Wednesday, April 24, 2024
   
Text Size

Arte vizuale

Programul „Vacanţa la Muzeu” a ajuns la final

Arte vizuale

expo vacanta la muzeuDupă trei luni în care zeci de copii au participat la ateliere de pictură şi desen organizate de către reprezentanţii Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, ieri, realizările lor au fost reunite într-o expoziţie multiplă.

Sute de lucrări au poposit, ieri, pe simezele Muzeului de Artă Prahova şi au fost admirate de părinţii ai căror copii au participat, în această vară, la programul „Vacanţa la Muzeu”. „Acum putem vedea rezultatele unei veri întregi în care am muncit şi noi şi copiii. Sperăm că publicul va aprecia lucrările pentru care toţi cei mici au depus mult efort şi din care putem observa talentul lor invers proporţional cu înălţimea lor. La cursurile Grupei Piticilor au fost 97 de copii înscrişi toată vara. Sunt mai mulţi decât în anii trecuţi, iar acesta este beneficiul faptului că programul a devenit din ce în ce mai cunoscut.

 

EXPOZIŢIE: Arta înţeleasă prin simţuri deschide porţile înţelegerii

Arte vizuale

tablouri nevzatoriIeri, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” a fost gazda unui eveniment unic în ţară. În urma proiectului „Arta înţeleasă prin simţuri”, copiii nevăzători din Ploieşti au realizat modelaje şi tabouri a căror expoziţie a lăsat vizitatorii muţi de admiraţie.

Proiectul pilot „Arta înţeleasă prin simţuri” a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor filiala Prahova, iar prin atelierele organizate la muzeu, organizatorii au urmărit să deschidă copiilor cu deficienţe o uşă spre domeniul artelor plastice, la care persoanele nevăzătoare nu au mare acces. „Expoziţia a fost un fel de evaluare a proiectului, iar lucrările copiilor sunt de excepţie. La început a fost un proiect teoretic, dar am vrut să văd cum funcţionează, pentru că teoria este una, iar practica este cu totul altceva. Ne-am propus, de fapt, să deschid muzeul pentru altă categorie de public, pentru că, din păcate, la noi este o problemă socială cea a persoanelor cu deficienţe, cu dizabilităţi. Surprizele au fost în fiecare zi, pentru că am învăţat să lucrăm cu aceşti copii care au un mod aparte de adaptare, de socializare şi aşa mai departe, dar sunt extraordinar de talentaţi. Sunt copii pe care mi-aş dori să îi revăd în cadrul atelierelor, deoarece proiectul va continua până la finalul anului”, ne-a spus Adriana Voinea, coodonatorul proiectului.

   

VERNISAJ: Tabăra Internaţională de Creaţie Plastică „Dan Platon” la final

Arte vizuale

vernisajMiercuri, 29 august 2012, Galeria de Artă Ploieşti şi-a deschis porţile pentru vernisajul celei de-a şaptea ediţii a Taberei Internaţionale de Creaţie Plastică „Dan Platon”. Desfăşurată anul acesta la Brebu, manifestarea a dat posibilitatea artiştilor să realizeze lucrări deosebite.expo tabara brebu 2012 2

Expoziţia reuneşte creaţii ale pictorilor participanţi la tabăra de creaţie de la Brebu, dar şi tablouri realizate de artiştii ploieşteni în cadrul altor vizite de creaţie în această localitate. „Sunt 32 de tablouri, pentru că cei din Ploieşti au adus alte câteva lucrări realizate tot acolo. Primele şase ediţii s-au desfăşurat la Breaza, anul acesta peisajele din Brebu au oferit artiştilor posibilităţi mai multe de inspiraţie, sunt lucrări foarte, foarte bune, pot îndrăzni să spun că sunt mult mai bune decât la ediţiile anterioare”, ne-a declarat Ion Şinca, artist plastic ploieştean şi comisar al taberei de creaţie de la Brebu.

   

VERNISAJ: Taberele de la Plopeni şi-au închis porţile

Arte vizuale

Picture 086Sculpturi monumentale şi o explozie de culoare au caracterizat, ieri, vernisajul taberelor de creaţie de Plopeni. Tabăra de Sculptură „Nicolae Kruch” şi Tabăra de Desen şi de Pictură pentru copii „Vara în culori” au avut ca rezultate creaţii care nu vor fi uitate multă vreme din memoria evenimentelor culturale ale oraşului Plopeni.

Parascovia Popa Dunai, Ştefania Stroe, Adriana Brăileanu, Liliana Marin, Dinu Câmpeanu, George Dumitru şi Marius Stroe sunt cei opt artişti care, timp de zece zile, au reuşit să realizeze nouă sculpturi monumentale de o valoare rară. Ieri, Tabăra de Sculptură „Nicolae Kruch” de la Plopeni s-a încheiat, iar invitaţii au putut admira lucrările în toată complexitatea lor.

„Este un eveniment deosebit pentru că, de câte ori avem câte o manifestare de asemenea anvergură, Plopeniul parcă înfloreşte. Este un eveniment aflat la a şasea ediţie, care a reunit, anul acesta, două tabere: cea Internaţională de Sculptură «Nicolae Kruch» şi Tabăra Naţională de Desen şi pictură pentru copii «Vara în culori», tot a şasea ediţie. Am avut, de data aceasta, faţă de cinci artişti câţi au participat în 2011, opt creatori foarte buni din Republica Moldova şi din România. Au fost nişte lucrări extraordinare pentru că valoarea artiştilor, în primul rând, este mare. Unii dintre ei se află printre primii 20 de artişti ai României, ca atare şi valoarea lucrărilor este mare.

   

PREMIANŢII OLIMPIADEI DE MEŞTEŞUGURI TRADIŢIONALE DE LA SIBIU

Arte vizuale

olimpiada-mestesuguri-artistice-traditionaleFaza naţională a celei de-a XVII-a ediţii a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, organizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA, sub autoritatea Consiliului Judeţean Sibiu, a luat sfârşit. Cei 139 de elevi participanţi au concurat la nu mai puţin de 29 de meşteşuguri tradiţionale. Iată premianţii:

   

Page 24 of 30