Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Stadiile conştiinţei

Viaţa ca o artă

 

 

image001Din punct de vedere spiritual, conştiinţa este apreciată a avea trei stadii de dezvoltare. Primul, acela în care, în mod curent, se crede că omul este lipsit de conştiinţă, este denumit „Conştiinţa adormită” şi reprezintă acel nivel în care manifestarea conştiinţei, a mustrării de sine este aproape absentă. În acest stadiu neputând face bine, omul se bucură dacă face un rău, diferenţe ierarhice între un mod de manifestare şi altul, faptele sale demonstrând că nu apreciază nici morala, nici etica, nici regulile sociale.

Al doilea stadiu este denumit „Conştiinţa laxă” şi este caracteristic majorităţii, fiind stadiul în care omul, deşi cunoaşte regulile şi principiile, fiind în stare să deosebească binele de rău, se complace în a fi leneş cu sine, îngăduitor cu manifestările care determină suferinţa altora sau prejudiciază activităţile colective şi proprii. Al treilea stadiu este denumit „Conştiinţa scrupuloasă”, fiind cel mai înalt stadiu spiritual de manifestare al conştiinţei. În acest stadiu, omul îşi observă şi corectează fiecare gest şi manifestare, tinzând spre comportamentul ideal, încercând să nu îşi facă rău sieşi şi celor din jur.

Conceptele spirituale susţin că nu există om lipsit total de conştiinţă, ci doar lipsit de educaţie sau expus unor experienţe de viaţă dăunătoare, care umbresc chipul interior al omului. Astfel, sufletul omului poate fi asemuit cu o lampă cu gaz. Dacă sufletul este lumina din interior, sticla prin care trece este propria noastră viaţă, manifestată prin personalitate şi fapte. Dacă sticla este afumată şi murdară, lumina sufletului nu va răzbate şi lampa va părea stinsă. Dacă sticla e curată, lumina din interiorul ei va fi sporită, aducând celor din jur bucurie şi bună vecinătate.

Aşadar, prin definiţie, omul nu poate fi lipsit de conştiinţă, ceea ce înseamnă că mediul şi mai ales liberul său arbitru vor determina exprimarea de sine cea adevărată. Dacă vom păstra curată sticla lămpii de gaz, lumina ce răzbate dincolo de ea va fi sporită. Conştiinţa manifestată devine astfel lumină călăuzitoare, înţelepciune în aura căreia sălăşluieşte viaţa spirituală.

Dar ce înseamnă sticla lămpii? Oare nu personalitatea?  Adică toate comportamnetele care aduc pacea sau discordia, caracterul care aduce incredere sau suspiciune, atitudinile care determină fapte bune sau rele, găndurile care ne fac să surâdem sau să ne încruntăm, credinţa, năzuinţa, speranţa ţi vorba? Adică tot ce înseamnă gest, faptă, cuvânt.

autor, Camelia Radu

Add comment


Security code
Refresh