Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Arte vizuale

ARTE PLASTICE: Taberele de Creaţie de la Plopeni

Arte vizuale

tabara internationala de sculptura PlopeniÎn perioada 18-28 august, Casa de Cultură Plopeni găzduieşte cea de a VI-a ediţie a Taberei Internaţionale de Sculptură „Nicolae Kruch”, manifestare devenită emblematică pentru viaţa culturală a oraşului.

Şi de această dată, tabăra reuneşte artişti de renume, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova şi România: Parascovia Popa Dunai, Ştefania Stroe, Adriana Brăileanu, Liliana Marin, Dinu Câmpeanu, George Dumitru, Marius Stroe.

Iubitorii de frumos din oraşul Plopeni, de pe Valea Slănicului, de pe Valea Teleajanului şi din localităţile învecinate vor avea ocazia să admire creaţiile plasticienilor, care vor fi amplasate şi expuse pe platoul din faţa Casei de Cultură şi în parcurile din oraş.

Concomitent cu această manifestare, pentru copiii din Plopeni şi din ţară, pasionaţi de artele plastice, are loc a VI-a ediţie a Taberei Naţionale de Desen şi Pictură „Vara în Culori”, unde peste 30 de participanţi vor avea ocazia să lucreze şi să expună alături de mari valori contemporane ale artei plastice.

 

Dali, la Braşov

Arte vizuale

kronartDalientru a doua oară în acest an, Braşovul este gazda unui eveniment cultural deosebit: vernisajul expoziţiei de pictură cu lucrări originale ale marelui artist spaniol Salvador Dali. Expoziţia este organizată de Galeria „Kron Art”, a artistului plastic şi scriitorului Gabriel Stan.

El a precizat că, faţă de expoziţia din martie, este vorba despre alte 13 lucrări originale ale lui Dali, care nu s-au mai aflat pe simeze în Braşov.

Expozitia poate fi vizitată de luni până vineri între orele 11.00 şi 18.00, iar sâmbăta până la ora 16.00. Exponatele provin dintr-o colecţie particulară din Germania şi se află în premieră în ţara noastră.

Intrarea la expoziţie este liberă pentru elevi şi studenţi.

   

Olimpiada tradiţională de la Sibiu are participare internaţională

Arte vizuale

olimpiada-mestesuguri-artistice-traditionaleMâine, 23 august 2012, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului debutează cea de a XVII-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Deşi concursul a fost organizat la nivelul ţării, mai mulţi elevi din Bulgaria şi-au arătat interesul de a participa la anumite ateliere, alături de copiii români.

Proiectul cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, este organizat de Consiliul Judeţean Sibiu prin Complexul Naţional Muzeal Astra, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu. Concursul reuneşte 200 de candidaţi din toată ţara, însă, ediţia din acest an se bucură de participare internaţională, prin prezenţa unui grup de elevi din Bulgaria, careşi-au arătat interesul de a lucra la atelierele organizate, cot la cot cu elevii români.

Până duminică 26 august 2012, micii meşteşugari, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor anima gospodăriile Muzeului în aer liber şi vor plăsmui obiecte tradiţionale, prin tehnici dobândite de la maeştrii lor, fie în familie, fie în şcoală. Vineri, 24 august şi sâmbătă, 25 august, micii meşteşugari, îmbrăcaţi în portul popular specific zonei de provenienţă, vor putea fi admiraţi şi în Piaţa Mică, la Casa Artelor.

   

La Sibiu, pe urmele barocului ţărănesc din Transilvania

Arte vizuale

Pe urmele barocului taranesc din TransilvaniaMuzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” din cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra a găzduit astăzi, 21 august, vernisajul expoziţiei „Pe urmele barocului ţărănesc din Transilvania”, la Casa Artelor din Piaţa Mică, Sibiu.

Barocul transilvănean s-a dezvoltat începând din secolul al XVIII-lea, ca urmare a integrării Principatului Transilvaniei în Imperiul Habsburgic, manifestându-se până în secolul al XX-lea. A fost caracterizat printr-o formă mai simplă, mai puţin exuberantă, atât în arhitectură cât şi în sculptură, filozofie, literatură, muzică şi teatru.

Expoziţia „Pe urmele barocului ţărănesc în Transilvania”, cuprinsă în programul Sibiu Baroc Update 2012, abordează stilul baroc dintr-o perspectivă mai puţin valorificată, cea etnografică, încercând să identifice elementele specifice ale barocului devenite caracteristice comunităţii săseşti din sudul Transilvaniei.

 

   

Icoane de Ştefan Orth, la Brukenthal

Arte vizuale

afis-icoane-stefan-orthPână pe 9 septembrie, sala de expoziţii temporare a Platului Brukenthal este gazda unei expoziţii de icoane ale aristului Ştefan Orth. „Etalare inspirată/axată în principal pe teme şi personaje mitologice şi religioase, cărora le dă însă o inedită, chiar insolită interpretare în cheie modernă”, afirmă criticii despre creaţiile artistului.

Deschisă în Palatul Brukenthal (August - Septembrie 2012), expoziţia personală a cunoscutului artist sibian, se dezvoltă în primul rând ca expoziţie tematică intitulată: ICOANE. Ca foarte bun cunoscător al tehnicilor gravurii şi graficii, Ştefan Orth, a fost 25 de ani restaurator la Laboratorul de restaurare al Muzeului Brukenthal, dar ca o personalitate artistică polivalentă, el n-a întârziat abordeze alte tehnici ale artelor „surori”: gravură, acuarelă, scenografie şi, desigur, pictură.

   

Page 25 of 30