Friday, April 19, 2024
   
Text Size

Nu rata!

EVENIMENTELE ZILEI/ 27 iulie

Nu Rata!

  • 1656: Baruch Spinoza a fost exclus din Sinagogă
  • 1793: Robespierre intră în Comitetul Salvării Publice şi devine conducătorul acestuia. Va organiza un regim de teroare urmărind să realizeze idealul său de democraţie bazat pe virtute: „fără virtute teroarea este înspăimântătoare, fără teroare virtutea este neputincioasă”.
  • 1807: Constantin Ipsilanti este domn pentru a treia oară în Ţara Românească( 27 iulie - 16 august 1807)
  • 1865: România a aderat la Convenţia telegrafică internaţională de la Paris, semnată la 17 mai 1865 (27 iulie/8 august)
  • 1877: Divizia 4 - Infanterie, comandată de colonelul Alexandru Anghelescu, începe deplasarea spre frontul din fața Plevnei
  • 1921: Cercetătorii de la Universitatea din Toronto conduși de biochimistul Frederick Banting anunță descoperirea insulinei
  • 1922: Înființarea Uniunii Internaționale de Geografie
  • 1930: România a concesionat serviciul național de telefoane companiei americane „International Telephone and Telegraph Corp."
  • bugsbunny1940: Bugs Bunny a debutat pe micile ecrane, în desenul animat A Wild Hare
  • 1956: România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945
  • 1968: Pink Floyd lansează în SUA albumul A Saucerful of Secrets
  • 1990: Parlamentul României a hotărât ca 1 decembrie să devină sărbătoare națională.

Sfântul Pantelimon, doctor fără de arginti

 

BOEMA 33/ SERBĂRILE REVISTEI „VAMA LITERARĂ”

Nu Rata!

boemaNu rataţi o seară de muzică şi poezie ! Astăzi, 26 iulie, începând cu orele 20.00, sunteţi invitaţi la Boema 33 (Bucureşti), în atmosfera unei... «Junimi» contemporane, de către Mihai Antonescu şi Daniel Vorona. Este vorba, de această dată, de cea de a 78-a ediţie a Serbărilor Revistei „Vama Literară”. Organizatorii pregătesc un spectacol-manifest, în numele poeziei şi muzicii deopotrivă.

   

EVENIMENTELE ZILEI/ 26 iulie

Nu Rata!

Ev1741 - A fost descoperită Peninsula Alaska de către o echipă de exploratori ruşi; în 1867, aceasta a fost cumpărată de SUA. În prezent, Alaska este stat al SUA.

1887 - L. L. Zamenhof editează prima carte despre limba planificată Esperanto, în limba rusă.

1940 - La Salzburg/Austria are loc o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministru) şi Mihail Manoilescu (ministru de externe), pe de o parte, şi Adolf Hitler şi Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte; Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri şi negocieri directe

1941 - Este cucerită Cetatea Albă. Se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei şi Basarabiei

S-au născut...

1721 - Samuel Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, colecţionar de artă (d. 1803)

1856 - George Bernard Shaw, dramaturg şi eseist englez, laureat al Premiului Nobel (d. 1950)

1943 - Mick Jagger, vocalist, chitarist, compozitor şi actor britanic (The Rolling Stones)

1949 - Roger Taylor, muzician britanic (Queen)

1952 - Dan Condurache, actor român de teatru şi film

   

EVENIMENTELE ZILEI/ 25 iulie

Nu Rata!

306 - Constantin cel Mare a fost proclamat împărat roman de către trupele sale

1909 - Prima traversare a Canalului Mânecii cu avionul, avându-l ca pilot pe Louis Blériot

MataHari1917 - Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari, găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei în timpul Primului Război Mondial, a fost condamnată la moarte. Ea a fost executată la 17 octombrie 1917, în Franţa, lângă şanţurile castelului Vincennes.

1943 - Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei îl destituie pe Mussolini.

1944 - Al Doilea Război Mondial: Cucerirea Normandiei de către trupele aliate

1946 - Statele Unite au testat prima bombă atomică subacvatică în apropierea atolului Bikini, Oceanul Pacific

1978 - În Anglia se naşte primul copil conceput prin fecundare artificială, fetiţa Louise Brown. Fecundarea a fost realizată de profesorii Roger Edwards şi Patrick Steptoe

1984 - Cosmonautul sovietic Svetlana Savitskaya a devenit prima femeie din lume care a ajuns în cosmos

 

România: Ziua radiolocaţiei (marchează debutul existenţei radiolocaţiei ca armă distinctă în cadrul Armatei române, la 25 iulie 1955)

 

Pomenirea Adormirii Sfintei Ana, maica Preasfintei Născatoarei de Dumnezeu Maria. Sfânta Ana, care prin harul lui Dumnezeu a fost încredinţată să devenă bunica după trup a Domnului Nostru Iisus Hristos, se trăgea din neamul lui Levi, ultima născută a marelui Preot Matan şi a soţiei sale, Maria, care mai aveau alte două fete: Maria şi Sovi.

   

Vineri, 27 iulie, Ziua porţilor deschise la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi

Nu Rata!

ZIUA-PORTILOR-DESCHISE-TARGSORVineri, 27 iulie 2012, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, județul Prahova pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Colaborarea de peste 50 de ani dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantități uriaşe de informații şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secol al XIX-lea. Evenimentul din acest an este dedicat memoriei arheologului Gheorghe Diaconu (1921-2001), conducătorul și sufletul șantierului mai bine de 45 de ani.

Mai multe pe www.actualitateaprahoveana.ro

   

Page 64 of 67