Friday, April 26, 2024
   
Text Size

Nu rata!

Armata de teracotă din China vine în România

Nu Rata!

armata de teracotaFigurine de teracotă aparţinând celebrei armate îngropate de la Xi'an (China) vor putea fi admirate, în curând, de publicul român, cu ocazia unei ample expoziţii de arheologie chineză. Evenimentul va avea loc în a doua parte a lunii aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), conform unui comunicat al Agerpres.

Intitulată „Comorile Chinei", expoziţia, cea mai mare realizată de China în România, va reuni 101 piese din patrimoniul civilizaţiei chineze, care acoperă o perioadă începând cu neoliticul final (cca 3600 Î.Hr) şi încheindu-se în secolul al XVIII-lea.
Alături de preţioasele exponate de la Xi'an, vor fi expuse obiecte din jad, ceramică pictată, bronz, porţelan, piatră, şi alte numeroase piese semnificative pentru ceea ce înseamnă contribuţia civilizaţiei chineze la moştenirea culturală a întregii umanităţi.

 

Sute de bancnote din toată lumea, la Muzeul Judeţean din Satu Mare

Nu Rata!

bancnote muzeu satu mare580 de bancnote din 112 ţări ale lumii sunt expuse, începând de miercuri, 30 ianuarie, la Muzeul Judeţean Satu Mare.
Pasionaţii de numismatică şi nu numai, au ocazia unei interesante incursiuni în istoria bancnotelor, curiozităţile şi ciudăţeniile acestor bani de la apariţia lor până în prezent.

   

CALENDARUL ZILEI / 3 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1890 - Premiera piesei "Napasta" de I.L.Caragiale, cu Grigore Manolescu, Constantin Nottara, Aristizza Romanescu.
1908 - Se constituie Partidul Conservator Democrat, sub conducerea lui Take Ionescu.
1929 - La sala Eforie, are loc premiera filmului "Iancu Jianu" de Horia Igirosanu, primul din seria dedicata de regizor haiducilor nostri.
1932 - Conferinta generala pentru dezarmare de la Geneva, la care participa 63 de state, inclusiv Romania.
1947 - Miron Radu Paraschivescu publica in ziarul "Scinteia" (al PCR) atacuri violente contra lui Tudor Arghezi, acuzat de atitudini politice reactionare (3-5 februarie 1947).
1950 - Stabilirea de relatii diplomatice la nivel de ambasada intre Romania si Vietnam.
1966 - Statia automata sovietica "Luna 9", lansata la 31.01.1966, a realizat prima aselenizare si a transmis imagini ale suprafetei lunare.

   

CALENDARUL ZILEI / 2 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1831 - Se infiinteaza Eforia spitalelor din Bucuresti.
1871 - Orasul Roma devine capitala Italiei.
1889 - In fata Teatrului National Bucuresti, sint instalate primele doua lampi electrice pentru iluminatul public.
1924 - Prima guvernare laburista britanica condusa de James Ramsay MacDonald.
1928 - Apare revista "Bilete de Papagal" (pina in 1945, in mai multe serii), sub directia lui Tudor Arghezi.
1940 - Conferinta Intelegerii Balcanice la Belgrad, la care pactul celor patru tari aderente (Romania, Iugoslavia, Grecia si Turcia) se prelungeste cu inca sapte ani.
1947 - Se publica textul oficial al tratatului de pace dintre Natiunile Unite si Romania.
1990 - Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti pronunta sentinta in procesul a patru dintre colaboratorii apropiati ai lui N. Ceausescu: Manescu Manea, Postelnicu Tudor, Bobu Emil, Dinca Ion - detentie pe viata si confiscarea totala a averii personale.

   

CALENDARUL ZILEI / 1 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1789 - A fost ales primul preşedinte al SUA, George Washington.
1823 - Într-un memoriu, vornicul Mihail Sturdza foloseşte, pentru prima dată în viaţa politică a Ţărilor Române, noţiunea de „conservator", pentru a desemna tendinţele marii boierimi de a păstra vechile stări de lucruri.
1847 - Se inaugurează Teatrul de la Copou din Iaşi cu „Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg", tablou vivant de Gh. Asachi, şi „Vicontele de Letorier", vodevil de Bayard şi Dumanoir.
1861 - S-a înfiinţat intendenţa militară română. Ziua Intendenţei Militare în România.
1861 - Începe să funcţioneze, la Bucureşti, Arsenalul Armatei.

   

Page 16 of 67