Written by admins Thursday, 27 December 2012 15:54
Aveţi copii, părinţi, surori, soţii, soţi şi prieteni care îşi serbează onomastica în sfânta zi de Crăciun? Iată istoria acestor nume.
Written by admins Saturday, 29 December 2012 09:56
Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, de către Papa Inocenţiu al XII-lea. Înainte de această dată, Crăciunul a avut pentru multă vreme, rolul începutului de an nou.
Written by admins Thursday, 27 December 2012 15:54
Aveţi copii, părinţi, surori, soţii, soţi şi prieteni care îşi serbează onomastica în sfânta zi de Crăciun? Iată istoria acestor nume.
Written by admins Thursday, 27 December 2012 15:49
Crăciunul era atunci când, înfăşurată în halatul gros cu pătrăţele al bunicului, bunica (educatoare de „rit vechi"), cu o mască uriaşă, preschimbându-şi glasul, făcea pe Moş Crăciun: luându-mă în braţe şi spunându-mi poezioare despre Crăciun.
Written by Iuliana Radu Thursday, 27 December 2012 04:16
“Fiecare an aduce plus valoare la festival, dar în acest an copilaşii şi corurile ne vor încânta sufletul. Vreau să le mulţumesc pentru că au deschis lada de zestre şi au venit să păstreze portul popular. Vreau să mulţumesc şi fraţilor de dincolo de Tisa că sunt alături de noi”, a declarat Aurelia Fedorca. Concursul se desfăşoară pe două secţiuni “Colinde” şi “Teatru cu măşti”, premiile întâi fiind de 500 de lei.
Printre participanţi se numără ansamblurile Sânzienile, Oaşul din Negreşti Oaş, “Măgura”, “Oşencuţa”, “Cununa Oaşului”, grupul “Junii Oaşului”, “Coconii din Călineşti”, ansamblul “Maramureşenii” “Plaiurile Suciului” din Maramureş, corul bărbaţilor din Tur, “Ceatăra” din Carei şi “Românaşul” din Satu Mare. Printre invitaţii din Ucraina s-au numărat grupul folcloric din Hija şi Talna Mare. Evenimentul a fost organizat de Consiliului Local, Casa de Cultură Negreşti Oaş şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.
Written by Iuliana Radu Monday, 24 December 2012 18:53
Mos Craciunul cu plete dalbe, astazi imbracat in costum rosu, cu sacul doldora de jucarii sau alte atentii, deplasandu-se in sanie trasa de reni, de cerbi sau de iepurasi, nu tine deloc de vechile traditii romanesti, ci reprezinta, ca si pomul (bradul) de Craciun, un imprumut tarziu din lumea apuseana, neatestat la noi inainte de secolul al 19-lea. Comunistii l-au rebotezat Mos Gerila (uzand abil tot de un nume de personaj fantastic din basmele populare), pentru a estompa pe cat cu putinta implicatiile religioase. Traditia crestina spune ca Mos Craciun ar fi fost proprietarul sau paznicul binevoitor al staulului in care a nascut Fecioara. Dupa o alta varianta a legendei, el a fost, dimpotriva, un om bogat si rau, care ar fi refuzat sa dea ajutor Mariei, de n-ar fi intervenit nevasta-sa, Craciuneasa. Ba mai mult, de furie ca femeia i-a ajutat pe straini, el i-ar fi taiat mainile de la coate, dar acestea s-au refacut in scalda Pruncului. Pentru inima ei buna, Craciuneasa trece drept patroana a moaselor. In fata unei asemenea minuni, Craciun insusi se spaseste si se crestineaza, devenind primul dintre sfinti. S-a spus si ca personajul popular ar fi continuarea unei vechi zeitati pagane a locului. Se stie, bunaoara, ca sarbatoarea Nasterii Domnului s-a suprapus pe vechea sarbatoare a nasterii zeului Mithra (Natalis Solis Invicti). In vechime, crestinii sarbatoreau tot acum si Anul Nou, ceea ce explica faptul ca Anul Nou actual (1 ianuarie) mai este numit pe alocuri si „Craciunul cel mic“.
autor, Razvan CODRESCU
Page 13 of 32