Wednesday, December 11, 2024
   
Text Size

Literatură

Dezbatere la Muzeul M. Codreanu - "Elogiul limbii române"

Literatură

thumb afis codreanu 22 01 2013 1Muzeul Literaturii Române Iaşi, Societatea Culturală „Junimea’90” şi Clubul de Lectură „RE” al Şcolii „Mihai Codreanu” Iaşi vă invită marţi, 22 ianuarie 2013, la Muzeul „Mihai Codreanu”, începând cu ora 13.00, la o dezbatere pe tema „Elogiul limbii române“ (Cuvinte româneşti. Etimologie. Semnificaţii). Coordonatori program: prof. Graţiela PRODAN şi prof. Anca SIMIONICĂ ( Muzeul Literaturii Române Iaşi)

 

„Vieţile paralele“ ale lui Mihai Eminescu

Literatură

318x425La 163 de naşterea poetului, scriitoarea Florina Ilis reconstituie în romanul-document „Vieţile paralele“ mai mult de 150 de ani din existenţa antumă şi postumă a lui Mihai Eminescu. Într-un efort dramatic de a se apropia de adevăr, autoarea Florina Ilis (44 de ani), cunoscută pentru romanul „Cruciada copiilor“, îl readuce pe Eminescu, născut la 15 ianuarie 1850, în atenţia opiniei publice, de această dată ca personaj în romanul „Vieţile paralele“, editat de Cartea Românească. „Existenţa lui Eminescu reprezintă un fel de oglindă, o oglindă pe care noi, românii, am expus-o de-a lungul timpului aproape în toate împrejurările vieţii noastre literare şi politice. Eu n-am făcut decât să urmăresc imaginile jocurilor de lumină şi umbră ce se reflectă în ea“, a mărturisit autoarea într-un interviu, care va fi publicat vineri, în „ Weekend Adevărul“
.„Romanul Vieţile paralele de Florina Ilis este o reconstituire a ultimilor ani din viaţa lui Eminescu. Autoarea, care îşi petrece viaţa în Bibliotecă, asemenea lui Borges, s-a folosit pentru scrierea acestui roman de o documentaţie imensă, de intuiţia ei psihologică şi de un talent literar dovedit de cărţile publicate anterior (îndeosebi de romanul Cruciada copiilor).  Eminescu, Titu Maiorescu, Veronica Micle,

   

Lansare de carte: „Poesiile” lui Eminescu aşa cum ar fi vrut autorul să fie

Literatură

lansare carteMiercuri, 16 ianuarie, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga" din Ploieşti a fost gazda unui eveniment editorial de excepţie. Este vorba despre lansarea ediţiei critice a Ediţiei princeps „Eminescu - Poesii", apărută, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, la Editura Academiei. Noul volum reprezintă o analiză a poeziilor lui Eminescu, cercetare prin care autorul a încercat să afle care variantă este cea pe care ar fi dorit-o însuşi creatorul versurilor.

   

Alex Ştefănescu, critic literar: „De multe ori, Eminescu este citit dintr-un unghi cu totul inadecvat”

Literatură

alex stefanescuInvitat la Ziua manifestările Zilei Culturii Naţionale, criticul literar Alex Ştefănescu a ţinut, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în această seară, o conferinţă cu titlul „Eminescu... întoarcere la text".
Critic literar de excepţie, scriitor, publicist a peste 5000 de articole de critică literară şi realizator de emisiuni culturale la TVR Cultural, Alex Ştefănescu a răspuns invitaţiei la manifestările realizate de Muzeul de Istorie Prahova, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Criticul literar a susţinut prelegerea „Eminescu... întoarcere la text", ca parte a seriei de conferințe „Istorie şi civilizaţie", iniţiată de reprezentanţii instituţiei încă din anul 2005.

   

Ziua Culturii Naţionale: Manifestări în toate instituţiile ploieştene

Literatură

oficialitati la statuia lui Mihai EminescuZiua de 15 ianuarie a fost una agitată, pentru autorităţile judeţene şi locale din Ploieşti care au participat la cele mai multe dintre acţiunile organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

   

Page 11 of 30