Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Bagă-ţi minţile-n cap!

ATITUDINE/ Ne place ideea, dar ne este lene să o realizăm

Bagă-ţi minţile în cap!

mocanitaMocăniţa, un proiect regal fără ecou în conştiinţa locală

În urmă cu şase ani, Fundaţia „Mihai Eminescu” din Marea Britanie, ONG a cărui activitate este îndreptată spre conservarea patrimoniului săsesc din Transilvania, organizaţie susţinută de Alteţa Sa, Prinţul Charles, moştenitorul Regatului Unit al Marii Britanii, a intenţionat să readucă în circuitul turistic calea ferată îngustă Sibiu - Agnita - Sighişoara, având în vedere interesul agenţiilor turistice din Europa de Vest, dar şi de peste Ocean, pentru plimbãri cu Mocăniţa. Autorităţile nu au fost în stare să demareze nici măcar procedurile birocratice pentru această lucrarea care ar fi adus milioane de euro zonei turistice.

Fundaţia „Mihai Eminescu” din Marea Britanie a trimis, în 2006, adrese atât Consiliului Judeţean Sibiu, cât şi Consiliului Judeţean Mureş, prin care a prezentat interesul agenţiilor turistice din Europa de Vest, dar şi de peste Ocean, pentru plimbări cu Mocăniţa. De asemenea, reprezentanţii fundaţiei „Mihai Eminescu Trust“ au propus ordonatorilor de credit din cele două judeţe să realizeze demersurile necesare pentru reabilitarea căii ferate înguste, în condiţiile în care fundaţia este dispusă să suporte integral costurile acestei iniţiative turistice.

 

Includeţi problemele celor cu HIV pe agenda publică!

Oameni printre noi

 

UNOPAAcesta este mesajul pe care conducerea Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA şi Asociaţia „Noi şi Ceilalţi" Prahova l-au transmis public instituţiilor responsabile de dificultăţile sociale şi medicale prin care trec pacienţii seropozitivi. Situaţia celor din Prahova a fost prezentată pe larg de către invitaţi.
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Asociatia „Noi şi Ceilalţi" au organizat o întâlnire cu toţi reprezentanţii instituţiilor de sănătate şi sociale din Prahova care gestionează situaţia pacienţilor seropozitivi. Creşterea numărului de persoane nou infectate cu HIV, din rândul consumatorilor de droguri, lipsa programelor de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV, dar şi

   

Jordi Savall: „Muzica lui Cantemir e formidabilă“

Muzică

1Supranumit „Rege al muzicii vechi“, violistul a înregistrat muzica lui Dimitrie Cantemir pe CD-ul „Cartea ştiinţei muzicii“, care include nouă piese scrise de marele cărturar, într-un sistem de notaţie inventat chiar de el. Artistul a înregistrat muzica la propria casă de discuri, Alia Vox, în noiembrie 2009, Istanbul. CD-ul Dimitrie Cantemir - Le livre de la science de la musique“ va fi disponibil la începutul lui septembrie în Librăriile Humanitas din Bucureşti şi din ţară.
 
Proiectele dvs. sunt în majoritate dedicate muzicii vechi occidentale. Nu vi s-a părut că intraţi într-o lume radical diferită în momentul în care aţi pornit proiectul „Istanbul - Dimitrie Cantemir: Cartea ştiinţei muzicii"?
 
Da, bineînţeles. Eu m-am bazat în special pe repertoriul pentru viola da gamba în muzica occidentală. De la începutul studiului meu împreună cu Ansamblul Hesperion XXI, între anii 1970-1974, am fost preocupaţi de legăturile dintre muzica occidentală şi cea orientală, pentru că prima noastră înregistrare pe care am realizat-o în acea perioadă pentru casa EMI, în colecţia Reflex, a fost un dublu album dedicat Spaniei creştine, catolice şi evreilor spanioli, sefarzilor.
Exista multă muzică a sefarzilor conservată de tradiţiile orale, cu precădere în ţările orientale. În ţări ca Spania, unde populaţiile orientale precum cele musulmane şi cele iudaice au fost o parte importantă a culturii noastre timp de secole, avem o sensibilitate
   

Proiectul „The Smart Highway”

Cu traista-n băţ

404709 396658747073049 1528130850 nVopseaua pentru marcaje cu pudra specială încorporată în ea va fi folosită peste tot, de la semnele de pe carosabil la cele aflate pe lângă drum. Un alt rol al acestei vopsele speciale va fi de a alerta şoferii atunci când drumul este alunecos şi prezintă un pericol: fulgi de zăpadă strălucitori vor apărea în marcajul iluminat al drumului odată ce temperatura aerului va scădea sub un anumit nivel. Designerul Daan Roosegaarde spune că ideea i-a venit chiar în maşină, gândindu-se la câte milioane de euro se investesc în drumuri, dar că nimeni nu s-a preocupat, până acum, de a încorpora tehnologie de ultimă oră în ele, în aşa fel încât să le transforme în şosele inteligente. „Am început să îmi imaginez un fel de Route 66 al viitorului, unde tehnologia iese din ecranul calculatorului şi devine parte din noi”, a declarat Roosegaarde pentru publicaţia Wired.

Ideea sa a prins viaţă în proiectul „The Smart Highway”, care a câştigat premiul „Best Future Concept” şi a trecut rapid de la concept la implementare. Olanda îşi va transforma autostrăzile de anul viitor în astfel de şosele inteligente. India este interesată deja de concept şi designerul speră ca în curând să ajungă şi pe piaţa din SUA. „Este exact ca şi vopseaua aceea luminescentă cu care te joci în copilărie, doar că am dus-o la alt nivel”, mai explică designerul. Astfel, vopseaua va oferi nu doar o modalitate durabilă de iluminare a drumurilor, ci va fi şi un ajutor pentru şoferi şi va contribui la a face şoselele mai sigure. Totodată, conceptul este o regândire a modului de construire a autostrăzilor, care să ţină pasul cu faptul că industria creează maşini tot mai inteligente (ca şi utilităţi ori design).

foto: AMSTERDAM

   

Charlie Chaplin, Edith Piaf şi Elvis dau spectacol la Biblioteca Naţională

Teatru Film

chaplinVi i-aţi imaginat vreodată pe Edith Piaf, Charlot şi Elvis Presley pe aceeaşi scenă? Maestrul păpuşar Jordi Bertran propune un număr de magie „pe sfori", aducând la viaţă, pe scena Aulei Bibliotecii Naţionale, o serie de personaje legendare în cadrul spectacolului de păpuşi „Life in the strings" - stele ale filmului şi muzicii din toate timpurile.

   

Page 81 of 277