Tuesday, November 24, 2020
   
Text Size

Noile păcate capitale

Bagă-ţi minţile în cap!

holedsc 0522-840x5571Preluând ştafeta de la Ian Fleming, bărbaţii de la GQ fac un colaj modern al viciilor contemporane.

Imediat după război, cu câţiva ani înainte de publicarea primului său roman cu Bond, Ian Fleming s-ales cu slujba de manager al afacerilor externe la Sunday Times, unde responsabilităţile lui erau pe măsură de enigmatice (a recrutat o ditamai echipă de 88 de reporteri pentru a acoperi evenimentele de pe plan internaţional, un escadron pe care-l dirija folosind o hartă din spatele biroului său dotată cu lumini colorate pentru a arăta variile locaţii în care se aflau ziariştii). „Mandatul” lui, ca şi poveştile sale, n-a fost lipsit de atingerea geniului. Una dintre manifestările acestuia a fost să ceară celor mai distinşi scriitori ai epocii să producă un septet de eseuri despre „Cele şapte păcate capitale”. Fleming i-a adus laolaltă pe Evelyn Waugh (Trândăvia), Angus Wilson (Invidia), Edith Sitwell (Trufia), Cyril Connolly (Iubirea de arginţi), Patrick Leigh Fermor (Lăcomia) şi Christopher Sykes (Desfrâul). Doar Malcolm Muggeridge nu a răspuns chemării la arme a lui Fleming, aşa că Mânia a fost tratată de WH Auden. Rezultatul a fost destul de reuşit. Cititorii au reacţionat adecvat aşa că lui Fleming i-a venit ideea de a repeta exerciţiul, sugerând tema „Cele şapte păcate şi mai capitale”.

Din nefericire, n-a fost dus la bun sfârşit, aşa că acum, cu ocazia aniversării a 101 ani de la naşterea lui Fleming, bărbaţii de la GQ s-au gândit să-i duca proiectul la capăt. Mai bine mai târziu decât niciodată, nu-i aşa, Bond?

I. Avariţia

II. Cruzimea

III. Ipocrizia

IV. Maliţiozitatea

 V. Laşitatea morală

VI. Snobismul

 VII. Complexul de superioritate

 

Add comment


Security code
Refresh