Tuesday, April 23, 2024
   
Text Size

Literatură

Revista ATITUDINI revine cu surprize în luna august

Literatură

Coperti august 2012Revista „Atitudini” aduce din nou, în faţa cititorului ploieştean, noutăţi, evenimente şi multe realizări ale scriitorilor cenaclului cu acelaşi nume, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Casei de Cultură „I.L.Caragiale” a municipiului.

„Haz de necaz la cumpănă de veac (III)”, „Caragiale şi giurgiuvenii (II)”, „Un eveniment cultural de rezonanţă naţională şi internațională - comemorarea semicentenară a trecerii în eternitate a scriitorului I. L. Caragiale - iunie 1962”,

„Bibliografie caragialiană”, „Societatea pentru învățătura poporului român secțiunea Prahova (I)” sunt numai câteva dintre titlurile care deschid subiectele revistei în această lună.

În paginile aceleiaşi publicaţii mai găsiţi „Tablouri vieţuitoare“ din vremi trecute, Un „Roman de sertar“ (I), „Caragiale - două ipostaze editoriale ploieştene (II)”, „Măştile“ lui Marian Dragomir şi multe altele. Nu rataţi editoriallele, dar nici însemnările de călătorie, de data aceasta, Roma.

 

Scriitorul Alexandru Petria se reîntoarce la poezie

Literatură

Alexandru-Petria-„Prozator modern, publicit vertical şi poet extraordinar”. Acestea sunt cuvintele criticilor atunci când vine vorba despre Alexandru Petria. După 20 de ani, scriitorul se întoarce la poezie, prin volumul „Călăul harnic”, care va vedea lumina tiparului în septembrie, la editura „Herg Benet”.

Referitor la noul volum, scriitorul mărturisea, recent: „Toamna asta mi se arată rodnică din punct de vedere literar. O să-mi apară, la Herg Benet, volumul de poezii «Călăul harnic». Unele poeme au fost traduse deja de Jeanette Carp în neerlandeză, de Raoul Weiss în franceză şi maghiară, tot în maghiară de Balázs F. Attila, şi de Pere Bessó în catalană şi castiliană. Mai am încă două proiecte editoriale pentru lunile următoare, însă nu dau amănunte din superstiţie”.

„Acest volum reprezintă reîntoarcerea la poezie după 20 de ani şi, în acelaşi timp, o promisiune!”, ne-a mai declarat artistul. „Călăul harnic” cuprinde aproximativ 100 de poeme.

Cine este Alexandru Petria?

   

Dickens, omagiat de Editura Nemira

Literatură

Charles DickensCu prilejul bicentenarului lui Charles Dickens, Editura Nemira publică „Drood”, un roman de suspans (scris în 1870, dar neterminat), în care celebrul autor devine personaj. Este o poveste misterioasă ce începe cu accidentul de tren din 1865, în care scriitorul s-ar fi aflat împreună cu iubita lui secretă.

Povestea, închipuită de această dat de Dan Simmons, începe în 1865, cu cinci ani înainte de moartea lui Charles Dickens, cinci ani în care viaţa lui se va schimba cu totul, lumea va avea alte culori, iar Londra îşi va deschide în faţa lui misterele întunecate. Dan Simmons, unul dintre cei mai iubiţi scriitori din zona literaturii horror, SF şi fantasy, publică, în 2009, un roman care-l are drept personaj pe Dickens, căruia-i construieşte o biografie fascinantă, povestită de Wilkie Collins. Collins, unul dintre prietenii şi colaboratorii scriitorului, este el însuşi aspirant la gloria literară, iar cuvintele lui autoironice, cu care se deschide romanul, trădează între cei doi o relaţie de genul Mozart - Salieri: „Pariul meu cu voi, dragi cititori, ar fi că nu aţi citit şi nu aţi auzit de vreuna dintre cărţile sau piesele mele de teatru. (...) Dar aş pune la bătaie averea de care dispun (...) pe faptul că vă amintiţi numele şi cărţile, şi piesele, şi personajele inventate de prietenul şi fostul meu colaborator, un anume Charles Dickens”.

   

LANSARE DE CARTE/ „Ţepeș - o biografie a lui Vlad III Dracula”, de Alexandru Buican

Literatură

Presentation1Alexandru Buican: „Sper ca lumea să cunoască pe adevăratul Vlad Ţepeş atât cu faptele bune, cât și cele rele”

Astăzi, 16 august, Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova a fost gazda lansării internaționale a volumului „Ţepeş - o biografie a lui Vlad III Dracula”, scrisă de Alexandru Buican. Cartea, apărută la Editura Livingstone din București, porneşte de la o prezentare a problemelor societăţii româneşti medievale, societate care era în căutarea unei spiritualități. Românii sufereau, ca şi acum, de lipsa unui destin. Căderea Constantinopolului a agravat şi mai mult această stare.

În acest context, apare prezentată personalitatea lui Vlad al III-lea, complexă, dar mai ales spe­cială, chiar şi pentru epoca sa, care nu se poate descifra printr-o abordare unilaterală. „În majoritatea cazurilor, ei, autorii, scriu despre Vlad III mai ales datorită celebrităţii sale! Iar această celebritate este dată, nu în primul rând de faptele strict istorice, transmise de documente, ci, în mod expres, de legendă!”, afirmă scriitorul în volumul său.

Vlad Ţepeş (n. noiembrie/decembrie 1431 - d. decembrie 1476) a domnit în Ţara Românească în anii 1448, 1455-1462 şi 1476. S-a născut în cetatea Sighişoara, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul. A fost asasinat la sfârşitul lunii decembrie 1476. Corpul său a fost decapitat, iar capul său trimis sultanului, care l-a așezat într-o țeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Ţepeş.

   

Poetul columbian Fernando Rendón a primit Premiul pentru poezie „Mihai Eminescu”

Literatură

FernandoPoetul columbian Fernando Rendón, fondator şi director al Festivalului de Poezie de la Medellin, a primit, la cea de a 22-a ediţie, din partea României, Premiul Internaţional pentru Poezie „Mihai Eminescu”.

Lui Rendón (cunoscut ca poet, eseist, editor şi jurnalist) i-a fost decernat acest titlu „pentru prestigioasa activitate poetică naţională şi mondială şi pentru promovarea culturii internaţionale”, după cum au confirmat surse din cadrul Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, care a făcut acest gest.

   

Page 27 of 30