Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Arte vizuale

PICTURĂ: Lumină, culoare, sentiment sub semnătura lui Marcel Bejgu

Arte vizuale

vernisaj Marcel Bejgu 2O expoziţie plină de sensibilitate, de profunzime, în care nu poţi trece pe lângă tablouri fără a te opri. Pe simezele Galeriei de Artă Ploieşti, pictura lui Marcel Bejgu relevă sentimente, linişte, lirism.

Aflat la cea de-a 16-a expoziţie personală, cu numeroase aprecieri din partea criticilor de artă, dar şi din partea colegilor, Marcel Bejgu a revenit, ieri, în atenţia publicului ploieştean de artă plastică, prin pictura vernisată la Galeria de Artă Ploieşti. „Simt foarte multe emoţii, la acest moment unic în viaţa unui artist plasctic, atunci când iese în public cu toată munca lui, pe care o depune singur, în atelier. Iar emoţiile vin pentru că se gândeşte cum va reacţiona publicul în faţa a ceea ce ai trudit ani de zile.

 

Picu Pătruţ, ultimul mare miniaturist al Europei, expus la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Arte vizuale

Picu-Patrut-Maica-DomnuluiMotto: „Crâsnicul acesta din Săliştea Sibiului a ieşit în lumea artei din matca largă, generoasă, a unui subconştient colectiv bătrân de când lumea. De aceea îl putem asemui oricărui înaintaş, ştiut ori anonim, de aceea regăsim în arta lui reperele unei durate de veacuri, permanenţele de statut ontic şi spiritual al unui popor vechi, cu o creativitate turnată în tipare inconfundabile, imprimând o unitate de netăgăduit la nivelul imaginii.” (Zoe Dumitrescu Buşulenga)

Muzeul Naţional al Ţăranului Român deschide, astăzi, 13 septembrie, o expoziţie-document dedicată operei lui Picu Procopie Pătruţ, adevărată „epopee în imagini”, unică în tezaurul artei româneşti, creată în orizontul unui sat tradiţional transilvănean.

Expoziţia va marca principalele etape ale vieţii şi creaţiei lui Picu Pătruţ începând de la vârsta de 19 ani, când a compus prima carte şi a desenat primele miniaturi, continuând cu anii 1848-1852, când funcţiona ca eclesiarh la biserica veche din sat, dar şi la şcoala din Sălişte, precum şi etapa 1862-1872 când, „avea să fie tuns” monah la Schitul Cheia din Vâlcea fără a se călugări.

   

Mitul naţional: Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830 - 1930)

Arte vizuale

Nicolae Grigorescu - Printre dealuri si valcele MNARAstăzi, 13 septembrie, la Muzeul Naţional de Artă, la ora 18.30, are loc vernisajul expoziţiei „Mitul naţional: Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830 - 1930)”. Expoziţia se va afla la diapoziţia publicului până pe data de 13 februarie 2013.

Expoziţia cuprinde aproximativ 250 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă, create în perioada 1830 – 1930, de către cei mai importanţi artişti români moderni - Barbu Iscovescu, Constantin Daniel Rosenthal, Carol Popp de Szathmári, Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Oscar Han, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea etc. Expoziţia explorează modalităţile prin care aceşti artişti au contribuit la definirea identităţii naţionale, într-o perioadă încărcată de evenimente istorice hotărâtoare pentru formarea statului român.

   

Artele decorative revin la Muzeul de Artă din Ploieşti

Arte vizuale

Afis expozitieVineri, 21 septembrie, la ora 17.00, iubitorii de arte vizuale sunt aşteptaţi să participe la vernisajul expoziţiei de tapiserie şi ceramică semnate de Liliana Anastasescu-Udrescu, la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”.

„În orice creaţie artistică există ceva care se adresează fie vizitatorului ocazional al unei expoziţii, fie criticului de artă. Fiecare dintre noi descoperă acest ceva în funcţie de afinităţile sale sau, cel mai adesea, de starea sa de moment. Şi pentru ca vizitatorul să-şi găsească a sa cale de acces la creaţia artistică, nu trebuie decât să fie un pic disponibil şi dornic să primească. Îmi place să mă joc liberă

   

Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Iaşi: SALONUL ARTIS 2012, ediţia a XV-a

Arte vizuale

salonul artis 2010 iasiExpoziţia de artă contemporană plastică Salonul Municipal „ARTIS 2012”  se adresează artiştilor plastici, membri ai Filialei Iaşi ai Uniunii Artiştilor Plastici din România şi studenţilor din ultimul an de la Facultatea de Arte Iaşi. Evenimentul va fi găzduit la Galeriile hotelului Europa din municipiu.

Iată regulamentul de participare:

   

Page 21 of 30