Friday, May 24, 2024
   
Text Size

Peter O'Toole, cel mai nominalizat actor din istorie la Oscar se retrage/ „Nu voi fi un om obişnuit, pentru că am dreptul să fiu extraordinar”, spune actorul

Teatru Film

Irlandezul cu atitudine, voce şi ochi pătrunzători a decis, la 79 de ani şi după o carieră de peste jumătate de secol, să renunţe la actorie. „Nu voi fi un om obişnuit, pentru că am dreptul să fiu extraordinar”, spune Peter O'Toole.

otoole.arabiaNominalizat de opt ori la Oscar, Peter O'Toole, cunoscut pentru rolurile de rebeli şi interpretările shakespiriene, a primit, într-un final, în 2003, o statuetă onorifică din partea Academiei de film americane. Deşi nu a câştigat vreun Oscar pentru rolurile la care a fost nominalizat, O'Toole a fost recompensat pentru talentul său cu alte premii prestigioase. Interpretarea sa din „Lawrence of Arabia” a fost catalogată mai târziu, de către Premiere Magazine drept „cea mai mare interpretare din toate timpurile”, titrează procinema.ro.

„Dragilor, este timpul pentru mine să mă retrag din teatru şi film. Activitatea mea profesională, pe scenă şi în faţa camerelor de filmat, mi-a adus aprecierea publicului, împlinire sufletească şi confort material. M-a adus alături de oameni deosebiţi, colegi buni alături de care am împărţit destinul inevitabil al actorilor – reuşitele şi eşecurile. În orice caz, cred cu tărie că fiecare trebuie să decidă singur când să pună punct carierei sale. Adresez, aşadar, actoriei un rămas-bun fără regrete şi plin de recunoştinţă”, a spus veteranul actor, într-un mesaj pentru cinefili.PeterOToole Lawrence of Arabia

Actorul care a jucat roluri diverse, de la rege (The Lion in Winter) la profesor (Goodbye, Mr. Chips), regizor (The Stuntman) şi critic culinar (Ratatouille, vrea să lucreze în linişte la al treilea volum al memoriilor sale.

Născut în Irlanda pe 2 august 1932, O'Toole a descoperit teatrul în adolescenţă şi a debutat pe scenă la 17 ani. În 1962, actorul a fost ales să joace în pelicula „Lawrence of Arabia”, care l-a transformat pe Peter O’Toole într-un superstar. În anii '70, o boală crudă - cancerul - a ameninţat să-i distrugă viaţa şi cariera, aşa că a renunţat la băutură şi, cu ajutorul tratamentelor, a învins maladia.

Filmele pentru care a primit nominalizari la Oscar sunt „Lawrence of Arabia” (1962), „Becket” (1964), „The Lion in Winter” (1968), „Goodbye, Mr. Chips” (1969), „The Ruling Class” (1972), „The Stunt Man” (1980), „My Favorite Year” (1982), „Venus” (2006).

Add comment


Security code
Refresh