Tuesday, April 23, 2024
   
Text Size

Arte vizuale

CONCURS: Bienala Internaţională de Grafică Mică - Arad 2012

Arte vizuale

Bienala-Internationala-de-Grafica-Mica-Arad-2012The First International Small Graphic Biennial - Arad, România 2012

Termeni şi condiţii

Competiţia se adresează tuturor artiştilor care doresc să participe.

Obiectivul bienalei este promovarea graficii de mici dimensiuni ţinând cont de formele ei variate.

Organizatorii: Asociaţia „Filiala din Arad a Uniunii Artiştilor Plastici”, Primăria Arad, Consiliul Local Municipal Arad.

Fiecare autor este invitat să participle cu maxim trei lucrări de grafică.

Lucrările nu vor depăşi dimensiunea formatului A4 (30 x 21 cm).

 

Recuperări, restituiri, restaurări

Arte vizuale

RECOMESPARReţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România (RECOMESPAR), împreună cu partenerii săi, marchează, vineri, 14 septembrie 2012, la ora 17.00, la vernisajul expoziţiei „Recuperări, restituiri, restaurări”.

Expoziţia face parte dintr-un proiect mai vast („Colecţii etnografice particulare din România. Restaurarea patrimoniului cultural material, o cale spre dezvoltarea durabilă”), finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care vizează restaurarea unor obiecte de patrimoniu care nu aparţin muzeelor etnografice (al căror patrimoniu este protejat de autorităţi şi instituţii de cultură centrale sau locale), ci unor colecţii etnografice particulare.

   

„Descoperirea lumii acasă şi la şcoală”

Arte vizuale

Descoperirea lumii acasa si la scoalaÎn perioada 14 septembrie - 14 octombrie, Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti este gazda celei de-a patra expoziţii din ciclul „Muzeul Copilăriei”, „Descoperirea lumii, acasă şi la şcoală”.

Expoziţia are ca principale teme curiozitatea specifică vârstei copilăriei şi modalităţile prin care cei mici descoperă lumea din jurul lor.

„Se spune că, încă din prima zi de viaţă, începem să murim câte puţin. Este posibil, însă, în copilărie, curiozitatea este cea care salvează. Din această perspectivă, cei care hrănesc foamea de descoperiri a copilului sunt părinţii şi şcoala mică. În acest fel, ei devin responsabili de performanţele viitorului adult şi, totodată, mult mai important, de păstrarea pe perioade cât mai lungi a stării proaspete de interogaţie”, se arată în comunicatul de presă care anunţă evenimentul.

   

Sighetul, un popas creativ pentru atiştii plastici prahoveni

Arte vizuale

sighetul marmatieiMarilena Ghiorghiţă, director al Casei de Cultură „I.L.Caragiale” a municipiului Ploieşti, este unul dintre artiştii plastici prahoveni recunoscuţi la nivel naţional. Iar organizarea taberelor de creaţie este una dintre preocupările sale, motiv pentru care, recent, s-a implicat în realizarea primei ediţii a Taberei Bess, tocmai la Sighetul Marmaţiei.

Tabăra de la Sighet a apărut în acest an, ca o provocare. „Este o tabără pe care am iniţiat-o împreună cu Marta Mocanu, cunoscută prin marca sa de cosmetice BESS, ea fiind un lider la nivel de Club Rotary România. Ne-am gândit că a oferi şi a te pune în slujba artei înseamnă, de fapt, a te oferi şi a te pune şi în slujba oamenilor. Şi aşa am început să creăm această tabără la Sighet, un loc deosebit, în care am găsit deschidere şi oameni cu drag de artă şi de tot ce înseamnă artist”, ne-a dezvăluit, în premieră, Marilena Ghiorghiţă. Tabăra Bess durează opt zile. „În acest timp, vom lucra şi vom profita de toate frumuseţile locului. Bineînţeles, lucrările care vor rămâne Clubului Rotary din Sighet şi bănuiesc că vor constitui un punct de pornire pentru viitoarele licitaţii de binefacere, pentru ceea ce vor membrii acestei organizaţii să realizeze în zona respectivă”, a mai subliniat artista. Dar această tabără este creată doar anul acesta la Sighet, fiind concepută ca un eveniment anual itinerant, în ţară.

„Ne-am propus, împreună cu Marta - şi îi mulţumesc pe această cale pentru că este un prieten, dar şi un om devotat artei şi este alături de mine în proiecte de promovare a artei - ca, de anul viitor, tabăra să fie una internaţională şi va purta numele „Tabăra BESS”. Este o tabără pe care am creat-o de la frumos spre frumos şi aceste lucrări vor constitui o bază de pornire pentru întrajutorarea, de ce nu, a copiilor, a bătrânilor, o contribuţie din partea noastră, a artiştilor, pentru toate proiectele pe care le susţine Rotary. Este o tabără Rotary, gândită ca şi proiect şi iniţiată de mine alături de Marta Mocanu, tocmai pentru a deschide largi porţile şi rotary-enilor din străinătate, să vină în România, să o cunoască, să rămână impresionaţi şi să ducă cu ei, ca o carte poştală, dincolo, tot ceea ce au simţit ei aici, ce au cunoscut pe teritoriul României”, ne-a mai spus Marilena Ghiorghiţă.

La această primă ediţie participă opt artişti proveniţi din zone diferite ale României: Bistriţa, Constanţa, Piteşti, Blaj, Baia Mare, Ploieşti şi Bucureşti.

 

 

   

Cele mai reuşite lucrări ale copiilor participanţi la tabăra de creaţie de la Ceraşu

Arte vizuale

 

micii artistiDuminică, 2 septembrie, Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina a fost gazda vernisajului expoziţiei de lucrări rezultate în tabăra de creaţie „Micul artist”, care a avut loc în ultima săptămână a lunii august, la Ceraşu, în organizarea Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” şi a Atelierelor de Creaţie Lud Art. Coordonatorul taberei a fost Liliana Marin, profesor la Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti. Iată lucrările copiilor.

   

Page 23 of 30