Friday, May 24, 2024
   
Text Size

Maestrul prahovean al imnurilor

Muzică

AVADANCând vine vorba de muzică, numele de Dan Gheorghe este însoţit de apelativul „maestru”. Director artistic al unei fundaţii umanitare, el este singurul prahovean care a avut ideea şi talentul de a compune, imnurile mai multor localităţi din Prahova.

Pasiunea pentru muzică a lui Dan Gheorghe vine de demult, de pe băncile Şcolii Populare de Artă Ploieşti, unde a fost elevul profesorului Georgeta Maziliu. În aceeaşi conjunctură l-a cunoscut pe maestrul Leonida Brezeanu, dar şi pe Puiu Drăgan - dirijorul Orchestrei de Muzică Populară de la Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti. Iar cu prilejul diverselor concursuri la care participa, a avut ocazia să o întâlnească pe Emilia Comişel, un nume „de aur” pentru muzica românească. Cu încredere şi generozitate, aceasta i-a oferit nu doar încredere, dar şi sfaturi, şi mai ales încurajarea de a promova, aşa cum o făcea deja, valorile folclorului autohton, îndemnându-l să culeagă, în continuare, folclor şi să compună, fără osteneală.

De-a lungul anilor, Dan Gheorghe a rămas credincios frumosului şi folclorului, făcând mereu paşi întru promovarea acestuia, dar şi a tinerelor talente care vor să meargă pe această cale. Acum, Dan Gheorghe este director artistic în cadrul Fundaţiei „Buna Vestire”, se ocupă cu drag de copiii şi tinerii care iubesc moştenirea străbună şi chiar le compune melodii care fac deliciul concursurilor şi festivalurilor de gen, culegând lauri şi aplauze deopotrivă.

Inspirat de frumuseţea plaiurilor natale doinite pe Valea Teleajenului (el fiind născut la Măneciu), dar şi de specificul fiecărei zone, artistul a avut generoasa idee de a compune imnuri pentru localităţile prahovene. Exact în urmă cu un an, de Ziua Comunei Izvoarele, toată lumea a ascultat cu lacrimi în ochi imnul localităţii, lansat cu acest prilej.

Ideea a dat roade. Ulterior, s-a născut imnul municipiului Câmpina, care, acum, aşteaptă aprobarea Consiliului Local, pentru a trece drept imn oficial, versurile sale omagiind, firesc, personalităţile care au marcat destinul şi cultura oraşului, precum Nicolae Grigorescu sau B.P. Haşdeu.

Între timp, a fost finalizat şi imnul comunei străbune Ceraşu, cântecul purtând asemenea istoriei locului, pecetea voievodului Unirii - Mihai Viteazul. De asemenea, imnul comunei Brazi, purtând semnătura aceluiaşi Dan Gheorghe este gata şi aşteaptă certificarea din partea Consiliului Local.

Ar mai fi de spus că este în lucru şi imnul municipiului Ploieşti, dar şi imnuri pentru încă şase-şapte localităţi, autorul dorindu-şi putere şi inspiraţie să compună imnuri pentru toate localităţile plaiului prahovean pe care îl iubeşte într-atât. „Imnului unei localităţi rămâne ca o marcă a identităţii locului, ca… un stindard muzical, peste timp, pentru generaţiile viitoare, mai ales că versurile sunt inspirate din istoria şi specificul local”, ne-a spus rapsodul.

 

Din activitatea lui Dan Gheorghe amintim albumele „Tu te-ai născut român”, unde cele 20 de piese - culese şi create de rapsodul Dan Gheorghe şi de solista Maria Necula - sunt interpretate în duet sau individual de Vasile Trandafir Vădan şi de fiica sa, Georgiana, cu implicarea Orchestrei de Muzică Populară a Societăţii de Radiodifuziune, condusă de maestrul Adrian Grigoraş.

Add comment


Security code
Refresh