Tuesday, March 19, 2024
   
Text Size

Arte vizuale

Expoziţia Gustav Klimt şi Kunstlerkompanie la Castelul Peleş

Arte vizuale

klimtÎn perioada 15 septembrie - 15 decembrie 2012, la Castelul Peleş va avea loc expoziţia Gustav Klimt şi Kunstlerkompanie. Lucrările vor fi expuse începând cu luna Septembrie în sălile de expoziţie ale Castelului Peleş. Ele se pot grupa în trei categorii distincte: Galeria de strămoşi a Castelului Peleş, strămoşii regelui, din Casa de Hohenzollern; cópiile după opere de mari maeştri şi opere originale aflate în Sala de teatru şi pe plafonul Scării de onoare.

Castelul Peleş se constituie în cel mai important depozitar din România al creaţiei lui Gustav Klimt în cadrul atelierului Künstler-Compagnie. Lucrările au fost realizate în intervalul 1883-1886, la comanda Regelui Carol I de către tinerii pictori vienezi Gustav Klimt, Ernst Klimt şi Franz Matsch. Künstler-Compagnie a fost un atelier de pictură, activ între anii 1879-1892, satisfăcând comenzi de decoraţie a unor edificii private şi publice, pe tot cuprinsul Imperiului Austro-ungar şi în afara graniţelor lui. La cinci ani de la fondarea acestuia, în anul 1883, cei trei artişti primesc, prima mare comandă. Lucrarea consta în ilustrarea a trei programe tematice, destinate decorării reşedinţei de la Sinaia, a regelui României. Tinerii pictori executaseră intre 1879-1883, alte două comenzi importante pentru marele şantier vienez Ringstrasse, în colaborare cu foştii lor profesori de la Kunstgewerbeschule. Începând cu anul 1886, compania va fi angajată pentru ample proiecte de decoraţie, Hermesvilla (proprietatea împărătesei Elisabeta de Habsburg) şi edificii monumentale de pe Ringstrasse, Burgtheater, Kunsthistorisches Museum etc.

Expoziţia se viziteaza în perioada:
15 septembrie – 15 decembrie 2012.

Programul de vizitare:
Miercuri 11:00 – 17:00
Joi – Duminica 9:15 – 17:00
Ultima intrare la ora 16:15.

Tariful de vizitare:
Adulţi – 6 lei
Card Euro <26 – 1,5 lei
Elevi şi studenţi – 1,5 lei
Pensionari – 3 lei

 

Karina - o artistă cât o grădină de trandafiri

Arte vizuale

KARINA 2La numai 23 de ani, cucereşte pe oricine cu florile sale de răşină, lemn, paste polimerice sau chiar sârmă de modelaj şi pietre semipreţioase (onix agate etc). Unde este ea – Karina - de jur-împrejur „roiesc” trandafiri şi tot soiul de minuni miniaturale unicat. Unde este ea, se iveşte o grădină gata să se dăruiască oricui îşi scaldă privirile şi, de ce nu, inima în frumuseţile hand-made, purtând marca tinerei artiste.

De data asta am găsit-o, alături de alţi câţiva artişti, în Gara de Nord din Bucureşti, împreună cu o măsuţă plină-ochi de bijuteriile şi poşetele ieşite din mâinile ei fermecate.

Karina a absolvit Liceul de Artă Plastica "Dimitrie Paciurea” - la specialitatea „ceramică fină şi modelaj”, dar a făcut şi pian. Iubeşte tot ceea ce natura îi dăruieşte ca sursă infinită de inspiraţie. Şi, chiar dacă, ulterior, a absolvit facultatea de management - marketing şi a lucrat la o firmă germana, s-a reîntors pe drumul artei, convinsă că are puterea de a ne încânta, de a crea. Fără să obosească.

Aşa se face că, de mai bine de un an, Karina este, cu ale sale creaţii, ba la manifestărilor organizate la Muzeul Ţăranului Român, ba în Palatul Sutu şi nu numai. Chiar şi în spaţii neconvenţionale… Unde, după cum mărturiseşte, nu o dată a avut plăcuta surpriză să îi fie admirate şi cumpărate minunăţiile de turişti străini, printre care chiar japonezi, impresionaţi de amprenta migalei şi de modelele unicat.

Trandafiri în toată splendoarea unor culori vii, parcă acum culeşi din rai, inimioare, buchete de flori se aştern în cercei, brăţări, inele, pandantive, coliere, agrafe, acesorii… poşete unicat din piele. Toate fine, toate delicate, parcă parfumate cu un talent care are încă mult de dăruit. Chiar dacă tânăra Karina Mitra îşi lucrează toate creaţiile în bucătărie.

La numai 23 de ani, artista promite şi, cu siguranţă, atunci când o veţi întâlni, vă veţi bucura de frumuseţile pe care vi le oferă.

   

EXPOZIŢIE/ „Grădină în 3D” la Galeria de Artă Ploieşti

Arte vizuale

gradina in 3DÎn data de 20 iunie, pe simezele Galeriei de Artă din Ploieşti, trei tinere artiste şi-au expus lucrările într-o expoziţie unică. „Grădina 3D”, cum au numit-o, aduce publicului o nouă abordare asupra naturii.

   

Page 30 of 30