o ţărancă deportată din Mahala (Bucovina) şi ale cărei memorii au făcut deja înconjurul lumii.

   

Italia -indrăgostită de un poet român

Literatură

Copertadefinitiv zps9fc2f7f5La prima ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Milano -  26/29 octombrie - , cu ocazia decernării premiului european de poezie NUX, se va distribui un pliant conţinând câteva sonete de ale poetului contemporan român Adrian Munteanu, traduse în limba italiană. Aceasta, deoarece laureatul de anul acesta al concursului de poezie este poetul braşovean, membru al USR, creatorul celui mai mare număr de sonete româneşti. Coperta pliantului, de o frumuseţe grafică rafinată, sugerând puternicele sentimente evocate de poet, conţine şi portretul acestuia.
 
   

A murit scriitorul Romulus Vulpescu

Literatură

romulus-vulpescuScriitorul, traducătorul şi publicistul Romulus Vulpescu a încetat din viaţă marţi, 18 septembrie, la vârsta de 79 de ani.

Romulus Vulpescu s-a născut pe 5 aprilie 1933, la Oradea, şi a fost poet, scriitor, traducător, editor şi publicist. După ce a absolvit, la Bucureşti, liceul „Gh. Şincai” (1948 - 1951), unde a frecventat clasele X-XI la seral, în paralel cu o şcoală profesională (1950 - 1951), devenind

   

Page 23 of 30