Teatru Film
Written by admins Monday, 08 October 2012 13:07
În 2012 THERION sărbătoreşte 25 de ani de activitate, prin lansarea unui nou material discografic, lansat în luna septembrie şi care va fi promovat printr-un mega-turneu european intitulat „Flowers Of Evil Tour Europe" („Le fleurs du mal"). Concertul din România, organizat de Promusic Events şi revista Maximum Rock (producător Nelu Brânduşan), va avea loc într-un cort special amenajat şi încălzit prin instalaţii de climatizare de mare putere.
Written by admins Monday, 12 November 2012 14:59
Una dintre ediţiile de excepţie ale Festivalului de Teatru „Toma Caragiu" Ploieşti, desfăşurată sub motto-ul „Feţele puterii", s-a încheiat, în acest weekend, la Ploieşti. Actori mari, nume cunoscute ale scenei româneşti dar şi spectacole de excepţie au avut loc în Ploieşti, atrăgând un număr record de spectatori.
Written by Iuliana Radu Tuesday, 18 December 2012 18:03
De sărbători, există obiceiul de a oferi un gând frumos, scris pe o felicitare, obiceiul de a ura cele bune pentru ca armonia şi pacea să coboare în sufletele noastre. Alegerea imaginii care personalizează gestul nostru conturează preţuirea pe care o dăm celor din jur, vorbind în aceeaşi măsură despre stilul nostru personal. Reciprocitatea face ca sentimentele să fie statornice în timp, astfel că un gest mic, uneori devenit formalitate, poate fi o punte în relaţiile noastre sociale sau în cele cu rezonanţe mult mai profunde.
Dincolo de momentele de sacralizare a intrării în ciclurile anuale ale vieţii, de participare prin cult sau prin obiceiul folcloric, omul simte nevoia manifestării bucuriei. Înveşmântării evenimentelor în haina subţire şi diafană a spiritului îi corespunde manifestarea creativităţii, în diferite ipostaze. De la cântec la dans, de la cuvântul rostit la cel scris, de la gest la reprezentarea grafică, fiinţa umană umple sensurile şi ritualurile cu povestea sufletului său, cu visele şi cu emoţiile sale. Darul este forma sub care ne apropiem de alţii, luându-i de mâna nevăzută a simţirii lor, aceea care răspunde cel mai corect şi mai sincer dorinţei de colaborare, dincolo de toate minciunile zilnice.
O felicitare poate fi o deschidere către zone ale frumosului, aşa cum participarea la un spectacol de artă autentică înnoblilează.
Dincolo de activităţile de fiecare zi, artiştii plastici simt nevoia să vorbească în stil propriu despre astfel de clipe, aducând alternative de calitate producţiilor de serie, dându-ne posibilitatea să personalizăm gestul de a felicita pe cineva prin intermediul unicatului. O felicitare unicat este o formă de respect faţă de cel ce o primeşte, un gest de preţuire care are şansa, prin alegere, să se manifeste. Trecând pe la Galeriile de Artă, privind migălitele imagini, am avut bucuria să descopăr o diversitate de stiluri, aceeaşi ca şi în viaţa de fiecare zi, imagini ale celebrării ce se adresează oricărei tipologii. Umor implicit sau suave descoperiri ale naturii, duioase meditaţii creştine sau compoziţii simbolice, toate puse pe hârtie cu har.
Printre felicitările care pot foarte bine sta într-o ramă, evenimentele omeneşti sunt primele, creând sentimentul de caleidoscop în mişcare, de care nu te poţi desprinde, fascinat de inventivitate şi puterea de a transmite sentimente autentice. Imaginea sufletului ne aşteaptă cuminte în galantar, aşteptând să îşi găsească destinatarul.
autor, Camelia Radu
Written by Iuliana Radu Sunday, 30 December 2012 09:34
Am descoperit pânzele cuminţi, esenţele de viaţă, duioşia, în arta dăruită de Andreea Mierlea, pe care o găsiţi aici:
http://trairisisentimente.blogspot.ro/
Written by Iuliana Radu Saturday, 05 January 2013 19:35
Cercetătorii spun că unitatea de măsură a timpului la daci era o perioadă de 13 ani. După unii autori urarea cunoscută „Să trăieşti 100 de ani!” era de fapt „Să trăieşti 104 ani!” formă care, după unii autori, se mai regăseşte chiar şi azi în unele zone din Maramureş. 104 se împarte perfect la 8, iar floarea sau forma geometrică tradiţională la daci avea 8 petale sau 8 laturi. La Muzeul de Istorie Naţională a României se găsesc, la Sala Tezaurului, două fibule de aur, fiecare dintre ele având încrustate câte o svastică levogiră, formată din patru capete de cai stilizate, ce par astfel petalele rotite ale unei flori.
Dacă ne gândim că un căluşar execută 13 mişcări de dans la Nord, 13 spre Sud, încă 13 spre Est şi 13 spre Vest, ne dăm seama că fiecare fibulă are înscrisă în ea câte 4 căluţi, unităţi de câte 13 ani, ce însumează astfel valoarea de 52. Adunând cele două valori vom obţine o sumă de 104, adică exact cifra din urarea străbună. Cele două fibule reprezentau astfel o protecţie de viaţă lungă, fiind astfel obiecte magice care apărau persoana de orice eveniment neplăcut, aducător de suferinţe sau moarte. De altfel, nu ştim exact cum anume era prinsă mantia unui rege dac, dar în poveştile vechi populare, Făt-Frumos are uneori pe umeri 2 luceferi de aur şi o stea în frunte. Pe piept şi pe spate soarele şi luna.
Interesant este faptul că un alt obiect de cult reprezintă 4 cai care poartă o sferă în care se aprindeau răşini parfumate. Datorită semnificaţiilor de mai sus, considerăm că în mod firesc erau folosite 2 astfel de vase, pentru a putea atinge cifra 104, vârsta înţelepciunii. Sau, dacă nu apar 2 vase, este posibil ca această vârstă de 52 de ani să reprezinte o vârstă importantă, posibil a trecerii spre o altă etapă a vieţii terestre.
autor, Camelia Radu
More Articles...
Page 99 of 277