Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Povestea păpuşilor de la Cincşor

Oameni printre noi

COSTUM SASESCPână la sfârşitul săptămânii, o veţi găsi pe Simona Ciuban la Zilele Cetăţii Făgăraş. Nu, nu va fi singură, ci însoţită de păpuşile ei minunate a căror poveste v-o spunem în continuare.

După ce, peste douăzeci de ani, s-a dedicat croitoriei, a găsit de cuviinţă, să facă un pas radical şi generos spre ce ar putea însemna sursă de inspiraţie: tradiţia Ţării Făgăraşului, unde folclorul şi moştenirea străbunilor primesc respectul cuvenit.

Iată mărturisirile artistei:

„La un moment dat, am primit o comandă. M-a rugat cineva să fac o pereche de cătrinţe (fote) pentru o fetiţă. Ei, da’ nu-i lucru uşor! A venit ca o provocare. Se lucrează pe postav negru, cu mătase nerăsucită şi cu mare băgare de seamă. Întâi, lucram aşa, în relaxare, dimineaţa- la cafea. Am reuşit. Şi mi-a plăcut. Am înţeles aşa, că… pot dezvolta activitatea asta şi aşa, cu încetul, m-am apucat de lucru serios. Croitoria a început să mă obosească, dar ce fac acum pare o binecuvântare! Am început să fac păpuşi… Nu ştiu de unde mi-a venit ideea, dar aşa gândit să fac ceva vandabil, să răspândesc, aşa un strop din tradiţiile noastre. Păpuşile le iau de la Bucureşti, mătasea de la o fabrică de la Bica...

... În rest, de materiale mă descurc, mulţumesc Domnului. Le fac cătrinţe, ii, ilice, pantaloni, şi chiar încălţări. Încerc să respect cât pot rigorile zonei, dar recunosc că trebuie să îmi fac mai mult timp să mă documentez.” Aşa se naşte povestea păpuşilor îmbrăcate în costume populare. Nu poartă doar ce e specific zonei Ţării Făgăraşului, ci mai multor zone folclorice: Banat, Bucovina, Maramureş, Sibiu etc. A avut şi o comandă pe cinste, pentru o acţiune la o şcoală ai cărui copii au comandat un grup de păpuşi.

Au fost însă comenzi pentru costume în mărime naturală tocmai din Germania, de la o familie de saşi originară de acolo, din Cincşor, şi chiar din satele dimprejur.

De asemenea, Simona Ciuban a mers cu minunile sale şi la alte câteva manifestări de profil, dar cea mai mare provocare, pentru artistă, a început la Zilele Cetăţii Fgăraşului, pentru că i s-a dus vestea şi a fost invitată la iniţiativa celor de la Biblioteca Făgăraş.

Visele artistei nu se opresc aici. Şi-ar dori să poată lucra cât mai mult, să meargă peste tot cu păpuşile sale… Şi, mai mult, aşteaptă cu nerăbdare pe francezii care au cumpărat o casă la Cincşor, să îi invite la ea să le povestească despre tradiţiile străbune şi să le vorbească de frumuseţea sufletului de român reflectată în costumele populare.

Lucrează zi lumină şi aproape zilnic încă o păpuşă, două se alătură colecţiei sale ca într-o horă.

Aşadar, dacă vreţi să faceţi cunoştinţă cu păpuşile din Cincşor şi cu artista lor, faceţi popas la Zilele Cetăţii Făgăraş!  

Add comment


Security code
Refresh