Monday, June 17, 2024
   
Text Size

Teatru Film

Ochiul

O poezie pe zi

Câtă libertate îți poate da foia albă,

cât spațiu de contemplare avem în fața ochilor.

Este păcat că percepția umana nu concepe

mai departe de aparențe ...

putem,  

totuși, putem remarca

o mie de amănunte

fără sa ne deschidem ochiul minții.

Ah, ochiul cu care dăm frâu liber imaginației! 

Nu lăsa inspirația să te ocolească,

fă ceva ...

numai tu poți face acel lucru

care să ne facă pe noi să vedem

dincolo de tine. 

autor, Ştefan Vlad

 

 

PREMIERĂ INTERNAŢIONALĂ / Prima carte de poezie dedicată în întregime Omanului de către un poet străin: Camelia Iuliana Radu

Literatură

volumul Oman„Oman" reprezintă o bijuterie editorială în paginile căreia se regăseşte un demers liric de o fineţe şi o profunzime speciale. Este volumul pentru lansarea căruia, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, s-au reunit unii dintre cei mai valoroşi poeţi contemporani, pentru a o prezenta pe autoarea ploieşteană Camelia Iuliana Radu.

   

„Credinţa zugrăveşte icoanele în biserici”

Editorial

nicolae boaru bibliotecaDe Nicu Boaru

Eram dator să continui rândurile despre Basarabia şi sărbătorile ei. Aşa-i frumos. Să termini ce începi şi, dacă-i vorba de Basarabia, atunci „orice ocazie devine un prilej”, cum spunea nostimul de Mazilu. Poate am spus (scris) data trecută, că n-ai cum să n-ajungi, stând un răstimp dincolo de Prut, la o concluzie lirică; aceea că, treptat-treptat, te invadează, difuz, dar tiranic, o stare care ţine şi de-o sfârşeală sufletească, şi de-o nostalgie a ceva ce a fost şi nu va fi foarte curând şi o reverie istorică care să nu cadă în paseism. Ceva cam de genul „cum am fi noi astăzi dacă am avea, în salba de oraşe, colinarul superb al Chişinăului, grânarul şi podgoriile ei”. Asta ca să nu mai adăugăm şi Cernăuţiul lui Aron Pumnul şi Eminescu, alt oraş („alt” înseamnă etimologic „înalt”; e cimotie cu „altitudine”) al colinelor amintitoare de Roma străbunilor. Coline la întemeietori, dealuri frumoase, melodioase, la urmaşi. Iar urmaşii, erezii, sunt despărţiţi de frontiere samavolnice, trăitori sub zodii diferite, sub ohrane şi cutume distincte. Dintre toţi, orice s-ar zice, (noi cei de aici, basarabenii, românii din Ucraina, cei din Ungaria, din Serbia) tot cei de dincoace de Prut se bucură de libertăţi mai considerabile. Nu ne dăm seama de ele decât în momentul în care pui piciorul în oricare dintre zonele numite mai sus. Atunci se sistează automat critica năvalnică pe care ne-o aplicăm, spumegos şi îndreptăţit, de multe ori, nouă înşine, coruptei şi piticei clase politice care ţopăie şi se îngraşă pe spinarea şi seama noastră. Să suporţi umilinţele la vamă, să te simţi urmărit pe şosele (Basarabia este ceva mai îngăduitoare faţă de ticăloşia venală şi supravegherea naţionalistă din Ucraina), să n-ai voie să vorbeşti de rău liderii politici, Moscova şi Putin să fie subiecte tabu... Meleagul basarabean îţi oferă vederea acestor rigori şi constrângeri, unele de netrecut, dar şi cunoştinţa dătătoare de conştiinţă a existenţei unor oameni cu sufletul cât o ţară. Nu sunt mulţi, nu sunt puţini. Nu aparţin unei clase. Sunt poeţi şi sunt ţărani; sunt studenţi şi sunt bătrâni.

   

Covoarele din Vălenii de Munte fac înconjurul lumii. Rozica Miclescu, un artist care urmează iniţiativa lui Iorga

Oameni printre noi

covoare rozica miclescu 2Numele Rozicăi Miclescu este cunoscut, deja, în toate marile galerii de artă din ţară şi din lume. Covoarele tradiţionale sunt viaţa sa, despre care ne-a împărtăşit câteva aspecte.

   

Ora pământului: Sâmbătă seara, la 20.30, stinge şi tu lumina!

Bagă-ţi minţile în cap!

ora pamantului 2013Mari edificii ale planetei, precum Taj Mahal, Turnul Eiffel şi Empire State Building, vor fi cufundate în întuneric, sâmbătă seara, în cadrul operaţiunii „Ora Pământului", un eveniment anual care îi mobilizeaza pe oameni, fie doar şi pentru o oră, să lupte împotriva încălzirii globale.

   

Page 8 of 277