Thursday, April 18, 2024
   
Text Size

Literatură

Haruki Murakami, favorit la Premiul Nobel pentru Literatură

Literatură

harukimurakamiAutorul volumelor „Pădurea norvegiană“, „În căutarea oii fantastice“ şi „1Q84“, scriitorul japonez Haruki Murakami are cele mai mari şanse să câştige, anul acesta, Premiul Nobel pentru Literatură pe o primă listă de pariuri, după cum comwentează publicaţia The Guardian.

Murakami are 64 de ani şi spune că scrie în fiecare zi, începând de la 4 dimineaţa. „A scrie echivalează cu a munci sistematic“, explica autorul într-un interviu acordat în 2011 ziarului britanic.

Alături de Haruki Murakami, cu şanse bune mai sunt cotaţi mai puţin cunoscuţii Mo Yan, autor chinez, şi germanul Cees Nooteboom.

Anul trecut, Premiul Nobel i-a fost acordat poetului suedez Tomas Tranströmer, al doilea favorit al pariurilor.

 

Cine este Haruki Murakami

Scriitorul s-a născut în Kyoto,

 

Dacă e vineri, ai ATITUDINI

Literatură

DSCF1489Şedinţele de lucru ale Cenaclului literar ATITUDINI, s-au mutat vinerea, de la ora 17. 30, dar dacă vreţi să participaţi nu uitaţi de tema zilei, de data aceasta, TIMPUL şi de cuvintele date pentru exerciţiul de creativitate.

La sediul Casei de cultura "I. L. Caragiale" Ploieşti, de pe Strada Democraţiei 60-80, la etajul 4 (fără lift), nu este vacanţă. E ca la TVR, unde, pe uşile studiourilor sta scris cu litere luminoase: LINIŞTE, SE TRANSMITE! Inspiraţia nu are vacanţă, pasiunea niciodată, iar ploieştenii nu fac excepţie. Aici vă puteţi reîntâlni cu poeţi tineri, cu poeţi exersaţi, cu poeţi care au fîcut istorie în scrisul prahovean şi românesc, dar şi cu amintirile lor, evocate adesea de cei care i-au cunoscut.  Dacă ai darul scrisului, dacă simţi că ai ceva de spus, nu pregeta, indiferent de vârsta pe care o ai, vino sa te faci cunoscut, să fii între ai tăi. Azi e vineri, e numai bine pentru un început sau pentru o continuare. Uitucilor le reamintim doar, asta pentru că se ştie că poeţii fac şpagatul între cer şi pământ, aşa, de amorul artei, de când lumea.

Cioc, cioc, e vineri, da? 

   

Poetul Adrian Munteanu la Londra!

Literatură

Picture 305

   

Concursul Internațional de poezie și proză pentru romanii din întreaga lume, STARPRESS 2012 - editia a lll-a, şi-a desemnat câştigătorii

Literatură

downloadLuni, 27 august 2011, ora 11, la Librăria „Dora Alina Romanescu , din Mangalia a avut loc un eveniment de mare însemnătate pentru cultura orașului de la țărm de mare. În acest loc de taină pentru sufletele însetate de hrană spirituală, au poposit oameni de cultură din țară și străinătate pentru a participa la festivitatea de premiere a scriitorilor participanți la Concursul Internațional de poezie și proză pentru romanii din întreaga lume,STARPRESS 2012,editia a lll-a, organizat de revista româno- canadiano-americană STARPRES www.valcea-turism.ro, din doi în doi ani.

Concursul a reunit un numar record de participanti, 8476 (optmiipatrusutesaptezecisisase ) de concurenti, de pe toate meridianele. Peste 150 de premianți au caștigat premii si mențiuni. Au fost prezenți la întalnire, peste 50 de scriitori din Canada, Germania, Anglia, Republica Moldova și România, din orașele: Cluj-Napoca, Vatra Dorni, Lugoj, București, Constanța, Râmnicul Vâlcea. Oaspeții au fost întâmpinați de scriitoarea Dora Alina Romanescu, domnul consilier Ovidiu Mihalache, reprezentantul Consiliului Local Mangalia și doamna Aida Gomeajă, reprezentanta Primăriei Mangalia.

   

CONCURS: Bacovia vă provoacă la vers

Literatură

George BacoviaMai sunt numai cinci zile până la încheierea perioadei de înscriere la Concursul Internaţional de Poezie şi Eseu „George Bacovia”. Manifestarea se desfăşoară sub egida revistei de cultură şi atitudine „Plumb”, editată la Bacău. Competiţia literară se adresează tinerilor din ţară şi din străinătate care nu au debutat editorial şi nu au împlinit încă 35 de ani.

În competiţie pot participa lucrări nepublicate şi nepremiate la alte concursuri literare, fiecare concurent având dreptul să se înscrie cu minim cinci şi maxim zece poezii ori cu un eseu de până la zece pagini, care să facă referire la viaţa şi opera poetului George Bacovia.

Juriul, compus din scriitori, poeţi, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, va acorda trei premii şi trei menţiuni în bani, alte premii urmând a fi acordate de câteva dintre revistele literare de top, dar şi de unii sponsori locali din Bacău.

   

Page 26 of 30