Friday, April 26, 2024
   
Text Size

Nu rata!

CALENDARUL ZILEI / 21 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1907 - Intră în vigoare Legea pentru organizarea Marinei Comerciale.
1941 - Ordonanţa guvernului maghiar nr.1440 anula în Transilvania de Nord Est, ocupată de Ungaria horthystă prin Dictatul de la Viena, reforma agrară românească din 1921. Se anulau, în acelaşi timp, şi toate achiziţiile făcute de români în perioada 1918-1940.
1941 - C.I.C. Brătianu îi recomandă, printr-o scrisoare, generalului Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei, ci să lase deschisă şi o alta posibilitate de orientare externă. „Nu putem face politica de aventură şi nu trebuie să construim pe o singură ipoteză. Rezultatul războiului este cel puţin îndoios. România a putut să-şi menţină existenţa tocmai printr-un joc de basculă între marile puteri. Ea trebuie, pe cât posibil, să nu se angajeze prea mult, pentru a-şi menaja viitorul".

 

Petrecere de Dragobete la Bâlea Cascadă

Nu Rata!

BALEA CASCADA CABANALa doar o săptămână de la un multaşteptatul Carnaval al Zăpezii, cabana Bâlea Cascadă, cunoscută şi ca Urlătoarea Bâlei (peste 1200 m altitudine), va găzdui o petrecere dedicată Dragobetelui. Evenimentul, programat ca un preambul al tradiţionalei sărbători, îi aşteaptă sâmbătă, 23 februarie, pe împătimiţii de distracţie, muzică, schi, şi bătăi cu bulgări.
Vinul fiert, bucatele tradiţionale dansul, concursurile şi parada măştilor sunt numai câteva din ingredientele petrecerii care va ţine până târziu în noapte, într-un peisaj alb feeric.

   

CALENDARUL ZILEI / 20 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1849 - Împăratul Austriei, Franz Joseph I, promulga o Constituţie prin care se recunoaşte Transilvaniei o autonomie limitată.
1922 - Are loc, la Bucureşti, logodna Principesei Maria-Mignon a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici). Nunta a avut loc la 08.06.1922, la Belgrad.
1926 - Debutul revistei bucureştene „Viaţa literară" (apare până în 1938, cu întreruperi), sub direcţia lui George Murnu.
1932 - Apare, la Bucureşti, „România literară", gazeta de critică şi informaţie literară, artistică şi culturală.
1937 - Debutează, la postul de radio Bucureşti, Maria Tănase, cea care va deveni simbolul cântecului popular românesc.

   

CALENDARUL ZILEI / 19 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1866 - A apărut lucrarea cercetătorului ceh Gregor Mendel „Cercetări asupra plantelor hibride", în care sint formulate legile fundamentale ale eredităţii („legile lui Mendel").
1878 - Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso-turc. Se recunoştea independenţa României, dar cu sacrificarea Dobrogei, care era cedată Rusiei, iar aceasta îşi rezerva dreptul de a o schimba „cu partea Basarabiei detaşată la 1856".
1964 - România este desemnată, alături de alte state, să facă parte din Comisia speciala a ONU însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internaţional referitoare la relaţiile prieteneşti de cooperare între state.
1970 - Are loc, la Bucureşti, adunarea generală de constituire a Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice (19-20.02.1970).

   

CALENDARUL ZILEI / 18 februarie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente:

1790 - Apare, la Iaşi, periodicul de limbă franceză „Courier de Moldavie".
1854 - A început construirea liniilor de telegraf electric Bucureşti-Giurgiu, Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Timişoara-Lugoj-Orşova, făcându-se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania.
1929 - A avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act „Ce ştie satul?" de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.
1930 - Descoperirea celei de-a noua planete a sistemului solar, Pluton, de catre americanul Clyde Tombaugh de la Observatorul Lowell, aflat la Flagstaff, statul Arizona, SUA.
1941 - În condiţiile celui de-al doilea război mondial, instituţiile şi întreprinderile mai importante din România sunt militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.

   

Page 12 of 67