Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

Viaţa ca o artă

Atributele civilizaţiei

Viaţa ca o artă


IMG 0089Toleranţa este unul din atributele civilizaţiei, fiind născută din nevoia de intimitate într-o lume colectivă. Toleranţa nu cere efortul înţelegerii, ci doar o capacitate de a lăsa loc fiecăruia să se manifeste aşa cum îi este bine, fără uimiri şi judecăţi de valoare. Avantajul ar fi economia de timp şi concentrarea atenţiei asupra propriei personalităţi. Pentru unii, ar însemna indiferenţă, pe alocuri egoism, dar la o privire mai atentă, scutirea de indiscreţii şi estimarea părtinitoare sunt rele cu mult mai mari. Atâta vreme cât prietenii ni-i alegem singuri, iar preferinţele sunt subiective, existenţa unui loc pentru comunicarea la nivel de grup, cu reguli clare şi coduri comune, devine o necesitate. Cel mai longeviv popor este cel japonez, acesta fiind şi cel mai politicos la nivel mondial. Politeţea niponă este o consecinţă a tradiţiei, dar şi una a aglomeraţiei urbane. Cu toate acestea, dezvoltarea mentalităţilor este rezultanta tensiunii dintre presiunea socială şi educaţia personală, soluţiile viabile fiind cele care supravieţuiesc. Organizarea eficientă a timpului, programarea activităţilor, un stil de viaţă activ vor determina o atitudine optimistă, detaşată, în care nu au loc frustrările şi, ca atare, nici intoleranţa.

autor, Camelia Radu

 

 
   

Consumate crude, seminţele fructelor şi legumelor sunt adevărate medicamente naturiste

Viaţa ca o artă

terapie-cu-seminteStatisticile spun că românii ronţăie mai multe seminţe decât americanii, consideraţi cei mai mari consumatori de popocorn. Ne plac seminţele, mai ales cele de floarea-soarelui şi de dovleac. Nu numai la meciuri de fotbal sau când vrem să ne lăsăm de fumat. Seminţele legumelor şi fructelor şi-au găsit o întrebuinţare la români mult mai valoroasă: leac pentru diferite afecţiuni. Seminţele făceau parte din reţetele magice ale vindecătorilor de odinioară, iar azi sunt ingrediente pentru cele mai eficiente preparate naturiste. Consumate crude, au efectul cel mai puternic.

   

Boala nu trebuie privita ca o catastrofa

Viaţa ca o artă

image011Boala nu trebuie privita ca o catastrofa, ci ca un prilej de introspectie, de liniste, de intrerupere a gandurilor.
Definitia pacatului o stim. Pacatul reprezinta grijile si incalcarea celor trei legi universale revelate. Daca pana acum nu stiati foarte limpede ce inseamna „pacat“, iata o definitie care sa va ajute. Pacat inseamna sa-ti faci griji — daca-ti faci griji, ai pacate. Grijile ne imputineaza linistea, imputineaza viata. „Rumegarea“ gandurilor slabeste omul. Boala prilejuieste aceasta intrerupere a grijilor; este o oprire fortata din „mecanica pacatului“, din mecanica vietii pline de pacate.  Exista o a 11-a porunca — noi stim doar 10, pe care le-am interiorizat si dupa care ne conducem. Porunca a 11-a apare ca un verset in Psalmul 45 si suna asa: „Opreste-te si cunoaste!“ („Opriti-va si cunoasteti ca Eu sunt Dumnezeu“ Ps. 45:10). Consideram aceasta fraza ca porunca a 11-a.
Stiti ca in Pentateuh (Vechiul Testament) sunt 613 porunci?! In afara de cele 10, cele mai importante, din primele 5 Carti ale lui Moise, apar deci si multe altele. Iar a 11-a ar fi „Opreste-te si cunoaste!“. Nu poti ajunge la cunoastere, din mers. Noi trebuie sa descoperim oprirea spirituala. Opreste-te si citeste Filocalia sau Patericul. Opreste-te si petrece un minut de

   

Potrivit unei cercetări aflate în derulare, 13% din fete şi-au pierdut virginitatea înainte de 15 ani!

Viaţa ca o artă

Aproape 73% dintre repondente şi-au început viaţa sexuală până la 19 ani ¤ 45% dintre fete au avut raporturi sexuale înainte de a deveni majore

Deşi Proiectul Sexualitate Online şi-a propus, de la apariţia sa pe net, să ofere informaţii şi suport pentru fete şi femei de toate vârstele (ca şi pentru bărbaţi, fireşte), constatăm că marea majoritate a cititoarelor sale sunt tinere şi foarte tinere. Nu ne ghidăm, atunci când facem această apreciere, după numărul şi tipul răspunsurilor oferite în cadrul sondajului Cine citeşte/comentează/colaborează (la) “Sexualitate Online”?, ci, mai ales, în raport cu termenii căutaţi, temele citite şi întrebările puse sau subiectele discutate în spaţiile de interacţiune ale sectiunii Sexualitate a siteului. Din răspunsurile primite până acum în cadrul sondajului La ce vârstă ţi-ai început viaţa sexuală? (206 – fireşte, sondajul continuă!), reiese că marea majoritate a respondentelor şi-au început viaţa sexuală până la vârsta de 19 ani – 72,8%. Ne atrage atenţia însă că 13% dintre respondente şi-au început viaţa sexuală înainte de 15 ani (când încă, presupunem, erau eleve de gimnaziu!). Iar 45,1% dintre fete şi-au pierdut virginitatea înainte de a deveni majore. Doar 23% dintre respondente au avut mai multă răbdare cu începerea vieţii sexuale: ele au avut primul act sexual după împlinirea a 20 de ani.

(Cristina A. BOCA) 

   

Page 18 of 29