Wednesday, April 24, 2024
   
Text Size

Literatură

Premiul Nobel Pentru Literatură a ajuns, anul acesta, în China

Literatură

Mo-YanMo Yan, considerat a fi răspunsul Chinei pentru Franz Kafka sau Joseph Keller, a fost scriitorul ales pentru Premiul Nobel pentru literatură 2012. Mo Yan a fost ales joi, 11 octombrie, de comitetul Nobel dintr-un total de peste 210 scriitori eligibili pentru câştigarea celui mai râvnit premiu în literatură.

Casele de pariuri şi pasionaţii s-au întrecut în pronosticuri pentru Premiul Nobel din acest an, listele favoriţilor diferind de la caz la caz, în funcţie de criteriile folosite pentru diferenţierea autorilor.

 

Verticalitatea catedralei lirice a lui Adrian VOICA/ Demolarea catedralei, Ed. Vasiliana’98, Iași, 2012

Literatură

          Demolarea catedralelor Adrian VOICA este autorul unor valoroase opere artistică, cu intenționalitatea recuperării filologice (DavinciAna, 1983; Distihuri, 2000; Distihuri noi, 2007; Distihuri respirând catrene, 2008; Hanul cuvintelor, 1999; Demolarea catedralei, 2012). Domnia sa are meritul de a se impune drept un critic literar autentic în peisajul cultural românesc, comentând cu aplicație și rafinament cărți ale autorilor de azi de diferite genuri.

În noua lui carte, distinsul scriitor, Adrian VOICA (cu un parcurs biografic închinat lui Mihai Eminescu) optează pentru mutaţia fragmentelor autobiografice în confesiunea reflexivă. În timpul lecturii, simţim cum se formează şi se defineşte stilul scriitorului înainte chiar de cel al operei. Titlu volumului ne face să-i urmăm călătoria în ruga sa, totul începe cu o călătorie interioară, cu gândul la credința în cuvânt, cu o fervoare de sorginte christică declanşată de semul lingvistic ce clădește simbolic o catedrala a sufletului. Opera poetică a lui Adrian VOICA, care poartă geometria cuvântului și câmpului lirico-semantic sincretic, se dăruieşte întru evidențierea catharsis şi inefabiluil adăugat catedralele timpului şi Logosului. 

M. Dragomir

   

Începe Festivalul Internaţional "Romeo şi Julieta la Mizil"

Literatură

DSC08642Începe Festivalul Internaţional "Romeo şi Julieta la Mizil", aflaţi mai multe pe: www.romeojulietalamizil.ro
Premii: 4000 de lei si week-end "La Cetate", la Mircea Dinescu, pentru premianţi.
Înscriere: 30.09.-30.12.2012.
Pot participa românii din toata lumea, peste 14 ani.
 
Invitat de onoare: dl. Nicolae Dabija.
La ed. a V-a a fost dl. acad. Solomon Marcus.
Regulamentul şi detalii pe www.romeojulietalamizil.ro
 
prof. Bălcinoiu Laurenţiu

 

   

ICR cucereşte şapte mari oraşe ale lumii

Literatură

Institutul Cultural RomanInstitutul Cultural Român (ICR) a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că va înfiinţa şapte noi filiale în străinătate. Este vorba despre metropole culturale precum Beijing, Moscova, São Paulo, Alexandria, Atena, München-Nürnberg şi Kiev, una dintre misiunile ICR fiind aceea de a asigura „cunoaşterea mai bună şi sporirea prestigiului culturii române în străinătate", după cum a precizat preşedintele instituţiei, Andrei Marga.

Potrivit unui comunicat al ICR, „având în vedere schimbările din lume şi interesele durabile ale României", se demarează explorările pentru înfiinţarea, „cât mai devreme posibil", de institute în următoarele oraşe:

   

Lansare de carte: Keith Hitchins la Institutul Cultural Român din Londra

Literatură

HitchinsIstoricul şi profesorul american Keith Hitchins, una dintre cele mai mari autorităţi ale istoriografiei româneşti, susţine joi, 11 octombrie 2012, la Institutul Cultural Român din Londra, conferinţa cu titlul „Ion I.C. Brătianu şi construcţia României moderne". Cu acest prilej va fi lansat şi volumul cu acelaşi titlu, publicat recent de editura Haus Publishing din Londra.
Conferinţa şi lansarea de carte sunt organizate de ICR Londra în parteneriat cu Institutul Cantemir de la Universitatea Oxford, cu sprijinul editurii Haus Publishing.

   

Page 22 of 30