Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Nu rata!

CALENDARUL ZILEI / 26 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1866 - Încep lucrările Conferinţei de la Paris a celor şapte mari puteri europene, convocată pentru a discuta problema Principatelor Unite, a căror unire nu fusese recunoscută decât pe timpul domniei lui Al. I. Cuza.
1891 - S-a înfiinţat Societatea Arhitecţilor Români.
1927 - Înfiinţarea, la Bucureşti, pe lânga Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale, a Institutului de Igienă şi Sănătate Publică
1952 - Winston Churchill anunţă că Marea Britanie posedă bomba atomică
1991 - Este dat publicităţii Raportul OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Se specifică faptul că guvernele ţărilor membre ale acestei organizaţii ar putea fi nevoite să acorde noi ajutoare financiare României.

 

CALENDARUL ZILEI / 25 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1866 - Debutul literar al lui Mihai Eminescu, în revista „Familia" din Pesta, cu poezia „De-aş avea...".
1925 - Scaunul Arhiepiscopal şi Mitropolitan al Ungro-Vlahiei se ridică la rangul de Scaun Patriarhal. Miron Cristea devine, în calitatea sa de Primat al României, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. .
1954 - Premiera comediei „Mielul turbat" de Aurel Baranga
1960 - A fost arestat, sub acuzaţia de „uneltire contra ordinii sociale", scriitorul Ion Negoiţescu. A fost condamnat în decembrie 1961 la 5 ani închisoare corecţionala, eliberat prin graţiere la 8 aprilie 1964, stabilit în RFG în 1978.

   

CALENDARUL ZILEI / 24 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1582 - Papa Grigore al XIII-lea introduce o reforma a calendarului, care, in noua structurare, comporta o eroare de o zi la 3000 de ani ("Calendarul gregorian").
1717 - Conventia dintre Ioan Mavrocordat si generalul Sainville. Trupele imperiale evacueaza Muntenia, dar pastreaza Oltenia. Conventia va fi invocata de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.
1821 - Mihail Sutu, domnul Moldovei, solicita tarului Alexandru I trimiterea unui corp de oaste pentru a face fata eteristilor care, condusi de Alexandru Ipsilanti, trecusera Prutul, la 22.02.1821.
1856 - Se infiinteaza, la Iasi , Facultatea de Drept.
1870 - S-a inaugurat, oficial, Monetaria Statului, care a batut primii bani de aur (20 de lei) si de argint (1 leu) in tara noastra.

   

CALENDARUL ZILEI / 23 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1821 - Alexandru Ipsilanti, conducatorul Eteriei, adreseaza o proclamatie catre locuitorii Moldovei, prin care le garanteaza persoana si averea pentru perioada in care eteristii sint pe teritoriul statului.
1821 - Tarul Rusiei, Alexandru I, dezavueaza revolutia condusa de Tudor Vladimirescu in Tara Romaneasca si miscarea lui Alexandru Ipsilanti, declarindu-se de acord cu venirea trupelor otomane la nord de Dunare.
1856 - In numele conationalilor sai, Nicolae Golescu adreseaza plenipotentiarilor Marii Britanii, Frantei si ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu in care cerea unirea Moldovei cu Muntenia intr-un stat independent, sub garantia marilor puteri europene.
1869 - Se intemeieaza Partidul National Roman din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Macelariu.
1916 - A luat fiinta Muzeul de Antichitati din Iasi.

   

CALENDARUL ZILEI / 22 Februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1708 - Antim Ivireanul este ales mitropolit al Ungro-Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea şi cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu.
1882 - Serbia se proclamă regat. Milan Obrenovic devine primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I (1882-1889).
1900 - Prima audiţie, la Paris, a „Sonatei nr. 2 pentru vioară şi pian", de George Enescu (la pian - George Enescu).
1906 - S-a înfiinţat Institutul Geologic al României şi s-a creat Corpul geologilor.
1907 - Încep mişcările ţărăneşti în judeţele Dorohoi şi Iaşi.

   

Page 11 of 67