Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Nu rata!

Curs profesional

Nu Rata!

Afis mediere Ploiesti

 

Ambasadorii Unirii acasă la Kogălniceanu

Nu Rata!

thumb Muzeul memorial mihail kogalniceanu 1Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași și Școala Generală “Bogdan Petriceicu Hașdeu” Iași organizează manifestarea cultural-educativă intitulată “Ambasadorii Unirii acasă la Kogălniceanu”. Evenimentul va avea loc în data de 24 ianuarie 2013 cu începere de la ora 16.00 la Muzeul Memorial “Mihail Kogălniceanu” Iași. Vă așteptăm să celebrăm împreună viaţa şi activitatea Ambasadorilor Unirii. (Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași)

   

CALENDARUL ZILEI / 18 ianuarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1799 - Francezul Louis Robert primeşte brevetul pentru descoperirea sa din 1798, prima instalaţie de produs hârtie
1821 - Începutul Revoluţiei de la 1821. Marii boieri Grigore Brâncoveanu, Grigore Ghica şi Barbu Văcărescu, membri ai Comitetului de Oblăduire, dar şi ai Eteriei, încheie o înţelegere cu Tudor Vladimirescu, prin care îi făgăduiesc slugerului să-i acorde tot sprijinul pentru ridicarea poporului la luptă
1844 - La Iaşi, se joacă, în premieră, comedia lui Vasile Alecsandri, „Iorgu de la Sadagura", prima scriere dramatică originală a lui Alecsandri, considerată ca piatră de temelie a dramaturgiei româneşti.
1847 - Franz Liszt concertează la Iaşi, în casa vistiernicului Alecu Balş, unde face cunoştinţă cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.

   

Arta românească în patrimoniul filatelic

Nu Rata!

arta-romaneasca-in-patrimoniul-filatelicContinuând seria de emisiuni filatelice ce promovează valorile naţionale, Romfilatelia marchează începutul de an filatelic prin introducerea în circulaţie a emisiunii Artă - Aniversări, Comemorări, formată din două timbre poştale ce ilustrează operele a două dintre personalităţile marcante ale artei româneşti: Ştefan Luchian (1868-1916) şi Nicolae Grigorescu (1838-1907).

   

CALENDARUL ZILEI / 17 ianuarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1749 - Domnitorul Grigore Ghica da hrisovul prin care reorganizeaza invatamintul din Transilvania. Hrisovul stabileste si bugetul Academiei Domnesti din Bucuresti.
1821 - A fost redactat "Cererile norodului romanesc", document cu caracter constitutional. In cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidentia scopul revolutiei de la 1821, ca fiind acela de a se pune capat amestecului puterilor straine in treburile interne ale tarii, ca si realizarea unor reforme.
1906 - In baza legii asupra brevetelor de inventii, se infiinteaza Oficiul roman de inventii, care inregistra atit inventii romanesti, cit si "brevete de importatii".

   

Page 20 of 67