Friday, April 26, 2024
   
Text Size

Arte vizuale

AMINTIM PUBLICULUI: Gustav Klimt la Muzeul Peleş

Arte vizuale

klimtO expoziţie cu o serie de lucrări semnate de Gustav Klimt, realizate în intervalul 1883-1886, la comanda Regelui Carol I, la Kunstler-Compagnie, se vor afla, în perioada 15 septembrie - 15 decembrie, în sălile Muzeului Peleş.

Acestea se pot grupa în trei categorii distincte: Galeria de strămoşi a Castelului Peleş, Strămoşii regelui, din Casa de Hohenzollern şi copiile după opere de mari maeştri şi opere originale, aflate în Sala de teatru şi pe plafonul Scării de onoare. Castelul Peleş este recunoscut drept cel mai mare depozitar din România al creaţiei lui Gustav Klimt, de la a cărui naştere s-au împlinit, la 14 iulie, 150 de ani.

Kunstler-Compagnie a fost un atelier de pictură, activ între anii 1879-1892, care a onorat comenzi de decoraţie a unor edificii private şi publice, pe tot cuprinsul Imperiului Austro-Ungar şi în afara graniţelor lui. Gustav Klimt a fost pictor şi decorator austriac, lider al avangardei vieneze şi unul dintre fondatorii Secesiunii. Arta sa a contribuit din plin la izbucnirea uneia dintre cele mai mari revoluţii cunoscute de-a lungul istoriei artei.

 

 

Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri la Muzeul Ţăranului Român, în perioada 14 - 16 septembrie 2012

Arte vizuale

 

afis TARGUL ICONARILOR 2012Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri din 2012 păstrează structura anilor trecuţi şi rămâne un târg mic care îşi doreşte să fie mai aproape de atmosfera unui praznic, de celebrare a uneia dintre cele mai importante sărbători ale ortodoxiei: Înălţarea Sfintei Cruci, în data de 14 septembrie.

Scopul evenimentului este acela de a obişnui publicul cu o privire complexă asupra teritoriului explorat, motiv pentru care „continuăm să construim acţiunea ca un tip de act cultural care încearcă să recupereze frumuseţea obiectului de cult şi a spaţiului din care acesta provine, redescoperind frumuseţea formei şi a tiparului vechi, dublată de inovaţiile interesante care creează cazuri atipice atât în creaţiile tradiţionale, cît şi în cele contemporane”, menţionează Iuliana Bălan, reprezentantul departamentului de Relaţii Publice al Muzeului Ţăranului Român.

Obiectivele evenimentului sunt readucerea, în atenţia publicului modern, şi reconstituirea acestui meşteşug urmărind calitatea tehnicii, dar şi respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult. De asemenea, manifestarea aduce în atenţie teme iconografice devenite reper în iconografia ţărănească, inovaţii care să nu se îndepărteze excesiv de canon, dar pune accent şi pe evitarea serializării industriale pentru scopuri comerciale sunt obiective ale evenimentului. Unul dintre scopurile acestui târg este recuperarea domeniu dominat de o inflaţie agresivă a prostului gust şi a ignoranţei, ca reacţie la suprasaturarea pieţei cu obiecte de cult de proastă calitate, deturnate de la sensul iniţial.

Ca de obicei, la târg veţi găsi

   

APEL: Înscrieri pentru SALONUL METALULUI 2012, Bucureşti, ediţia a X-a.

Arte vizuale

GaleriaOrizont-artaUniunea Artiştilor Plastici din România - Bucureşti, Filiala Arte Decorative a lansat, recent, un apel către artiştii plastici interesaţi, pentru participarea la expoziţia naţională „Salonul Metalului”, ajunsă la cea de-a zecea ediţie.

Expoziţia „Salonul Metalui” are scopul principal de promovare, cunoaştere şi recunoaştere ale artiştilor care folosesc ca expresie plastică metalul şi care pot aduce o contribuţie importantă la dezvoltarea acestui domeniu.
Evenimentul expoziţional este organizat astfel încât să devină manifestare constantă pe scena artelor vizuale, atât în Bucureşti cât şi în ţară.
„Salonul Metalului” va fi deschis în perioada 22 octombrie - 2 noiembrie 2012, la Galeria Orizont ( www.galeria-orizont.blogspot.com, Strada N. Bălcescu nr. 32 A).

Sunt invitaţi să participe membri ai U.A.P din România şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Arte.


Lucrările

   

CONCURS: Bienala de artă plastică „Gheorghe Petraşcu”, ediţia a XI-a, Târgovişte, 2012

Arte vizuale

Curtea-Domneasca-TargovisteÎn anul 2012, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte organizează cea de-a XI-a ediţie a BIENALEI DE ARTĂ PLASTICĂ „GHEORGHE PETRAŞCU”, expoziţie care poartă numele marelui artist care şi-a legat viaţa şi opera de meleagurile târgoviştene. Această ediţie a Bienalei marchează aniversarea a 140 de ani de la naşterea marelui pictor Gheorghe Petraşcu.

Organizatorii evenimentului îşi propun:

- îmbogăţirea colecţiei de artă a Muzeului de Artă, secţie a Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, cu lucrări de pictură şi sculptură;

- mijlocirea relaţiilor Muzeului de Artă din Târgovişte cu artiştii din întreaga ţară;

- revitalizarea şi menţinerea contactului Muzeului de Artă cu tendinţele şi orientările creaţiei plastice contemporane;

- oferirea unui mediu de apropiere, cunoaştere şi competitivitate între artiştii plastici din România şi Republica Moldova.

Tema concursului este liberă, la alegerea participanţilor. Participarea este gratuită.

Condiţii de participare:

   

CONCURS: Bienala artelor plastice „Ion Andreescu” Buzău, ediţia a VIII-a, octombrie 2012

Arte vizuale

bienala de arta 2010 buzauBienala artelor plastice „Ion Andreescu” se adreseaza artiştilor plastici, membri ai uniunilor de creaţie din România, absolvenţilor de universităţi de artă şi artiştilor profesionişti din străinatate. VEZI MAI JOS REGULAMENTUL

Organizatorii evenimentului sunt Uniunea Artiştilor Plastici din România Filiala U.A.P. Buzău şi Primăria municipiului Buzău
Locul şi data desfăşurării: Buzău, Galeriile de Arta „Ion Andreescu”, parter şi etaj.
Vernisaj: octombrie 2012
Condiţii de participare:

   

Page 22 of 30