Written by admins Wednesday, 26 September 2012 18:42
1461 - Prima menţiune documentară a căii Giurgiului, important drum comercial, care lega oraşul dunărean de Transilvania.
1540 - Ordinul iezuit a fost recunoscut de către Papa Paul al III-lea. Mişcarea iezuită a fost fondată în 1534, de către Ignatius de Loyala, un fost soldat spaniol care a devenit preot şi care a fost canonizat în 1622.
1821 - Mexicul şi-a castigat independenţa în faţa Spaniei.
1822 - Egiptologul francez Jean-Francois Champollion a anunţat că a descifrat mesajul scris pe piatra Rosetta.
1874 - Berna. România semnează, ca membru fondator, Tratatul privind înființarea Uniunii Poștale Generale (din 1878, Uniunea Poștală Universală), prin care țările semnatare formau un singur teritoriu poștal pentru schimbul reciproc al corespondențelor și obiectelor între birourile lor de poștă. Tratatul a intrat în vigoare la 1.07.1875.
Written by Iuliana Radu Wednesday, 26 September 2012 07:39
Vrei sa te asezi la o masa imprejurul careia se afla mai multe modele de scaune. Ce fel de scaun preferi?
1. Invelit de material.
2. Acoperit de piele.
3. Din lemn.
4. Cu perna incorporata.
5. Cu masaj.
Răspuns:
Written by Iuliana Radu Tuesday, 25 September 2012 21:36
Pătrunde în clipă ca într-o cetate şi fii cel care caută sensul ascuns, ca pe o comoară râvnită şi aşteptată. Astfel, viaţa nu va fi doar o trecere de turist uimit, ci un răgaz de învăţare, de îmbogăţire a sufletului. Fiecare soldat poartă în raniţa sa un baston de mareşal, spunea Napoleon, dar dacă nu va ajunge în locul şi la timpul în care să-l poată folosi, el va rămâne doar cu un obiect bun să decoreze visele neîmplinite. Înfăptuirea este cea care aduce omului statutul de locuitor al unui domeniu al cunoaşterii, al unei mentalităţi, dar drumul până la trofeu este compus din paşi mici şi răbdători, paşi care trasează conturul misiunii sale de învingător. Clipa, cetate pe lângă care putem trece cu ochii rătăciţi într-un viitor ambiguu, poate fi acel castel cu uşi secrete pe care, găsindu-le, să pornim în cea mai mare aventură a vieţii noastre.
autor, Camelia Radu
desen de Camelia Radu
Written by Iuliana Radu Tuesday, 25 September 2012 18:51
Te chem să
înţelegi
cum cuvintele încep să se nască
încă din priviri
se aşează ca pruncii cuminţi
fiecare în legănul lui
şi cresc câte puţin ceas cu ceas
ne însoţesc şi ne amintesc că suntem
vinovaţi de naşterea lor
când suntem singuri
şi cînd suntem bătrâni
adeseori încep să se nască
în privirile noastre
curgând prin albia din lacrimă
dinspre alte izvoare cuvinte
care au însoţit cândva un înaintaş
neînscris în ceaslov
atunci glasul tău
nu mă lasă să mă sting
mă strigă
îmi luceşte în noapte
o stea în scorbura unui gând
deschide sub pleoape
începutul cuvintelor şi vei simţi
cum împrejmuiesc cu două braţe
ca un gard
cei ce au fost pe cei ce vor veni
mă chemi să gust
cuvintele coapte precum fructele
Written by Iuliana Radu Tuesday, 25 September 2012 18:31
În satul Costeşti, comuna Oteşani, judeţul Vâlcea, stranii formaţiuni, constituite predominant din siliciu pietrificat, sunt răspândite prin văi şi dealuri, asemeni unei turme bizare de vietăţi rotunde. Nimic deosebit, dacă nu s-ar fi observat în timp că formaţiunile „cresc” şi se „înmulţesc”. Ţăranii din zonă le-au numit „pietrele care cresc”.
Asemănătoare unor tuberculi, pietrele răspândite pe dealurile şi văile din satul Costeşti sunt cele mai neobişnuite formaţiuni de piatră existente în lume. Au aproape aceeaşi formă repetată (de la dimensiunea câtorva milimetri până la formaţiuni care ating 6-10 metri) şi se afirmă despre ele că sunt o formă de trecere de la structura minerală la cea vegetală. De ce? Pentru că, după ce
More Articles...
Page 176 of 277