Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Will Self, scriitor, băiatul rău al literaturii britanice

Bagă-ţi minţile în cap!

 

646x404Will Self: În următorii zece ani vom asista la o schimbare radicală, completă, căreia ziarele şi cărţile nu îi vor supravieţui. Când vorbeşti cu oamenii despre asta, îţi răspund: „Iubesc senzaţia pe care ţi-o dă hârtia!“. Nu sunt convins că e suficient ca să le facă să trăiască. Şi eu iubesc senzaţia pe care mi-o dă un tablou, dar nu umblu cu el în geantă pe stradă! Odată ce un obiect nu mai are o valoare utilitară, ne descotorosim de el. Relaţia dintre scris şi bani se transformă.

 

Dacă ar fi să numiţi trei dintre cele mai mari dependenţe ale secolului XXI, ce aţi alege?

 

Banii. S-a pierdut orice urmă de idealism. Dependenţa de stimulii tehnologiei. E ca şi cum pe Facebook cineva ţi-ar da un ghiont. Nu obţii neapărat ceva din această interacţiune, însă eşti dependent de nevoia de a fi înghiontit. Şi dependenţa de mişcare; mai ales în Europa, unde e din ce în ce mai ieftin să zbori. Oamenii au devenit dependenţi de mişcare într-un sens în care cultura nu mai reprezintă nimic. E ca şi cum ai trata alte culturi ca pe un bar: intru să beau un alt fel de bere.

 

Will Self a dialogat cu un alt scriitor-vedetă, Jonathan Coe. Considerat „băiatul rău“ al literaturii britanice şi nominalizat anul acesta la prestigiosul Man Booker Prize, cu romanul „Umbrella“, Will Self a vorbit pentru „Adevărul“ despre dependenţele secolului XXI. Scriitorul însuşi a fost dependent mai bine de zece ani de droguri şi de alcool.

În 1997 şi-a pierdut slujba la ziarul „The Observer“ pentru că a luat heroină în timpul unui zbor electoral cu John Major. În româneşte i-au fost traduse cărţile „Cucul şi Pupăza“, „Cum trăiesc morţii“, „Măreţele maimuţe“, „Cartea lui Dave“, „Cum văd eu distracţia“.

Add comment


Security code
Refresh