Wednesday, July 02, 2025
   
Text Size

Bagă-ţi minţile-n cap!

Ţărmuri

O poezie pe zi

 

 

Hotare încâlcite, himerice fiorduri,
Transpar precum un freamăt de alge-nvolburate,
Nuntirile de seve tălăzuiesc spre norduri,
Maree peste irişi: - pupilele mirate.

O lebădă de gheaţă se descompune mută

Îi sorb doar unduirea, hiperbolă jilavă
Iar amintiri întoarse de-o lume renăscută
Se bulucesc spre tâmple suind câte-o octavă.

Luceafărul amiezii, e-o pâine rubicondă
Ce-şi despleteşte febra, verigă cu verigă
Gravez o epopee pe piei de anacondă
Să-i odihnească slava umbrare de ferigă.

Se cheamă între ele însingurate maluri
Şi insule de abur şi-mpart aceeaşi pace
Tăgada, ca o deltă răsfrântă spre finaluri
Se mistuie-n gâtlejul răstimpului rapace.

 

autor, Valentin Irimia

 

Concursul Naţional de Literatură «Geo Bogza», ediţia a III-a

Literatură

733877 3013059382625 2086886859 nCasa Municipală de Cultură «Geo Bogza» Câmpina, în conformitate cu programul manifestărilor culturale aprobate de Consiliul Local Câmpina, organizează: 
Concursul Naţional de Literatură «Geo Bogza», ediţia a III-a
Pot participa scriitori nedebutaţi în volum, indiferent de vârstă şi fără restricţii de apartenenţă la uniuni de creaţie sau alte organizaţii.
Se acceptă grupaje de minim 5 şi maxim 10 poezii, editate la un rând, cu Arial 14, obligatoriu cu diacritice (textele fără diacritice sunt eliminate din concurs), în 3 exemplare imprimate pe hârtie A4, trimise în plic A4 închis, pe adresa Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”, Str. Griviţei, nr. 95, 105600 Câmpina, jud. Prahova cu menţiunea „Pentru Concursul Naţional de Poezie «Geo Bogza»” până la 15 mai 2013. În loc de semnătură, va apărea un moto ales de autor. În plicul cel mare, va fi introdus un plic mic închis (având acelaşi moto), care va conţine un curriculum vitae al autorului: numele şi prenumele; locul şi data naşterii; studii; activitate literară; adresa completă; numărul de telefon şi, eventual, adresa de e-mail; motoul de pe plicul mic şi de pe filele grupajului de poezii;
Lucrările nu se returnează, ele urmând a intra

   

Marile descoperiri sunt tinute secret de frica hotilor. "O minune a lumii a ajuns un dezastru"

Bagă-ţi minţile în cap!

60557376Toate oasele care nu sunt intregi nu mai pot fi vandute, asa ca sunt lasate de izbeliste in pestera. Locuri de o frumusete rara sunt transformate in gropi de gunoi cu oseminte. Pe langa faptul ca acesti braconieri fura fosile, ei distrug pur si simplu situri arheologice unice in lume.

"Este ca si cum ai gasi o comoara, si ai pune-o intr-o piata, ca lumea sa-si ia de acolo. In momentul in care fiecare ia cate o bucatica, comoara aia nu mai exista, isi pierde valoarea”, spune Viorel Lascu, presedintele Federatiei Romane de Speologie.

Viorel Lascu este cel care, anul trecut, a descoperit in Pestera Coliboia picturile rupestre care acum fac inconjurul Europei. Dupa un parcurs anevoios, prin sifoane si fante inguste, el si membrii echipei au ajuns la o grota cu 14 reprezentatii ale unor animale preistorice - un bizon, un rinocer, un urs un cal si alte ierbivore.

Desene atat de vechi si bine pastrate s-au mai gasit doar in Franta, in pestera Chauvet. Francezii au venit imediat la noi, sa cerceteze descoperirea. Vechimea desenelor este de peste 35.000 de ani si au fost facute de “cea mai veche cultura europeana”, dupa cum spune chiar Jean Clottes, specialist UNESCO.

Francezii au vazut desenele, le-au confirmat valoarea si autenticitatea si au plecat din Romania, fara sa stie ca statul roman s-a multumit doar sa puna un gard la usa pesterii Coliboaia.

PROTV

   

Mighindoala, satul cu o singură inimă

Oameni printre noi

emilia popentaMighindoala (în dialectul săsesc Ängenduel, în germană Engeltal, Ingental, în maghiară Ingodály) este un cătun al comunei Şeica Mare (Sibiu), în care mai bate doar inima unei bătrâne, şi pe unde se mai încumetă, arar fiul acesteia şi un cioban.

   

Troiţele, gazde primitoare la Gornet Cuib

Cu traista-n băţ

troitaPe-un deal, deasupra Văii Teleajenului, case apar presărate printre pomi fructiferi, ca-ntr-o livadă ce îşi pierde hotarul. În lung şi-n lat, satul molcom este plin de troiţe.

   

Page 46 of 277