Friday, April 26, 2024
   
Text Size

Arte vizuale

ARTĂ/ Tabăra Internaţională de Creaţie „Ruxandra Ionescu”

Arte vizuale

tabaracreatieCornuMuzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează, la Cornu, în perioada 1 - 13 august 2012, a II-a ediţie a Taberei Internaţionale de Creaţie „Ruxandra Ionescu”.

Aflată sub patronajul Consiliului Judeţean Prahova şi în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici Filiala Ploieşti, această ediţie adună artişti atât din România: Marilena Ghiorghiţă, George Mircea, Sterică Bădălan, Valter Paraschivescu, cât şi din Polonia: Marcin Bialas, Barbara Tytko şi Republica Moldova: Iurie Matei, Andon Maria Valeriu, Cebotari Valentin Anatolii şi Murahovschi Dimitri Iurie. Tabăra este o reeditare a unei mai vechi iniţiative a muzeului, organizată în anii ‘90 de către directorul de atunci al muzeului, d-na Ruxandra Ionescu, cunoscut şi preţuit critic şi istoric de artă.

Ideea de la care a pornit organizarea acestei tabere a fost ca locurile prahovene care l-au inspirat pe Nicolae Grigorescu să poată fi modele şi pentru alţi artişti plastici. În acest fel, patrimoniul Muzeului de Artă ar putea fi îmbogăţit cu noi lucrări ale artiştilor contemporani, iar creaţia şi fenomenul artisc contemporan să poată fi cunoscute şi promovate.

Expoziţia ce va marca închiderea taberei va avea loc pe 13 august 2012, la Casa de Cultură din Cornu, prezentând lucrările realizate pe parcursul săptămânii. Creaţiile vor face obiectul, în toamnă, al unei expoziţii, la Muzeul de Artă Ploieşti, ceva fi însoţită şi de un catalog de expoziţie.

 

PROGRAM/ Arta înţeleasă prin simţuri

Arte vizuale

ateliermodelaj 2Copiii cu deficienţe au o nouă şansă la distracţie în vacanţa de vară. Muzeul de Artă a organizat special un program pentru ei: „Arta înţeleasă prin simţuri”, program care are loc în fiecare zi de miercuri a săptămânii, pe toată durata vacanţei de vară.

Reprezentanţii muzeului îşi propun, prin acest program, să ajute copiii cu deficienţe să descopere un nou orizont al cunoaşterii, să îi înveţe ce înseamnă artele plastice, domeniu la care ei nu au foarte mare acces. Programul este structurat pe două tipuri de ateliere. „Ne axăm pe două tehnici, respectiv modelaj şi colaj, prin care cei mici descoperă diverse tablouri, dar o să introducem în program şi alte tehnici care să îi ajute pe cei care vin aici să cunoscă arta cât mai bine. La atelierul de modelaj, copiii lucrează în lut, iar la atelierul de colaj, copiii experimenteză materiale cu diverse texturi pe care le asociază cu anumite culori, apoi reconstituie, pe baza acestor texturi/culori anumit tablouri”, ne-a declarat Corina Stoian, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus”.

   

VERNISAJ/ Marcin Bialas revine cu grafica în Ploieşti

Arte vizuale

Afis BialasMarţi, 31 iulie, la ora 17.00, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” vă invită la vernisajul expoziţiei de grafică a artistului polonez Marcin Bialas.

Artistul este câştigătorul premiului Consiliului Judeţean Prahova, la a IX-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană „Iosif Iser” 2011, dar şi al premiului Societăţii Române a Colecţionarilor de Artă, la a VI-a ediţie a bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană „Iosif Iser” 2005.

Potrivit criticilor, „artistul renunţă la călătoriile exotice în favoarea explorării cartierului, care pare a fi realitatea cea mai tangibilă, o zonă binecunoscută, o unitate confortabilă de spaţiu”.

   

Închiderea taberei de creaţie „DAN PLATON”

Arte vizuale

casadomneascabrebuCasa de Cultură „I.L.Caragiale” a Municipiului Ploieşti a organizat astăzi, la Brebu, închiderea celei de a şaptea ediţii a Taberei Internaţionale de Creaţie Plastică „Dan Platon”.

Punctul culminant al evenimentului a fost generoasa expoziţie conţinând lucrările artiştilor participanţi la actuala tabără, al cărei vernisaj a avut loc, într-un cadru festiv, la „Casa Domnească” din Brebu.

Evenimentul a fost însoţit de un recital extraordinar de chitară clasică susţinut de artistul ploieştean Iulian Anghel, precum şi de un spectacol folcloric în interpretarea Ansamblului Folcloric „Prahova” al Casei de Cultură „I.L.Caragiale”.

   

PROIECT/Restaurarea Muzeului Ceasului, „ca o operaţie pe creier”

Arte vizuale

muz 1Astăzi, a fost semnat, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova, contractul de finanţare pentru proiectul de restaurare a Muzeului Ceasului, ctitorie de rang european a celebrului profesor şi om de ştiinţă Nicolae Simache.

Evenimentul de astăzi dă „undă verde” unei lucrări de amploare şi întregeşte, în opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, o suită consistentă de proiecte de acest tip, demarată în 2009, cu lucrările de restaurare a complexului istoric monahal de la Vărbila.

   

Page 28 of 30