Friday, September 20, 2024
   
Text Size

Regal de chitară clasică la Sinaia

Muzică

CHITARA1A început ce-a de a 16-a ediţie a Festivalului internaţional de chitară clasică, manifestare tradiţională, încă de la începuturile sale, pentru Perla Carpaţilor- Sinaia.

Evenimentul cuprinde, cu generozitatea-i cunoscută, numeroase recitaluri de chitară clasică, cursuri tip masterclass, prezentare de instrumente de maestru la care vor participa artişti din cinci ţari şi anume: România, Franţa, Belarus, Spania şi Cuba, alături de care vor fi prezenţi şi invitaţi de onoare precum Constantin Dumitru, Cătălin Ştefănescu, Beke Istvan Ferenc, Eugen Mang şi mulţi alţii. Aşa cum susţin organizatorii, ediţia actuală îşi propune aducerea în prim- plan pe scenele din România a unor artişti consacraţi pe alte meridiane, printre care Judicael Perroy (Franţa), Natalia Lipnitskaya (Belarus) sau Marco Tamayo (Cuba) care prefac chitara într-o regină a muzicii clasice. Totodată, iubitorii muzicii se vor întâlni cu tineri artişti precum cei ce formează Trio Zamfirescu, care promit o carieră de succes.

“Putem spune că după 17 ani acest festival a devenit deja o tradiţie în oraşul Sinaia, acest lucru este dovedit şi de perseverenţa de care dau dovadă numeroşii artişti care sunt prezenţi an de an la acest eveniment şi care încearcă întotdeauna să se autodepăşească şi să îşi surprindă publicul cu noi interpretări. Pe această cale invit atât turiştii cât şi locuitorii oraşului Sinaia să ia parte la acest eveniment în care chitara este transformată în artă”, a declarat, în avanpremiera festivalului, Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia.

Fundaţia Română de Chitară împreună cu Primăria Sinaia au decis ca manifestările incluse în actuala ediţie să fie găzduite atât la Centrul Cultural “Carmen Sylva”, cât şi în elegantul Centru Internaţional de Conferinţe “Casino Sinaia”.

Firesc ar fi să amintim că, printre „părinţii” care cu dăruire şi generozitate au pus umărul la naşterea acestui festival, în urmă cu mulţi ani (în 1982, într-o altă formulă organizatorică), se află, la loc de cinste, minunatul dascăl prahovean într-ale chitarei, Constantin Mitulescu, cel ce a dat generaţii de artişti şi chiar profesori de muzică.

Actuala ediţie a festivalului cuprinde perioada 2-7 iulie.

Sâmbătă, 30 iunie, la Ateneul Român a avut loc deschiderea celei dintâi ediţii a Festivalului muzical dedicat inegalabilului dirijor şi compozitor Sergiu Celibidache. Evenimentul a avut loc în prezenţa Alteţelor lor Regale, Principesa Margareta şi Principele Radu.

Add comment


Security code
Refresh