Written by admins Saturday, 05 January 2013 16:24
Cozonacii ne însoţesc cu generozitate sărbătorile, binecuvântând mesele de când ne ştim. Aurii şi pufoşi, împănaţi cu soare, nucă şi stafide sau portocale, ne veselesc şi ne amintesc de cuptorul bunicii şi de vechi poveşti. Iată câteva lucruri interesante despre aceast deliciu al meselor de sărbători.
Busuiocul, Ocimum basilicum, a fost cunoscut la indieni încă din urmă cu trei milenii şi s-a răspândit rapid în lumea largă datorită mirosului deosebit şi gustului caracteristic, aromat.
La 5 ian.1393, s-a încheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești 1386-1418), și sultanul Baiazid I. Tratatul prevedea ca „Principatul Valahiei” să se guverneze după propriile sale legi, iar domnul avea dreptul d
Ajunul Bobotezei este prima mare sărbătoare a noului an. Așa cum se întâmplå în calendarul popular, ziua care precede sărbătoarea propriu-ziså, ajunul, este chiar mai importanta decât sărbătoarea însåși, atât prin numårul mare de practici magico-rituale, cât și prin intensitatea sacralităţii ce se pogoarå asupra ei. Din punct de vedere ritual, sacralitatea se explicå prin faptul cå reprezintå ultima zi a sårbåtorilor de iarnå, ziua în care se fac sim¡ite cu deosebitå forțå valen¡ele magice ale perioadei necurate de douåsprezece zile deschise o datå cu sårbåtoarea Cråciunului. Cå este așa, ne putem da seama dupå numeroasele practici augurale și propițiatorii ce se desfåșoarå acum, ca ș¿i în zilele precedente.
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători creştine. În popor, Boboteaza este momentul în care cerurile se deschid, iar îngerul păzitor dezvăluie tinerilor care le este norocul şi ursita în dragoste şi în căsătorie.







